

Indie - kawa rozpuszczalna 100% robusta
Kawa należy do Indii od ponad dwustu lat. Przez ten czas zyskała niezwykle dobre imię, a także miliony fanów na całym świecie. Lokalni rolnicy eksperymentują z praktykami uprawy, innowacyjnymi procesami przetwarzania i co roku podnoszą poziom swoich zbiorów, aby zapewnić jeszcze lepsze doznania dla smakoszy. Dowodem na to jest kawa rozpuszczalna z indyjskiej robusty.
Skład
Robusta 100%PIANKA I SMAK KAWY
India - kawa rozpuszczalna 100% robusta należy do bardziej wyrazistych, jednocześnie wyważonych i delikatnych. W jej smaku można rozpoznać głównie nugat
Aby uzyskać najlepszy smak i aromat, zalej kawę rozpuszczalną gorącą, ale nie wrzącą wodą.
POCHODZENIE KAWY
Indyjscy rolnicy uprawiają robustę znacznie częściej niż arabikę. Widać więc, że osiągają mistrzowskie rezultaty, a robusta z Indii jest jedną z najbardziej poszukiwanych. Według legendy święty Baba Budan przywiózł kawę do kraju z Jemenu. Stało się to około 1670 roku. W swojej bogatej brodzie ukrył siedem rzadkich ziaren kawy.
Co ciekawe, do drugiej połowy XVIII wieku Indianie uprawiali kawowce bardziej jako rośliny ozdobne niż gospodarcze. Dopiero przybyciem Brytyjczyków posadzono pierwsze komercyjne plantacje. Ale od czerwonych wiśni do torebki rozpuszczalnej kawy jest naprawdę długa droga. Indyjscy rolnicy najczęściej przetwarzają kawę tzw. metodą mokrą, czyli usuwają skórki i miąższ z owoców kawowca w wodzie – przeciskając je przez miażdżące talerze. Uwolnione zielone ziarna są następnie wlewane do zbiorników fermentacyjnych, gdzie pozostawia się je do fermentacji przez kilka godzin. Podczas tego naturalnego procesu pozostały śluz otaczający kawę rozpuści się. Potem następuje suszenie w bezpośrednim świetle słonecznym lub w suszarkach.
Kiedy producent kawy rozpuszczalnej kupuje zieloną indyjską robustę, musi ją najpierw odpowiednio wypalić. Kolejnym krokiem jest zmielenie i przygotowanie bardzo skoncentrowanego ekstraktu. Po filtracji jest rozpylany w powietrze w środowisku o wysokiej temperaturze metodą tzw. oprysku. Maleńkie kropelki wysychają natychmiast i opadają w postaci drobnych granulek.
Od dawna toczą się spory o to, kto „wynalazł” kawę rozpuszczalną. Być może po raz pierwszy wyprodukowano ją w Japonii na początku XX wieku, ale klienci poznali ją dopiero podczas II wojny światowej, kiedy to trafił do amerykańskich żołnierzy.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
W celu optymalnego przygotowania należy wybrać mały kubek o objętości 100 ml.
Należy wsypać 1 lub 2 łyżeczki kawy i zalać przegotowaną wodą o temperaturze 90°C. Wrzątek odebrałby kawie jej wyraźny smak.
Do przygotowania kawy należy zawsze użyć świeżej wody.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

MEKSYK kawa rozpuszczalna – mieszanka 100% arabiki i robusty

EKWADOR 100% ROBUSTA - kawa rozpuszczalna
