Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

PERU BIO liofilizowana kawa rozpuszczalna 100% arabica

Kod: 1433
Ocena: bardzo dobra, 1 recenzje

Jezioro położone na najwyższej wysokości nad poziomem morza, miasto bez drogi dojazdowej, najgłębszy kanion… I jedna z najlepszych kaw rozpuszczalnych. To właśnie Peru, kraj wielu kontrastów, który ma ponad stuletnie doświadczenie w uprawianiu krzewów kawowca. Tradycyjny rejon kawowy Puno Norte rodzi pełne ziarenka o smaku czekoladowo-owocowym. Równie mistrzowską jest kawa w postaci liofilizowanej. Nie traci żadnej ze swoich zalet a do tego wystarczy ją tylko zalać gorącą wodą. Bonus? Jakość BIO!

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
408,1 zł /1000 g 40,8 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 30. 4. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Peru
Różnorodność
Różnorodność:
Typica
Region
Region:
Puno Norte
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1900m
Smak
Smak:
Czekolada, Owoce
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Zamrażanie
BIO
BIO:
Tak

Skład

Arabika BIO 100%

Pianka i smak kawy

Kawa Peru BIO liofilizowana jest produkowana z ziarenek 100 procentowej kawy arabica. Odnajdziecie w niej czekoladę wraz z owocami, słodycz oraz przyjemny orzeszkowy posmak. Baza jest pełna i gładka. Po zalaniu gorącą wodą na jej powierzchni pojawia się delikatna pianka.

Pochodzenie kawy

Widzicie przed sobą jednorodną kawę z wysokich gór, które w zamierzchłych czasach zamieszkiwali mityczni Inkowie. Obecnie na plantacjach kawy w peruwiańskich Andach pracują także ich potomkowie. Wraz z nowo przybyłymi, w większości drobnymi plantatorami uprawiają kawę, która jest dla nich jedynym źródłem utrzymania. W jej sąsiedztwie sadzą na przykład kukurydzę, szparagi, pomidory, ziemniaki i komosę. W peruwiańskim rolnictwie nawozy sztuczne używane są w bardzo niewielkim stopniu. Częściej korzysta się z naturalnych sposobów dostarczania roślinom składników odżywczych. I chociaż plantatorzy wciąż zmagają się z przestarzałą infrastrukturą, jednak w przypadku kawy udało im się niezwykle skutecznie rozwinąć rynek.

Region Puno Norte należy do obszarów na południu Peru ściśle związanych z tradycją, gdzie uprawy kawowców bardzo dobrze się rozwijają. Położenie na dużych wysokościach nad poziomem morza razem z podłożem wulkanicznym sprawiają, że tamtejsze zbiory mają gładką i bardzo przyjemną bazę oraz słodko kremowy smak. Nie jest przypadkiem, że kawa z tego obszaru zdobywa uznanie na światowych konkursach i jest wspierana przez krajową organizację do spraw kawy. Owoce krzewów kawowca są przetwarzane w procesie tak zwanego przemywania. Są wsypywane do pojemników z wodą i przeciskane przez tarki, a po usunięciu z nich czerwonej skórki przenoszone są do zbiorników fermentacyjnych. W nich kawa leżakuje przez okres od kilku godzin do kilku dni. Proces fermentacji rozpuszcza słodki miąższ i uwalnia ziarenka. Zielona kawa jest następnie suszona bądź bezpośrednio na słońcu, bądź w suszarkach.

Droga do uzyskania liofilizowanej kawy rozpuszczalnej jest o wiele dłuższa. Zielone ziarenka należy uprażyć i ugotować. Otrzymany płyn odparowuje się aż do uzyskania konsystencji syropu. Tak uzyskany koncentrat przechodzi przez proces liofilizacji, czyli zamrażanie w otoczeniu o obniżonym ciśnieniu powietrza. Zamrożona w temperaturze -40°C masa jest mielona w środowisku niskiego ciśnienia (w próżniowej komorze liofilizacyjnej) i pozbawiana cząsteczek wody. Sublimacja zapewnia zachowanie wszystkich właściwości sensorycznych kawy. W rezultacie powstają duże kryształki o gładkiej powierzchni.

Liofilizowana kawa rozpuszczalna pojawiła się na rynku w 1937 roku. Jej popularność od tego momentu nieustannie rośnie. Przecież połowa światowej produkcji kawy jest przeznaczona do wytwarzania jej rozpuszczalnego wariantu. Niniejsza kawa jest jedną z najlepszych!

 

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

1. Optymalny sposób przygotowania wymaga małego kubka o pojemności 90 ml.

2. Użyjcie 1 lub 2 łyżeczki kawy i zalejcie przegotowaną wodą o temperaturze ok. 90°C. Gotująca się woda pozbawi kawę jej wyrazistego smaku.

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

10. 2.

Ocena: bardzo dobra
Kawa jest pyszna, delikatna i mało kwaśna.

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


TANZANIA BIO liofilizowana kawa rozpuszczalna 100% arabica
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

TANZANIA BIO liofilizowana kawa rozpuszczalna 100% arabica

Liofilizowanie nie jest żadnym zaklęciem, które miałoby omamić klienta. Wręcz przeciwnie. Jeśli spotkacie się z kawą rozpuszczalną wyprodukowaną w procesie liofilizacji, nie wahajcie się jej spróbować. Będzie bowiem łagodna, wielowarstwowa i zrównoważona. W przypadku Tanzania BIO odnajdziecie w niej nutki owoców i czekolady. Przygotujcie sobie ulubiony kubek, gorącą wodę i łyżeczkę: możecie rozpocząć dzień! Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
403,2 zł /1000 g 40,3 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 30. 4. 2024

Indonezja BIO - kawa rozpuszczalna
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

Indonezja BIO - kawa rozpuszczalna

Indonezyjska kawa jest popularna ze względu na swój bogaty, pełny smak z nutami przypraw, kakao, karmelu, a czasem ziół. Teraz można ją wypróbować w wersji rozpuszczalnej. To doskonały wybór dla każdego, kto chce mieć szybko kawę na stole a jednocześnie nie chce iść na kompromis w kwestii jakości. Indonesia BIO powstaje w 100% z ziaren arabiki uprawianych zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Spróbujcie! Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
337,4 zł /1000 g 33,7 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 30. 4. 2024

 Kolumbia - liofilizowana kawa rozpuszczalna 100% arabica
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

Kolumbia - liofilizowana kawa rozpuszczalna 100% arabica

Wiadomo, że kolumbijska arabika ma łagodny, czekoladowo-orzechowy smak. Ta rozpuszczalna wersja jest dokładnie taka. Pokocha ją każdy, kto ma ochotę na świetny, a jednocześnie bardzo szybko przygotowany kubek kawy. Kawa rozpuszczalna doskonale nadaje się również do przygotowania popularnej kawy dalgona lub kawy mrożonej. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
366,0 zł /1000 g 36,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 30. 4. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »