

Kawa wielozbożowa z mniszkiem lekarskim
Bezkofeinowa, z witaminami i minerałami. Kawa wielozbożowa z mniszkiem lekarskim zawiera wyłącznie doskonałe składniki. Jest mieszanką jęczmienia, żyta, cykorii, mniszka lekarskiego i prażonych buraków cukrowych. Po zalaniu gorącą wodą otrzymujemy napój przypominający kawę. Ale smakuje trochę inaczej – słodko-gorzko, łagodnie, naturalnie.
Skład
Jęczmień, Żyto, Korzeń cykorii, Mniszek lekarski,Napar i smak
Kawa wielozbożowa z mniszkiem lekarskim daje ciemnobrązowy napój z lekką pianką po zalaniu gorącą wodą. Jej smak można opisać jako początkowo słodkawy, później lekko gorzki.
Pochodzenie
Rozpuszczalne napoje z czysto naturalnych składników to trend, który wnosi do naszego życia bardzo potrzebną dawkę dobroczynnych substancji, a jednocześnie pozwala na szybkie i łatwe przygotowanie. Wielozbożowy napój kawowy z mniszkiem lekarskim nadaje się na poranną przekąskę lub jako drugi posiłek. Naturalnie nie zawiera kofeiny, dzięki czemu może być spożywany przez świeżo upieczone matki lub osoby cierpiące na problemy z zasypianiem.
Przypomnijmy pokrótce zalety wszystkich pięciu składników, z których jest mieszany.
Jedną z pierwszych roślin uprawnych celowo uprawianych przez człowieka jest jęczmień (Hordeum). Od czasów starożytnych cywilizacji do dnia dzisiejszego zboże to pozostaje nieodzownym elementem diety. Młody jęczmień, znany ze swojego smaku i doskonałych właściwości, był spożywany przez ludzi około 5 000 lat temu. Egipcjanie, Grecy, Rzymianie i inne starożytne kultury podawały go na przykład sportowcom i wojownikom. Mieli oni zyskać nadludzką siłę i wytrzymałość. Jęczmień został przywieziony do obu Ameryk przez Kolumba. Obecnie jest uprawiany w klimacie umiarkowanym na całym świecie. Jest ceniony za swoją wartość energetyczną - zawiera do 80% węglowodanów. Jęczmień jest również źródłem witamin E i B, a witaminy C, K i H znajdują się również w młodym jęczmieniu.
Inną ważną na całym świecie rośliną uprawną jest żyto (Secale). Ta jednoliścienna roślina daje nam rzadkie i wszechstronne ziarno. Bogate w węglowodany i błonnik, żyto oferuje również skromne ilości białka, potasu i witamin z grupy B.
Kawa wielozbożowa z mniszkiem lekarskim zawiera również cykorię (Cichorium intybus), niebiesko kwitnącą roślinę pochodzącą z Europy, która zyskała popularność poza kontynentem. Wprowadzona do Stanów Zjednoczonych pod koniec XIX wieku, jest obecnie uprawiana przez rolników w krajach takich jak Holandia, Belgia, Francja i Niemcy. Liście i korzenie cykorii są wykorzystywane jako pyszne warzywo. Ponadto korzeń cykorii może być wykorzystywany do produkcji substytutu kawy, który był szeroko stosowany podczas tzw. kryzysu kawowego (w latach 80.), kiedy to prażony korzeń mieszano z burakami cukrowymi i żytem. Powstały napój nosił nazwę Mischkaffee i był szczególnie popularny we wschodniej części Niemiec.
I dochodzimy do mniszka lekarskiego (Taraxacum). Jest to wieloletnie, chwastowate zioło o silnych korzeniach i jasnożółtych kwiatach. Rośliny te występują na łąkach, w ogrodach, a nawet na polach. Mniszki lubią gleby bogate w azot. Rosną w strefie umiarkowanej półkuli północnej, dostosowując się do różnych środowisk. Mniszki lekarskie są ważnymi roślinami miododajnymi. Ludzie zbierają ich liście, kwiaty i korzenie i wykorzystują je do przygotowania sałatek, syropów, a nawet mąki.
Nie możemy zapominać o buraku cukrowym (Beta vulgaris), który jest uprawiany jako kluczowe źródło cukru. Sok z buraka cukrowego zawiera wysoki poziom sacharozy i jest drugim najważniejszym źródłem cukru na świecie, po trzcinie cukrowej. Przetwarzanie buraków cukrowych ma niezwykle interesującą historię. Pierwsza eksperymentalna produkcja cukru z buraków została przeprowadzona w Niemczech w 1747 roku przez chemika Marggrafa, ale pierwsza rafineria cukru specjalizująca się w cukrze buraczanym powstała dopiero w 1802 roku na Śląsku. Burak cukrowy jest warzywem korzeniowym, a jego korzeń zawiera sacharozę, białą krystaliczną substancję używaną jako najpopularniejszy słodzik.
Kawa wielozbożowa z mniszkiem lekarskim zawiera gluten, dlatego nie powinna być stosowana przez osoby na niego uczulone.
Jak przygotować kawę wielozbożową z mniszkiem? 2 g ziaren kawy zalać 100 ml wody o temperaturze 90-100 ⁰C. Wymieszać i lekko ostudzić.
Sposób przygotowania
-
Kawę wielozbożową z mniszkiem zalać woda o temperaturze 90-100 ⁰C w stosunku 2 g ziaren kawy na 100 ml wody.
-
Wymieszać i lekko ostudzić.















Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 1446 kj / 343 kcal |
Tłuszcze: | 0.2 g |
z tego nasycone: | 0.2 g |
Sacharydy: | 72 g |
z tego cukry: | 21 g |
Błonnik: | 16 g |
Białka: | 4.5 g |
Sól: | 0.23 g |
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

FRANCUSKA WANILIA kawa rozpuszczalna

ORZECHOWA kawa rozpuszczalna
