Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

KAROB BIO (CERATONIA SILIQUA) - proszek

Kod: 1380

Marzycie o czekoladzie rano, w południe i wieczorem? Zamieńcie ją czasami na karob. Bogaty w błonnik, minerały, witaminy i przeciwutleniacze proszek z nasion rośliny zwanej chlebem świętojańskim zapewnia takie same wrażenia smakowe i nieco mniej wyrzutów sumienia. Nie zawiera naturalnego cukru lub innych dodatków smakowych i zawiera o wiele mniej tłuszczu niż czekolada. A mimo to można z niego przygotować pyszne kakao, deser lub wyśmienitą przekąskę.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
46,5 zł /1000 g 4,6 zł /100 g
Dostarczymy do Czwartku, 24. 9. 2020
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Hiszpania
Smak
Smak:
Mleczna czekolada
BIO
BIO:
Tak

Skład

100%

SMAK

Proszek Karob BIO smakuje jak czekolada mleczna i jest naturalnie słodki. Ma jasnobrązowy kolor, a dzięki delikatnej strukturze można go używać do przygotowywania napojów oraz dodawać do potraw przeznaczonych do bezpośredniego spożycia.

POCHODZENIE

Drzewo, z którego owoców wytwarza się karob, na przestrzeni wieków zyskało wiele nazw. Do najbardziej znanych należą: chleb świętojański, chlebownik lub chleb świętego Jana. Dlaczego? Legenda mówi, że jego strąki ustrzegły świętego Jana Chrzciciela od pewnej śmierci. Syn Zachariasza i Elżbiety poszedł na pustynię przygotować się do przyszłego głoszenia kazań. Dlatego, że był wielkim ascetą, żywił się tylko tym, co znalazł. Korzonkami i owocami roślin, szarańczą, miodem dzikich pszczół. Strąki korabu dawały mu energię do osiągnięcia trudnego celu. Będąc prorokiem, przygotowywał lud boży na przyjście Zbawiciela. Był przykładem wszelkich cnót, ochrzcił wielu ludzi w rzece Jordan. A wraz z nimi i Jezusa Chrystusa.

Dlatego nie ma się czemu dziwić, że strąki tego drzewa zyskały tak ogromną popularność. Chleb świętojański, czyli szarańczyn strąkowy (Ceratonia siliqua) należy do roślin kultury starożytnej, znany już od ponad 4000 lat. Pierwotnie był spotykany wyłącznie na Półwyspie Arabskim i na wschodnim wybrzeżu Morza Śródziemnego. Obecnie uprawiany jest w Grecji, Włoszech, a także w Meksyku, USA, Chile, w południowych rejonach Afryki oraz w Australii.

Szarańczyn nie jest wysokim drzewem. Dorasta do wysokości około 15 metrów. Ma półkulistą koronę oraz skórzaste liście o długości 10-20 centymetrów. Zakwita niepozornymi, czerwono-zielonymi kwiatami. Ponieważ chodzi o roślinę z grupy bobowatych, owocami szarańczynu są strąki w skórzastej okrywie. Zazwyczaj o długości 10-20 centymetrów, zawierające 4-10 ziaren. Strąki są koloru ciemnobrązowego. Jajowate nasiona zatopione są w słodkim miąższu, lekko spłaszczone, w stanie dojrzałym są wyjątkowo twarde. Wcześniej używane jako odważniki do ważenia kamieni szlachetnych. Od ich nazwy (arabskiego – kharrub, greckiego – kerátion) w późniejszym okresie ustanowiono jednostkę masy, karat.

Strąki należy zrywać z drzew w momencie osiągnięcia idealnej dojrzałości. Dzieje się to pomiędzy sierpniem i październikiem. Istotnym jest, żeby były odpowiednio suche, nie mogą zmoknąć, żeby nie spleśniały. Należy je otworzyć, pozbawić nasion, wypłukać i podsuszyć, aby aktywować niezbędne enzymy. W fazie końcowej strąki są mielone na bardzo drobny, brązowy proszek, podobnie jak robi się to z pszenicą.

Podczas, gdy czekolada zawiera pobudzającą kofeinę, w chlebie świętojańskim jej nie znajdziemy. Miąższ jego owoców zawiera glukozę i fruktozę, białka, witaminy A, B i D, potas, wapń, magnez i pierwiastki śladowe, takie jak żelazo, miedź, chrom, nikiel. W porównaniu ze wspomniana wcześniej czekoladą zawiera do 17 razy mniej tłuszczu. A do tego zawiera dobroczynny dla zdrowia błonnik. Z karobu można zrobić sok, nalewkę, używa się go do zagęszczania żywności. Mąka karobowa jest popularna wśród osób z nietolerancją laktozy i glutenu. Zastosowanie szarańczynu jest naprawdę szerokie. A korzyści z jego używania są znaczne. Dzięki opisanej wcześniej zawartości różnego rodzaju substancji, jest zdrowym źródłem energii, zawarty w nim błonnik wspomaga prawidłowe trawienie, ma dobroczynny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi.

W roku 2016 ogólnoświatowa produkcja korabu wynosiła około 160 tysięcy ton. Do największych jego producentów należą: Portugalia, Hiszpania, Włochy i Maroko.

Efekty kawy

Karob
Efekty Karobu

Wzór opakowania czekolady i kakao

Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.

Sposób przygotowania

Nadaje się do przygotowania łagodnego kakao. Można dodawać do mleka zwykłego, sojowego lub ryżowego. Doskonale sprawdza się jako dodatek do deserów.

Smak i nuty:
Intensywność

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartości odżywcze / 100g proszku karobowego
Tłuszcze: 0,65 g
Wartość energetyczna: 929 KJ / 222 kcal
z tego nasycone: 0,09 g
Sacharydy: 49 g
z tego cukry: 40,5 g
Błonnik: 9 g
Białka: 4,6 g
Sól: 0,09 g
Pomóżcie innym przy wyborze:
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


MANU BLEND - kakao
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

MANU BLEND - kakao

Manu jest władcą. Twórca i pierwszy człowiek. Przynajmniej w mitologii indyjskiej. Dla miłośników plantacyjnego kakao będzie odtąd również synonimem wysokiej jakości, doskonałego smaku i niesamowitych właściwości. Specjalna mieszanka wybranych proszków kakaowych zawiera od 10 do 12 procent masła kakaowego. Poznać w niej można zapach lasów deszczowych i dotyk gorącego słońca. Rozpoznamy tak uczciwą i ciężką pracę rolników. Przecież "Manus" oznacza " ręka".  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
103,9 zł /1000 g 10,4 zł /100 g
Dostarczymy do Czwartku, 24. 9. 2020

EXTRA BRUT (22/24) – kakao
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

EXTRA BRUT (22/24) – kakao

Proszek kakaowy Extra Brut jest naprawdę oryginalnym przysmakiem. Mieszankę wykonaną z najlepszego kakao docenią fani czekolady, cukiernicy i także matki małych dzieci. U pierwszych gwarantuje doskonały smak, drugim zapewnia przestrzeń dla niekończącej się kreatywności, a trzecim do pomocy w przygotowaniu wieczornej kolacji. Dobre kakao nigdy się nie znudzi.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.

AROMATYCZNE PLEIN (22/24) - kakao
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

AROMATYCZNE PLEIN (22/24) - kakao

Najbardziej jakościowe ziarna kakaowca, profesjonalne wykonanie i unikalny profil smakowy. Kakao Plein Arome polubisz od pierwszej łyżeczki. Jest idealne do przyrządzania napojów, deserów i wyrobów piekarskich. Czysty proszek kakaowy jasnobrązowego koloru i z uroczym zapachem napewno będziesz chciał mieć pod ręką przy twoich sztuczkach kulinarnych. I z pewnością możesz zrobić zakład, że nie tylko twoje świąteczne ciasteczka, ale i niedzielne ciasto będzie perfekcyjne. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »