Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl

Dlaczego produkty od nas?

  • Dowóz za darmo nad 99 zl.
  • Zadowolonych klientów
  • Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych

Opinie o Manutea.pl na Opineo.pl

 

 

 



4. Jeśli masz wybór, dlaczego nie wybrać tego, co najlepsze?

16. 4. 2019 3 minuty czytania
„Przede wszystkim, żebyśmy byli zdrowi”, życzymy sobie przy każdej okazji. Jednak nasze zdrowie jest wielokrotnie ostatnią rzeczą, o której myślimy robiąc zakupy w hipermarkecie. Obecnie trend zdrowego żywienia ogarnia większość gospodarstw domowych: zamieniamy białe pieczywo na pełnoziarniste, wysoko słodzone napoje na wodę, syntetyczne tkaniny na czystą bawełnę.

Na szczęście ciągle przybywa ludzi poszukujących produktów wysokiej jakości. Również i w segmencie kawy. Co ich do tego prowadzi?

Znakomita = plantacyjna

Kawę plantacyjną można uznać za najwyższej jakości jednorodną kawę o wiadomym pochodzeniu. Jej właściwości wywodzą się z regionu, w jakim była uprawiana, a także z jakości jej palenia. Tak samo, jak kupujesz ptysie w renomowanej cukierni, wybierzesz także kawę przywiezioną ze sprawdzonej plantacji. Pewność, że w czasie zbioru, przechowywania i transportu zachowano najwyższą staranność jest warta wszystkich pieniędzy.

Różne plantacje, różne smaki

Brazylia, Etiopia, Kolumbia, Indie… wymarzona podróż, bez wychodzenia z domu? To dla nas wyzwanie. Dlatego, że jesteśmy miłośnikami wielu rodzajów kaw, które zapewniają nam niesamowite doznania. Możesz wybrać pomiędzy prowokacyjnym aromatem brazylijskiej South of Minas, kokosowym muśnięciem kolumbijskiej Excelso Medelin lub indonezyjską słodko-ostrą Sumatra Lintong

Z plantacji bezpośrednio na stół

Kawa plantacja jest kupowana bezpośrednio od farmerów lub drobnych plantatorów. Nie podróżuje tygodniami na targowiska, nie przebywa miesiącami w magazynach czy w portowych składach. Nie ma potrzeby przesypywania jej i pakowania w torebki z kolorowym nadrukiem na liniach produkcyjnych. Kawa plantacyjna jest dostarczana w 25 kilogramowych opakowaniach. Jest palona na bieżąco w razie potrzeby. Do odbiorcy jest przesyłana w hermetycznie zamykanych na zatrzask, aluminiowych torebkach z jednokierunkowym zaworkiem. W ten sposób jest chroniona przed światłem, wilgocią i obcymi zapachami.

Na efekt końcowy wpływ ma palenie i mielenie

To, jaką kawę nalejesz do filiżanki, zależy nie tylko od rodzaju użytych ziaren, ale także od sposobu ich prażenia i mielenia. Nie jesteś skazany na anonimowego producenta – możesz wybrać sobie palarnię kawy, tak jak i młynek oraz grubość mielenia.

  • Palenie: Bardzo delikatny proces, od którego zależy ostateczny smak i aromat kawy. Przebiega w specjalnych palarkach, w których ziarenka kawy są na początku pozbawiane wilgoci. Ich kolor powoli zmienia się na głęboko zielony, żółty i brązowy. Pod wpływem ciepła ziarenka pękają a zawarte w nich cukry karmelizują się, w ich wnętrzu kumuluje się dwutlenek węgla, odpowiadający za wytwarzanie się pianki na powierzchni espresso. Następnie pojawia się tzw. drugie pękanie, na koniec kawa jest szybko schładzana. Koneserzy twierdzą, że w wyniku dobrego prażenia można uzyskać doskonały produkt nawet z kawy średniej jakości.
  • Mielenie: Powinno być wykonywane bezpośrednio przed zaparzeniem kawy. Istnieje wiele teorii dotyczących tego, czym i jak mielić kawę. Dokładniej zostało to opisane w następnym rozdziale. W skrócie można powiedzie, że najlepiej zmieli kawę, bez wpływu na jej jakość, młynek z ceramicznymi żarnami i regulowaną grubością mielenia.

Swym najbliższym chcemy dać to, co najlepsze

Zaproszenie na kawę to jedno z tych wydarzeń, z których się nie rezygnuje. Czy zaprasza cię koleżanka, szef lub babcia, zawsze ugoszczą Cię tym, co mają najlepszego. Nikogo nie cieszy czas spędzony przy tradycyjnej kawie z fusami, nawet wtedy, gdyby przy stole siedziała z nim angielska królowa. Dobra kawa potęguje wrażenia ze wspólnie spędzonych chwil. Dlatego, że zawsze wybierasz najwyższą jakość. Dla Twoich zacnych gości i samego siebie!

Degustacja daje radość

Posmakuj wielu rodzajów kaw plantacyjnych. Ugruntuj swoje preferencje, zapoznaj się z możliwymi nutami smaków i kolorów kaw sprowadzanych z różnych zakątków świata. Picie kawy jest szlachetną rozrywką.

Na konkretne pytania, szybkie i wyczerpujące odpowiedzi

Konsumenci, którzy znaleźli już swojego dostawcę kawy plantacyjnej, wiedzą, że zawsze mogą zwrócić do niego o pomoc i poradę. Nie wiesz, jak przechowywać kawę? Dlaczego Twoje espersso ma słabą piankę? Ole łyżeczek wsypać do french press? Jaka kawa pojawiła się właśnie na rynku i gdzie można kupić jej ekskluzywne, wyjątkowej jakości rodzaje. Dobry dostawca udzieli Ci szybkiej i fachowej odpowiedzi. Nie bój się pytać. Wspaniałe doznania wypływające z idealnie zaparzonej wyśmienitej kawy jako wynik kilkuminutowej rozmowy lub wymiany e-mail’i, są tego warte.

Następny rozdiał

  1. Jak rozpoznać, czy kawa jest dobrej, czy złej jakości?
  2. 9x tak dla świeżej kawy.
  3. Kawa powinna być gorąca jak piekło, czarna jak diabeł i słodka jak miłość.
  4. Jeśli masz wybór, dlaczego nie wybrać tego, co najlepsze?
  5. Zaparz sobie kawę na sto sposobów.
  6. Bądź dla niej miły – chroń ją przed światłem, ciepłem i wilgocią.
  7. Trzynaście powodów, dla których warto z nami zostać.
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »