

HAWAII KONA HULA DADDY – kawa ziarnista
Plantacje są małe, ale jest ich wiele. Pochodząca z nich kawa jest jedną z najekskluzywniejszych na świecie i szczególnie rzadko spotykana. Krzewy kawowca pochodzą z Brazylii, jednak i na Hawajach jej plony są obfite. Zalet doskonałej arabiki z zachodniej części wysp hawajskich doświadczycie dopiero po jej skosztowaniu. Wysoce intensywne doznania zwieńcza wyjątkowa kompozycja kwiatów, mango i czekolady. Kawa Kona Hula Daddy to światowa czołówka. Jest po prostu wyśmienita.
Skład
Arabica 100%Aromat kawy
Kawa Hawaii Kona Hula Daddy smakuje i pachnie fantastycznie! Wyobraźcie sobie połączenie narcyzów, mango, gorącej czekolady z odrobiną majeranku. Tak zaprezentuje się, gdy weźmiemy pierwszy łyk. Wyobraźcie sobie unoszący się przy tym zapach drzewa sandałowego. Takie odczucia będą Wam towarzyszyć w trakcie jej popijania. Ogólnie kawa pochodzenia hawajskiego jest słodka i zrównoważona smakowo. Możecie się przygotować na delikatną, ale i zwartą, jasną piankę.
Pochodzenie
Hawaje to ósmy najmniejszy stan USA, zasiedlony przed tysiącem lat przez Polinezyjczyków. Europa dowiedziała się o nich w roku 1778 z pośrednictwem James’a Cook’a (który ostatecznie zginął w walkach o objęcie władzy nad Wyspami Hawajskimi) Po wielu zawieruchach w roku 1959 State of Hawaii został 50-tym stanem USA.
Miłośników wyjątkowej kawy plantacyjnej, bardziej niż sytuacja polityczna, zainteresują klimat i warunki geograficzne, w których wyrastają krzewy kawowca. Jeżeli do nich należycie, to zapamiętajcie, że archipelag jest pochodzenia wulkanicznego, a niektóre z wulkanów są nadal aktywne. Na przykład w maju 2018 roku wybuchł wulkan Kilauea, niszcząc 36 budynków i zmuszając ponad 2 tysiące ludzi do ewakuacji. Klimat Hawajów jest typem tropikalnym, w lecie panują tutaj temperatury w okolicach 31 °C a w zimie 28 °C. Na większości obszaru wysp można wyróżnić dwie pory roku: suchą (maj-wrzesień) i deszczową (październik-kwiecień).
Panujące tutaj przez cały rok korzystne warunki atmosferyczne i żyzna gleba sprzyjają rozwojowi hawajskiej gospodarki. Tradycyjnie uprawia się tutaj trzcinę cukrową, ananasy, orzechy makadamowe i kawę. Znaczące miejsce w uprawach zajmują również imbir, banany, cebula i słodkie ziemniaki. Z wcześniej wspomnianą kawą lokalni plantatorzy zetknęli się około roku 1817.
Pierwsze krzewy kawowca rzekomo zostały tutaj przywiezione przez hiszpańskiego doradcę króla Kamehamehu, jednak w tym okresie nie udało się ich upowszechnić. Po 8 latach nowe krzewy kawowca sprowadził gubernator prowincji Oahu i zasadził je, jakżeby inaczej, niż w swoim ogrodzie. Dolina Manoa v Oahu stala się na Hawajach miejscem, gdzie zebrano i przetworzono pierwsze plony kawy. Niedługo po tym wydarzeniu, w roku 1828, misjonarz Samuel Ruggles posadził krzew kawowca w prowincji Kona Big Island of Hawai. Kona rozpościera się na zachodnim wybrzeżu Wielkiej Wyspy. W pradawnych czasach tubylcy określali słowem „Kona” obszary zawietrzne. Wulkaniczne zbocze Hualalaia Mauna Loa zapewnia idealny mikroklimat do uprawy kawy. Przyczynia się to do tego, że kawa Kona Hula Daddy jest uważana za jedną z najekskluzywniejszych.
W całej prowincji funkcjonuje około 700 plantacji kawy o całkowitej powierzchni mniej więcej 900 ha. Owoce z krzewów zbiera się przeważnie od lipca do grudnia, jednak jagody kawowca dojrzewają w sposób ciągły, więc niczym niezwykłym są tak zwane zbiory dodatkowe. Kawa jest przetwarzana przez plantatorów w procesie mokrym, ziarenka fermentują przez 8-18 godzin w specjalnych zbiornikach a następnie są suszone bezpośrednio na słońcu. Tak powstaje kawa o wyjątkowych parametrach.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
- Na jedną kawę należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
- Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

JAMAJKA BLUE MOUNTAIN - kawa ziarnista
