Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

ROBUSTA UGANDA KCFCS kawa ziarnista

Kod: 1220

W Ugandzie mają nie tylko fenomenalnie żyzną ziemię i niesamowicie wykwalifikowanych rolników, ale także specjalny urząd do spraw rozwoju produkcji kawy. To oczywiście nie wystarczyłoby, gdyby rolnikom i producentom brakowało uczciwości i chęci uczenia się nowych rzeczy. Na szczęście go nie brakuje. Dlatego smak ugandyjskiej potęgi jest pełny, bogaty, lekko kwaśny i przyjemnie zadymiony.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
121,9 zł /1000 g 12,2 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 2. 5. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Uganda
Różnorodność
Różnorodność:
Robusta
Region
Region:
Bugis
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1500m
Smak
Smak:
Pełny, Dymny
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Robusta 100%

Pianka i smak kawy

Smak kawy Robusta Uganda można opisać jako pełny i bogaty. Kwasowość jest umiarkowana, ale zawartość kofeiny jest wysoka. Kawa ta najlepiej nadaje się do przygotowywania espresso lub tzw. kawy tureckiej. Dobrze smakuje również w połączeniu z Arabicą.

Pochodzenie kawy

Uganda jest największym afrykańskim eksporterem kawy. Republika głębi lądu uważana jest za "perłę Afryki" od czasów Winstona Churchilla. Lekko zakrzywiony krajobraz o średniej wysokości 900 metrów bogaty jest w piękną przyrodą z licznymi dzikimi zwierzętami.

Dla uprawy kawy, lokalny tropikalny klimat i bogata gleba to dosłownie prezenty z niebios. Pierwsze doniesienia o kawie w Ugandzie pochodzą z XIX wieku i opisują wykorzystanie kawy w celu zwiększenia siły i energii podczas długich podróży lub jako substytutu papierosów. Historia pokazuje, że po drugiej wojnie światowej kawa z Ugandy była jednym z dochodów wspierających zdewastowaną brytyjską gospodarkę.

Najważniejszym okresem dla uprawy były lata 80-te, kiedy rolnicy zasiedli prawie 200 000 hektarów Robusty i 33 000 hektarów Arabiki. W latach 1984-1986 finansowano program odnowy plantacji kawy, rekultywacji fabryk kawy i szkolenia rolników w Europejskiej Wspólnocie Gospodarczej (EWG).

Kawa Robusta uprawiana jest w Ugandzie głównie w dżungli Kibale. W latach 1999-2002 zarówno rolnicy, jak i rząd dołożyli wszelkich starań, aby produkować kawę premium, a dochody ze sprzedaży przeznaczyć na finansowanie działań związanych z ochroną przyrody. Plantacje kawy obejmują krajobraz wokół Jeziora Wiktorii, drugiego co do wielkości w Afryce. Małe gospodarstwa przetwarzają ziarna kawy głównie przez suszenie na słońcu, ale wraz z rozwojem przemysłu kawowego wielu producentów przechodzi na tak zwane pranie.

Efekty kawy

Jak piszemy we wstępie, Ugandyjczyk jest odporny na wysoką zawartość kofeiny. Substancja, którą ludzie kochają za jej zdolność do pobudzania, wzmacniania zmysłów, zwiększania wydajności i wywoływania dobrego samopoczucia, pomaga również w trawieniu i jest dobrze stosowana na przykład w bólach głowy, astmie lub zapaści. Kofeina zmniejsza także zmęczenie mięśni, a według wielu badań naukowych ma pozytywny wpływ na zapobieganie choroby Parkinsona i Alzheimera.

Kawa, to nie tylko kofeina. Zawiera również kwas chinowy, kwas chlorogenowy, polisacharydy, białka, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo i mangan. Dzięki temu umiarkowane spożycie kawy, czyli 2-4 filiżanek dziennie, jest uważane za sposób na zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia lub problemów układu oddechowego.

Efekty kawy

Robusta
Efekty robusty

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


ROBUSTA INDIA MONSOONED kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

ROBUSTA INDIA MONSOONED kawa ziarnista

Dużo kofeiny, dużo cierpkości. Indyjska robusta to kawa dla dorosłych chłopców i dziewczyn. Docenicie ją podczas długich podróży, męczących narad lub nocnych zmian. Pod ostrym smakiem kryje się czekolada, a pianka jest wystawna. Robustę można użyć jako podstawę dla espresso. Dobrana w odpowiednim stosunku do Arabici tworzy przepyszną mieszankę.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
151,9 zł /1000 g 15,2 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 2. 5. 2024

15% ZNIŻKA
GWATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

GWATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 kawa ziarnista

Popularną odmianę Bourbon charakteryzują małe i regularne ziarna, kwasowość i pełna intensywność. Plantacyjnej kawy Gwatemali nie może zabraknąć na twojej półce wśród ulubionych smakołyków. Niezwykle intensywny, owocowy aromat i średni stopień prażenia – smakuje jak małe ristretto i klasyczne espresso.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
146,5 zł /1000 g 124,5 zł /1000 g 12,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 2. 5. 2024

15% ZNIŻKA
ETHIOPIA SIDAMO GRADE1 kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

ETHIOPIA SIDAMO GRADE1 kawa ziarnista

Zawsze świeżo palona, zawsze najwyższej jakości! Kolejna dobroć Etiopii o doskonałym zapachu, pochodząca z najstarszych gospodarstw na świecie trafia na nasz rynek. Sidamo zawdzięcza swoją nazwą pierwotnym mieszkańcom królestwa Kaffy. Co się z nimi stało, nie wiemy, ale pewne jest, że dzięki niezwykle interesującej Sidamo, na tą kawę jest popyt na całym świecie.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
171,1 zł /1000 g 145,5 zł /1000 g 14,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 2. 5. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »