Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl

Dlaczego produkty od nas?

  • Dowóz za darmo nad 99 zl.
  • Zadowolonych klientów
  • Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych

Opinie o Manutea.pl na Opineo.pl

 

 

 



2. 9x tak dla świeżej kawy.

12. 4. 2019 4 minuty czytania
Jeszcze nie tak dawno, picie kawy było uważane za zły obyczaj. Ludzie dawniej unikali jej również ze względów zdrowotnych. Czasy się zmieniły a badania naukowe udowodniły, że kawa najwyższej jakości ma niezwykle pozytywny wpływ na ludzki organizm. Odetchnęliśmy. Obecnie pijemy kawę z jeszcze większą przyjemnością. Nie tylko z powodu wspaniałego smaku i zawartości kofeiny.

Co potrafi świeża kawa

1. Pobudza, rozwesela, zwiększa tempo.
Oczywiście, większość z nas pije kawę wtedy, gdy odczuwa zmęczenie. Mamy zakodowane, kawa = kofeina. Jest to najpopularniejszy na całym świecie legalny stymulant, który został natura umieściła ziarnach kawy. Jedna filiżanka kawy zawiera zwykle 60-120 miligramów kofeiny. W ludzkim ciele funkcjonuje jak stymulator układu nerwowego, przez pewien czas tłumi zmęczenie i pobudza organizm. Występuje w liściach, nasionach i owocach co najmniej 63 roślin. Najpopularniejszymi są oczywiście ziarna kawy (w dalszej kolejności ziarna kakaowca, orzechy cola, liście herbaty …). Kofeina rozluźnia mięśnie gładkie, poszerza tętnice i wspiera funkcjonowanie układów krążenia i oddechowego. Pobudza metabolizm, rozkłada tłuszcze oraz chwilowo przyczynia się do mobilizacji zasobów tłuszczu. Sprawia, że pracujący mięsień wykorzystuje tłuszcz jako źródło energii, co polepsza kondycję i zwiększa moc. Poprawia pamięć krótkotrwałą, wydajność pracy i samopoczucie. Właśnie dlatego bez porządnego espresso nie możemy sobie wyobrazić ani jednego dnia w pracy. 
Jak to wygląda z uzależnieniem od kofeiny?Osoba, która przez dłuższy okres wypija dziennie więcej niż 4 filiżanki mocnej kawy, może lekko się od niej uzależnić. Po odstawieniu kofeiny czasami mogą pojawić się bóle głowy, drażliwość, zmęczenie i problemy z koncentracją.

2. Obniża ryzyko rozwoju cukrzycy.
Kawa oprócz kofeiny zawiera także kwas kawowy i chlorogenowy, pierwiastki śladowe, witaminę P, ogromną ilość przeciwutleniaczy, magnez i chrom. Wspomagają one produkcję insuliny, która utrzymuje odpowiedni poziom cukru (glukozy) we krwi. U diabetyków typu drugiego organizm traci zdolność regulowania poziomu cukru we krwi. Rezultaty wielu badań dowodzą, że picie kawy zwiększa aktywność enzymów przeciwutleniających. Ale uwaga. Należy mieć na uwadze ilość wypijanej kawy oraz sposób jej przygotowania. Ryzyko rozwoju cukrzycy u diabetyków typu drugiego obniża wypijanie 3 do 5 filiżanek filtrowanej kawy dziennie.

3. Zapobiega chorobom układu krążenia.
Szeroko zakrojone badania perspektywiczne (dane dotyczące badanych osób są zbierane w sposób ciągły i nie są pozyskiwane wstecz np. z dokumentacji pacjenta), których wyniki opublikowano w 2009 roku w Japonii dowodzą, ze spożywanie kawy zawierającej kofeinę ma wpływ na obniżenie ryzyka śmierci spowodowanej problemami z układem krążenia. W ciągu 13 lat obserwowano prawie 77 tysięcy osób w wieku 40-70 lat. Ci, którzy pili 4 filiżanki kawy dziennie, cechowali się wyraźnie mniejszą ilością przypadków występowania arytmii serca wliczając w to ledwo zauważalne migotanie przedsionków.

4. Łagodzi przebieg choroby Alzheimera.
Najczęściej na świecie występująca choroba neurodegradacyjna dosięgająca ludzi w wieku od 60 do 80 lat. Objawia się utratą pamięci, ograniczeniem zdolności zapamiętywania informacji oraz zaburzeniami innych funkcji poznawczych. W fazie końcowej pojawia się demencja i utrata samowystarczalności. Krótkotrwałe impulsy stymulacyjne wywołane spożywaniem kawy wspierają centralny układ nerwowy, z dużą dozą prawdopodobieństwa kofeina także hamuje proces wytwarzania beta amyloidu w mózgu (głównego składnika płytek starczych i splotów neurofibrylarnych spotykanych w mózgu pacjentów z chorobą Alzheimera).

5. Pomaga chorym na Parkinsona.
Następną w kolejności chorobą za Alzheimerem na liście chorób neurodegeneracyjnych jest tzw. Parkinson. Powoduje ona obumieranie komórek produkujących dopaminę, substancję, która powstaje w mózgu i odpowiada za przesyłanie impulsów nerwowych. Udowodniono, że u osób, które piły 4 filiżanki najlepszej kawy z dużą zawartością kofeiny, ryzyko zachorowania na Parkinsona jest o 31% niższe niż u osób, które w ogóle kawy nie piją.

6. Hamuje proces zwłóknienia wątroby.
U pacjentów z niealkohową chorobą i stłuszczeniem wątroby zwiększone spożycie kawy zmniejsza ryzyko rozwoju zwłóknienia wątroby. Dowiadujemy się o tym z wyników badań opublikowanych w czasopiśmie Hepatology (2012) Amerykańskiego Stowarzyszenia na rzecz Badania Chorób Wątroby.

7. Odgania depresję.
Badania Nurses' Health Study z roku 2011 dowodzą, że u kobiet pijących 3 filiżanki kawy dziennie przez 10 lat ryzyko depresji jest o 15% niższe niż u tych, które w ogóle kawy nie piją.

8. Wydłuża życie.
To śmiałe stwierdzenie opiera się dogłębnym poznaniu substancji chemicznych zawartych w ziarnach kawy. Naukowcy odkryli w nich szereg związków przeciwutleniających - kwas kawowy, kofeinę, eugenol, gamma-tokoferol, izoeugenol, kwas p-kumarowy i garbniki. Należy pamiętać również o polifenolach. Największą zaletą kawy jest zdolność neutralizowania wolnych rodników i dbałość o dobrą kondycję komórek.

9. Przyciąga uwagę.
Będąc w sąsiedztwie osoby preferującej wysokiej jakości, wybornej kawę, zwróć uwagę na jej zapach. Będzie unosił się wokół niej wspaniały zapach! Regularne picie kawy nadaje całemu ciału ujmujący zapach. Aromat kawy jest uwalniany przez gruczoły potowe. Jeżeli nie wierzysz, możesz nas odwiedzić i sam się o tym przekonać.

10. Jednak uważaj – wieczorem wypij raczej lampkę wina.
Picie kawy wieczorem nie jest najlepszym pomysłem. Ten, kto wybiera się do sypialni, powinien wiedzieć, że kofeina uwalnia się z kawy przez 4 do 5 godzin. Gdy chcesz się dobrze wyspać, to ostatnią filiżankę kawy powinieneś wypić najpóźniej 6 godzin przed pójściem spać. Czas działania kofeiny jest zależny od Twojego metabolizmu oraz od jej zawartości w kawie. Sam z czasem przekonasz się, jak na Twój organizm działa „boski napój” z Etiopii.

Następny rozdiał

  1. Jak rozpoznać, czy kawa jest dobrej, czy złej jakości?
  2. 9x tak dla świeżej kawy.
  3. Kawa powinna być gorąca jak piekło, czarna jak diabeł i słodka jak miłość.
  4. Jeśli masz wybór, dlaczego nie wybrać tego, co najlepsze?
  5. Zaparz sobie kawę na sto sposobów.
  6. Bądź dla niej miły – chroń ją przed światłem, ciepłem i wilgocią.
  7. Trzynaście powodów, dla których warto z nami zostać.
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »