Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

KAROB BIO (CERATONIA SILIQUA) - proszek

Kod: 1380

Marzycie o czekoladzie rano, w południe i wieczorem? Zamieńcie ją czasami na karob. Bogaty w błonnik, minerały, witaminy i przeciwutleniacze proszek z nasion rośliny zwanej chlebem świętojańskim zapewnia takie same wrażenia smakowe i nieco mniej wyrzutów sumienia. Nie zawiera naturalnego cukru lub innych dodatków smakowych i zawiera o wiele mniej tłuszczu niż czekolada. A mimo to można z niego przygotować pyszne kakao, deser lub wyśmienitą przekąskę.

Dostarczymy do Wtorku, 30. 4. 2019
DPD Dostarczymy do 30. 4. 2019 11,0 zł
Paczkomat Dostarczymy do 30. 4. 2019 10,0 zł
Duże opakowanie:
41,2 zł brutto
24,7 zł brutto
15,2 zł brutto
Małe opakowanie:
9,0 zł brutto
6,3 zł brutto
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Hiszpania
Smak
Smak:
Mleczna czekolada
BIO
BIO:
Tak

Skład

100%

SMAK

Proszek Karob BIO smakuje jak czekolada mleczna i jest naturalnie słodki. Ma jasnobrązowy kolor, a dzięki delikatnej strukturze można go używać do przygotowywania napojów oraz dodawać do potraw przeznaczonych do bezpośredniego spożycia.

POCHODZENIE

Drzewo, z którego owoców wytwarza się karob, na przestrzeni wieków zyskało wiele nazw. Do najbardziej znanych należą: chleb świętojański, chlebownik lub chleb świętego Jana. Dlaczego? Legenda mówi, że jego strąki ustrzegły świętego Jana Chrzciciela od pewnej śmierci. Syn Zachariasza i Elżbiety poszedł na pustynię przygotować się do przyszłego głoszenia kazań. Dlatego, że był wielkim ascetą, żywił się tylko tym, co znalazł. Korzonkami i owocami roślin, szarańczą, miodem dzikich pszczół. Strąki korabu dawały mu energię do osiągnięcia trudnego celu. Będąc prorokiem, przygotowywał lud boży na przyjście Zbawiciela. Był przykładem wszelkich cnót, ochrzcił wielu ludzi w rzece Jordan. A wraz z nimi i Jezusa Chrystusa.

Dlatego nie ma się czemu dziwić, że strąki tego drzewa zyskały tak ogromną popularność. Chleb świętojański, czyli szarańczyn strąkowy (Ceratonia siliqua) należy do roślin kultury starożytnej, znany już od ponad 4000 lat. Pierwotnie był spotykany wyłącznie na Półwyspie Arabskim i na wschodnim wybrzeżu Morza Śródziemnego. Obecnie uprawiany jest w Grecji, Włoszech, a także w Meksyku, USA, Chile, w południowych rejonach Afryki oraz w Australii.

Szarańczyn nie jest wysokim drzewem. Dorasta do wysokości około 15 metrów. Ma półkulistą koronę oraz skórzaste liście o długości 10-20 centymetrów. Zakwita niepozornymi, czerwono-zielonymi kwiatami. Ponieważ chodzi o roślinę z grupy bobowatych, owocami szarańczynu są strąki w skórzastej okrywie. Zazwyczaj o długości 10-20 centymetrów, zawierające 4-10 ziaren. Strąki są koloru ciemnobrązowego. Jajowate nasiona zatopione są w słodkim miąższu, lekko spłaszczone, w stanie dojrzałym są wyjątkowo twarde. Wcześniej używane jako odważniki do ważenia kamieni szlachetnych. Od ich nazwy (arabskiego – kharrub, greckiego – kerátion) w późniejszym okresie ustanowiono jednostkę masy, karat.

Strąki należy zrywać z drzew w momencie osiągnięcia idealnej dojrzałości. Dzieje się to pomiędzy sierpniem i październikiem. Istotnym jest, żeby były odpowiednio suche, nie mogą zmoknąć, żeby nie spleśniały. Należy je otworzyć, pozbawić nasion, wypłukać i podsuszyć, aby aktywować niezbędne enzymy. W fazie końcowej strąki są mielone na bardzo drobny, brązowy proszek, podobnie jak robi się to z pszenicą.

Podczas, gdy czekolada zawiera pobudzającą kofeinę, w chlebie świętojańskim jej nie znajdziemy. Miąższ jego owoców zawiera glukozę i fruktozę, białka, witaminy A, B i D, potas, wapń, magnez i pierwiastki śladowe, takie jak żelazo, miedź, chrom, nikiel. W porównaniu ze wspomniana wcześniej czekoladą zawiera do 17 razy mniej tłuszczu. A do tego zawiera dobroczynny dla zdrowia błonnik. Z karobu można zrobić sok, nalewkę, używa się go do zagęszczania żywności. Mąka karobowa jest popularna wśród osób z nietolerancją laktozy i glutenu. Zastosowanie szarańczynu jest naprawdę szerokie. A korzyści z jego używania są znaczne. Dzięki opisanej wcześniej zawartości różnego rodzaju substancji, jest zdrowym źródłem energii, zawarty w nim błonnik wspomaga prawidłowe trawienie, ma dobroczynny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi.

W roku 2016 ogólnoświatowa produkcja korabu wynosiła około 160 tysięcy ton. Do największych jego producentów należą: Portugalia, Hiszpania, Włochy i Maroko.

Efekty kawy

Karob
Efekty Karobu

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

Nadaje się do przygotowania łagodnego kakao. Można dodawać do mleka zwykłego, sojowego lub ryżowego. Doskonale sprawdza się jako dodatek do deserów.

Smak i nuty:
Intensywność

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartości odżywcze / 100g proszku karobowego
Tłuszcze:0,65 g
Wartość energetyczna:929 KJ / 222 kcal
z tego nasycone:0,09 g
Sacharydy:49 g
z tego cukry:40,5 g
Błonnik:9 g
Białka:4,6 g
Sól:0,09 g
Pomóżcie innym przy wyborze:

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


BRAZYLIA SOUTH OF MINAS kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA SOUTH OF MINAS kawa ziarnista

Zaproszenia na kawę się nie odmawia. Zachęcamy do kupna jednej z najlepszych na rynku kaw i do przygotowania pachnącego popołudnia dla tych, których lubicie. Przy filiżance gorącej pyszności z lekką nutą czekolady czas mija szybko. Brazylijska Arabika będzie dla was wspaniałym towarzyszem. I nigdy się nie znudzi.  Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 30. 4. 2019
Duże opakowanie:
86,3 zł brutto
47,3 zł brutto
27,8 zł brutto
Małe opakowanie:
15,0 zł brutto
9,8 zł brutto
Zemleć:

KOLUMBIA BEZKOFEINOWA kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOLUMBIA BEZKOFEINOWA kawa ziarnista

Nie zawsze potrzebujemy dodatkowego pobudzenia i nie każdy lubi kofeinę. Dla grupy miłośników kawy oferujemy także wersję bezkofeinową popularnej sto procent Arabici z słynnego kolumbijskiego gospodarstwa Villa Maria. Wypróbuj jej smaku. Na początek możemy ujawnić, że jest niezwykle elegancka, czekoladowa i zmysłowo owocowa. Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 30. 4. 2019
Duże opakowanie:
127,5 zł brutto
67,8 zł brutto
39,2 zł brutto
Małe opakowanie:
20,5 zł brutto
12,8 zł brutto
Zemleć:

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.  Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 30. 4. 2019
Duże opakowanie:
117,5 zł brutto
62,8 zł brutto
36,5 zł brutto
Małe opakowanie:
19,2 zł brutto
12,2 zł brutto
Zemleć:
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Obsługa klienta
Dla partnerów

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »