

ROBUSTA INDIA MONSOONED kawa ziarnista
Dużo kofeiny, dużo cierpkości. Indyjska robusta to kawa dla dorosłych chłopców i dziewczyn. Docenicie ją podczas długich podróży, męczących narad lub nocnych zmian. Pod ostrym smakiem kryje się czekolada, a pianka jest wystawna. Robustę można użyć jako podstawę dla espresso. Dobrana w odpowiednim stosunku do Arabici tworzy przepyszną mieszankę.
Skład
Robusta 100%Pianka i smak kawy
Zaletą Robusty India Monsooned jest piękna pianka- ciemniejsza i wysoka. Po wsypaniu łyżeczki cukru pozostaje ona na powierzchni. Kawa ta zdobywa dodatkowe punkty za wysoką intensywność i zawartość kofeiny. W smaku łatwo wyczuć typową ostrość i goryczkę. Kwasowość jest średnia do niskiej. W posmaku wyczuwalne są nuty czekolady.
Pochodzenie kawy
Robusta to wierny przyjaciel arabiki. To kawowiec kongijski (czasami nazywany kawowcem robusta), który rośnie w strefie tropikalnej i subtropikalnej. Jego owocem jest, podobnie jak w przypadku arabiki, pestkowiec wielkości i kształtu czereśni, pod którego miąższem kryją się dwa ziarenka kawy. Zawartość kofeiny jest większa niż u arabiki, podaje się 1,5-3,3 %. Dlatego ziarenka robusty dodaje się do arabiki – uzupełnią kawę o kofeinę i wyrazistość. Magundi to obszar w indyjskim państwie Karnataka. Znajduje się w południowo-zachodniej części kraju, na klimat wpływają monsuny letnie. Na dwudziestu procentach obszaru znajdują się lasy. Uprawianie kawy należy w Indiach do codziennych zajęć w górskich regionach, zaś obróbka ziaren kawy przebiega w sposób jednolity na całym świecie. Po zebraniu dojrzałych owoców kawowca przechodzą one przez płyty zgniatające, które usuną miąższ. Po fermentacji i wysuszeniu zostaje kawa rozłożona w ten sposób, by była pod wpływem monsunów. Siedmiotygodniowe biczowanie ziarenek kawy przez zimny wiatr i deszcz dodają kawie oryginalny smak i aromat. Najwięcej kawy Indie wywożą na rynki w Europie, Stanach Zjednoczonych i Japonii. Produkcją zajmuje się mniej więcej 250 tysięcy farmerów, z czego 98 procent to mali rolnicy.
Wpływ kawy
Robusta India Monsooned posiada wyjątkowo silną zdolność pobudzającą. Dzięki wysokiej zawartości kofeiny wspaniale pozbawia ciało zmęczenia, poprawia koncentrację i pomaga z pamięcią. Kofeina także zwiększa aktywność fizyczną i psychiczną. Podaje się, że nawet o 12 procent. Dzięki antyoksydantom i witaminom jest regularne picie jakościowej kawy wspaniałą prewencją chorób układu krążenia oraz choroby Parkinsona. Nawet o 50 procent kawa obniża ryzyko zachorowania na raka jelit i wątroby. Kawa ma działania antybakteryjne, u jej konsumentów rzadziej występuje próchnica zębów. Picie kawy zwiększa produkcjęślin i soków żołądkowych, przez co pomaga trawieniu. Równocześnie redukuje tłuszcze, szczególnie wypita przed aerobikiem.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

29. 8.
14. 9.
12. 12.
19. 7.
24. 5.
11. 5.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
