

KAROB BIO (CERATONIA SILIQUA) - proszek
Marzycie o czekoladzie rano, w południe i wieczorem? Zamieńcie ją czasami na karob. Bogaty w błonnik, minerały, witaminy i przeciwutleniacze proszek z nasion rośliny zwanej chlebem świętojańskim zapewnia takie same wrażenia smakowe i nieco mniej wyrzutów sumienia. Nie zawiera naturalnego cukru lub innych dodatków smakowych i zawiera o wiele mniej tłuszczu niż czekolada. A mimo to można z niego przygotować pyszne kakao, deser lub wyśmienitą przekąskę.
Skład
Karob 100%SMAK
Proszek Karob BIO smakuje jak czekolada mleczna i jest naturalnie słodki. Ma jasnobrązowy kolor, a dzięki delikatnej strukturze można go używać do przygotowywania napojów oraz dodawać do potraw przeznaczonych do bezpośredniego spożycia.
POCHODZENIE
Drzewo, z którego owoców wytwarza się karob, na przestrzeni wieków zyskało wiele nazw. Do najbardziej znanych należą: chleb świętojański, chlebownik lub chleb świętego Jana. Dlaczego? Legenda mówi, że jego strąki ustrzegły świętego Jana Chrzciciela od pewnej śmierci. Syn Zachariasza i Elżbiety poszedł na pustynię przygotować się do przyszłego głoszenia kazań. Dlatego, że był wielkim ascetą, żywił się tylko tym, co znalazł. Korzonkami i owocami roślin, szarańczą, miodem dzikich pszczół. Strąki korabu dawały mu energię do osiągnięcia trudnego celu. Będąc prorokiem, przygotowywał lud boży na przyjście Zbawiciela. Był przykładem wszelkich cnót, ochrzcił wielu ludzi w rzece Jordan. A wraz z nimi i Jezusa Chrystusa.
Dlatego nie ma się czemu dziwić, że strąki tego drzewa zyskały tak ogromną popularność. Chleb świętojański, czyli szarańczyn strąkowy (Ceratonia siliqua) należy do roślin kultury starożytnej, znany już od ponad 4000 lat. Pierwotnie był spotykany wyłącznie na Półwyspie Arabskim i na wschodnim wybrzeżu Morza Śródziemnego. Obecnie uprawiany jest w Grecji, Włoszech, a także w Meksyku, USA, Chile, w południowych rejonach Afryki oraz w Australii.
Szarańczyn nie jest wysokim drzewem. Dorasta do wysokości około 15 metrów. Ma półkulistą koronę oraz skórzaste liście o długości 10-20 centymetrów. Zakwita niepozornymi, czerwono-zielonymi kwiatami. Ponieważ chodzi o roślinę z grupy bobowatych, owocami szarańczynu są strąki w skórzastej okrywie. Zazwyczaj o długości 10-20 centymetrów, zawierające 4-10 ziaren. Strąki są koloru ciemnobrązowego. Jajowate nasiona zatopione są w słodkim miąższu, lekko spłaszczone, w stanie dojrzałym są wyjątkowo twarde. Wcześniej używane jako odważniki do ważenia kamieni szlachetnych. Od ich nazwy (arabskiego – kharrub, greckiego – kerátion) w późniejszym okresie ustanowiono jednostkę masy, karat.
Strąki należy zrywać z drzew w momencie osiągnięcia idealnej dojrzałości. Dzieje się to pomiędzy sierpniem i październikiem. Istotnym jest, żeby były odpowiednio suche, nie mogą zmoknąć, żeby nie spleśniały. Należy je otworzyć, pozbawić nasion, wypłukać i podsuszyć, aby aktywować niezbędne enzymy. W fazie końcowej strąki są mielone na bardzo drobny, brązowy proszek, podobnie jak robi się to z pszenicą.
Podczas, gdy czekolada zawiera pobudzającą kofeinę, w chlebie świętojańskim jej nie znajdziemy. Miąższ jego owoców zawiera glukozę i fruktozę, białka, witaminy A, B i D, potas, wapń, magnez i pierwiastki śladowe, takie jak żelazo, miedź, chrom, nikiel. W porównaniu ze wspomniana wcześniej czekoladą zawiera do 17 razy mniej tłuszczu. A do tego zawiera dobroczynny dla zdrowia błonnik. Z karobu można zrobić sok, nalewkę, używa się go do zagęszczania żywności. Mąka karobowa jest popularna wśród osób z nietolerancją laktozy i glutenu. Zastosowanie szarańczynu jest naprawdę szerokie. A korzyści z jego używania są znaczne. Dzięki opisanej wcześniej zawartości różnego rodzaju substancji, jest zdrowym źródłem energii, zawarty w nim błonnik wspomaga prawidłowe trawienie, ma dobroczynny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi.
W roku 2016 ogólnoświatowa produkcja korabu wynosiła około 160 tysięcy ton. Do największych jego producentów należą: Portugalia, Hiszpania, Włochy i Maroko.
Wzór opakowania czekolady i kakao
Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.
Sposób przygotowania
Nadaje się do przygotowania łagodnego kakao. Można dodawać do mleka zwykłego, sojowego lub ryżowego. Doskonale sprawdza się jako dodatek do deserów.





Potrzebujesz porady?

Tłuszcze: | 0,65 g |
Wartość energetyczna: | 929 KJ / 222 kcal |
z tego nasycone: | 0,09 g |
Sacharydy: | 49 g |
z tego cukry: | 40,5 g |
Błonnik: | 9 g |
Białka: | 4,6 g |
Sól: | 0,09 g |
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

AROMATYCZNE PLEIN (22/24) - kakao

PROSZEK KAKAOWY – EKWADOR (22/24)
