Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

HAWAII KONA HULA DADDY – kawa ziarnista

Kod: 1423

Plantacje są małe, ale jest ich wiele. Pochodząca z nich kawa jest jedną z najekskluzywniejszych na świecie i szczególnie rzadko spotykana. Krzewy kawowca pochodzą z Brazylii, jednak i na Hawajach jej plony są obfite. Zalet doskonałej arabiki z zachodniej części wysp hawajskich doświadczycie dopiero po jej skosztowaniu. Wysoce intensywne doznania zwieńcza wyjątkowa kompozycja kwiatów, mango i czekolady. Kawa Kona Hula Daddy to światowa czołówka. Jest po prostu wyśmienita.

 

Aktualnie niedostępny
DPD 11,0 zł
Inpost - kurier 11,0 zł
Paczkomat 10,0 zł
Duże opakowanie:
805,2 zł brutto
406,7 zł brutto
228,2 zł brutto
Małe opakowanie:
111,0 zł brutto
63,8 zł brutto
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Hawaje
Różnorodność
Różnorodność:
Bourbon
Region
Region:
Holulaloa, północna Kona
Smak
Smak:
Kwiatowy, owocowy, czekoladowy
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Aromat kawy

Kawa Hawaii Kona Hula Daddy smakuje i pachnie fantastycznie! Wyobraźcie sobie połączenie narcyzów, mango, gorącej czekolady z odrobiną majeranku. Tak zaprezentuje się, gdy weźmiemy pierwszy łyk. Wyobraźcie sobie unoszący się przy tym zapach drzewa sandałowego. Takie odczucia będą Wam towarzyszyć w trakcie jej popijania. Ogólnie kawa pochodzenia hawajskiego jest słodka i zrównoważona smakowo. Możecie się przygotować na delikatną, ale i zwartą, jasną piankę.

Pochodzenie

Hawaje to ósmy najmniejszy stan USA, zasiedlony przed tysiącem lat przez Polinezyjczyków. Europa dowiedziała się o nich w roku 1778 z pośrednictwem James’a Cook’a (który ostatecznie zginął w walkach o objęcie władzy nad Wyspami Hawajskimi) Po wielu zawieruchach w roku 1959 State of Hawaii został 50-tym stanem USA.

Miłośników wyjątkowej kawy plantacyjnej, bardziej niż sytuacja polityczna, zainteresują klimat i warunki geograficzne, w których wyrastają krzewy kawowca. Jeżeli do nich należycie, to zapamiętajcie, że archipelag jest pochodzenia wulkanicznego, a niektóre z wulkanów są nadal aktywne. Na przykład w maju 2018 roku wybuchł wulkan Kilauea, niszcząc 36 budynków i zmuszając ponad 2 tysiące ludzi do ewakuacji. Klimat Hawajów jest typem tropikalnym, w lecie panują tutaj temperatury w okolicach 31 °C a w zimie 28 °C. Na większości obszaru wysp można wyróżnić dwie pory roku: suchą (maj-wrzesień) i deszczową (październik-kwiecień).

Panujące tutaj przez cały rok korzystne warunki atmosferyczne i żyzna gleba sprzyjają rozwojowi hawajskiej gospodarki. Tradycyjnie uprawia się tutaj trzcinę cukrową, ananasy, orzechy makadamowe i kawę. Znaczące miejsce w uprawach zajmują również imbir, banany, cebula i słodkie ziemniaki. Z wcześniej wspomnianą kawą lokalni plantatorzy zetknęli się około roku 1817.

Pierwsze krzewy kawowca rzekomo zostały tutaj przywiezione przez hiszpańskiego doradcę króla Kamehamehu, jednak w tym okresie nie udało się ich upowszechnić. Po 8 latach nowe krzewy kawowca sprowadził gubernator prowincji Oahu i zasadził je, jakżeby inaczej, niż w swoim ogrodzie. Dolina Manoa v Oahu stala się na Hawajach miejscem, gdzie zebrano i przetworzono pierwsze plony kawy. Niedługo po tym wydarzeniu, w roku 1828, misjonarz Samuel Ruggles posadził krzew kawowca w prowincji Kona Big Island of Hawai. Kona rozpościera się na zachodnim wybrzeżu Wielkiej Wyspy. W pradawnych czasach tubylcy określali słowem „Kona” obszary zawietrzne. Wulkaniczne zbocze Hualalaia Mauna Loa zapewnia idealny mikroklimat do uprawy kawy. Przyczynia się to do tego, że kawa Kona Hula Daddy jest uważana za jedną z najekskluzywniejszych.

W całej prowincji funkcjonuje około 700 plantacji kawy o całkowitej powierzchni mniej więcej 900 ha. Owoce z krzewów zbiera się przeważnie od lipca do grudnia, jednak jagody kawowca dojrzewają w sposób ciągły, więc niczym niezwykłym są tak zwane zbiory dodatkowe. Kawa jest przetwarzana przez plantatorów w procesie mokrym, ziarenka fermentują przez 8-18 godzin w specjalnych zbiornikach a następnie są suszone bezpośrednio na słońcu. Tak powstaje kawa o wyjątkowych parametrach.

 

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
  2. Na jedną kawę należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
  3. Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C.

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


KOSTARIKA FINCA EL ROSARI - Micro Lot
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOSTARIKA FINCA EL ROSARI - Micro Lot

Rodzina jest fundamentem … dobrej plantacji. Kiedy pół wieku temu Moises Meza posadził pierwsze drzewa kawowe w obszarze Leon Cortes, wiedział, że robi dobrze. Dziś tą wyjątkową kawę hodują w cieniu drzew jego synowie Javier i Gabriel. Na ich Micro Lots tzw. mikropartię niecierpliwie czekają koneserzy kawy na całym świecie. Ta ostatnia ma delikatny, mleczno czekoladowy smak odświeżony tonami wiśni. Ta najlepsza kawa z Kostaryki i Was zachwyci. Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 24. 5. 2019
Duże opakowanie:
183,2 zł brutto
95,7 zł brutto
54,8 zł brutto
Małe opakowanie:
28,0 zł brutto
17,0 zł brutto
Zemleć:

YEMEN ASRAR HARAZ BIO - Micro Lot
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

YEMEN ASRAR HARAZ BIO - Micro Lot

Kawa z Bliskiego Wschodu na pewno nie zaginie wśród słynnych kolegów. Jemeńska produkcja ma bardzo zrównoważony smak, ze śladami czekolady, kakao, papai i ananasa. Kawy są uprawiane przez jemeńskich rolników przez ponad 600 lat,a metody przetwarzania kawy nie przeszły wielkich zmian w tym czasie. Dzięki temu możemy cieszyć się dzikim, wyrazistym smakiem kawy, dostępnym tylko w ograniczonych ilościach. Więcej na szczegółach produktu
Aktualnie niedostępny
Duże opakowanie:
303,7 zł brutto
156,0 zł brutto
88,3 zł brutto
Małe opakowanie:
44,0 zł brutto
26,2 zł brutto
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.

PANAMA GEISHA ESMERALDA - Micro Lot
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

PANAMA GEISHA ESMERALDA - Micro Lot

Ma tytuł Best of Panama, doskonały rodowód i wielu wielbicieli. Tylko proszę, nie przegap Geisha of Hacienda La Esmeralda. Należy do ekstra premium kawy, która jest poszukiwana na całym świecie. Wyrosła na wulkanicznej glebie wyżyn Boquete Highlands, w rodzinnym gospodarstwie, w otoczeniu rezerwatu przyrody pełnej zagrożonych zwierząt i rzadkich roślin. Cieszcie się owocami, jaśminem i miodem w jednej filiżance. Więcej na szczegółach produktu
Aktualnie niedostępny
Duże opakowanie:
587,8 zł brutto
298,0 zł brutto
167,5 zł brutto
Małe opakowanie:
82,0 zł brutto
47,5 zł brutto
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Obsługa klienta
Dla partnerów

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »