Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

PERU BIO liofilizowana kawa rozpuszczalan 100% arabica

Kod: 1433

Jezioro położone na najwyższej wysokości nad poziomem morza, miasto bez drogi dojazdowej, najgłębszy kanion… I jedna z najlepszych kaw rozpuszczalnych. To właśnie Peru, kraj wielu kontrastów, który ma ponad stuletnie doświadczenie w uprawianiu krzewów kawowca. Tradycyjny rejon kawowy Puno Norte rodzi pełne ziarenka o smaku czekoladowo-owocowym. Równie mistrzowską jest kawa w postaci liofilizowanej. Nie traci żadnej ze swoich zalet a do tego wystarczy ją tylko zalać gorącą wodą. Bonus? Jakość BIO!

Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 22. 11. 2019
DPD Dostarczymy do 22. 11. 2019 11,0 zł
Paczkomat Dostarczymy do 22. 11. 2019 10,0 zł
Duże opakowanie:
276,0 zł brutto
142,2 zł brutto
80,2 zł brutto
Małe opakowanie:
38,5 zł brutto
23,2 zł brutto
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Peru
Różnorodność
Różnorodność:
Typica
Region
Region:
Puno Norte
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1900m
Smak
Smak:
Owoce, czekolada
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Zamrażanie
BIO
BIO:
Tak

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kawa Peru BIO liofilizowana jest produkowana z ziarenek 100 procentowej kawy arabica. Odnajdziecie w niej czekoladę wraz z owocami, słodycz oraz przyjemny orzeszkowy posmak. Baza jest pełna i gładka. Po zalaniu gorącą wodą na jej powierzchni pojawia się delikatna pianka.

Pochodzenie kawy

Widzicie przed sobą jednorodną kawę z wysokich gór, które w zamierzchłych czasach zamieszkiwali mityczni Inkowie. Obecnie na plantacjach kawy w peruwiańskich Andach pracują także ich potomkowie. Wraz z nowo przybyłymi, w większości drobnymi plantatorami uprawiają kawę, która jest dla nich jedynym źródłem utrzymania. W jej sąsiedztwie sadzą na przykład kukurydzę, szparagi, pomidory, ziemniaki i komosę. W peruwiańskim rolnictwie nawozy sztuczne używane są w bardzo niewielkim stopniu. Częściej korzysta się z naturalnych sposobów dostarczania roślinom składników odżywczych. I chociaż plantatorzy wciąż zmagają się z przestarzałą infrastrukturą, jednak w przypadku kawy udało im się niezwykle skutecznie rozwinąć rynek.

Region Puno Norte należy do obszarów na południu Peru ściśle związanych z tradycją, gdzie uprawy kawowców bardzo dobrze się rozwijają. Położenie na dużych wysokościach nad poziomem morza razem z podłożem wulkanicznym sprawiają, że tamtejsze zbiory mają gładką i bardzo przyjemną bazę oraz słodko kremowy smak. Nie jest przypadkiem, że kawa z tego obszaru zdobywa uznanie na światowych konkursach i jest wspierana przez krajową organizację do spraw kawy. Owoce krzewów kawowca są przetwarzane w procesie tak zwanego przemywania. Są wsypywane do pojemników z wodą i przeciskane przez tarki, a po usunięciu z nich czerwonej skórki przenoszone są do zbiorników fermentacyjnych. W nich kawa leżakuje przez okres od kilku godzin do kilku dni. Proces fermentacji rozpuszcza słodki miąższ i uwalnia ziarenka. Zielona kawa jest następnie suszona bądź bezpośrednio na słońcu, bądź w suszarkach.

Droga do uzyskania liofilizowanej kawy rozpuszczalnej jest o wiele dłuższa. Zielone ziarenka należy uprażyć i ugotować. Otrzymany płyn odparowuje się aż do uzyskania konsystencji syropu. Tak uzyskany koncentrat przechodzi przez proces liofilizacji, czyli zamrażanie w otoczeniu o obniżonym ciśnieniu powietrza. Zamrożona w temperaturze -40°C masa jest mielona w środowisku niskiego ciśnienia (w próżniowej komorze liofilizacyjnej) i pozbawiana cząsteczek wody. Sublimacja zapewnia zachowanie wszystkich właściwości sensorycznych kawy. W rezultacie powstają duże kryształki o gładkiej powierzchni.

Liofilizowana kawa rozpuszczalna pojawiła się na rynku w 1937 roku. Jej popularność od tego momentu nieustannie rośnie. Przecież połowa światowej produkcji kawy jest przeznaczona do wytwarzania jej rozpuszczalnego wariantu. Niniejsza kawa jest jedną z najlepszych!

 

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

1. Optymalny sposób przygotowania wymaga małego kubka o pojemności 90 ml.

2. Użyjcie 1 lub 2 łyżeczki kawy i zalejcie przegotowaną wodą o temperaturze ok. 90°C. Gotująca się woda pozbawi kawę jej wyrazistego smaku.

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


MEKSYK kawa rozpuszczalna – mieszanka 100% arabiki i robusty
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

MEKSYK kawa rozpuszczalna – mieszanka 100% arabiki i robusty

Szybka i wyjątkowo dobra! Kawa rozpuszczalna z Meksyku jest wspaniałą alternatywą w sytuacjach, kiedy nie ma się pod ręką młynka czy ekspresu do kawy ziarenkowej. Wystarczy wsypać łyżeczkę kawy do kubka i przelać ją wrzątkiem. Harmonijna mieszanka Arabiki i Robusty jest aksamitnie kremowa i posiada przyjemny cytrusowy posmak.   Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 22. 11. 2019
Duże opakowanie:
94,2 zł brutto
51,2 zł brutto
29,8 zł brutto
Małe opakowanie:
15,5 zł brutto
10,0 zł brutto

FRANCUSKA WANILIA kawa rozpuszczalna
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

FRANCUSKA WANILIA kawa rozpuszczalna

Wanilia jest chyba najczęściej używaną przyprawą na świecie. Europejczycy kochają ją od 16 wieku, ale starożytni Aztekowie i  Toltekowie wiedzieli o wanilii znacznie wcześniej. French vanilla  lub  Bourbon jest importowana z wyspy Reunion. Jej uprawa, zbiór i przetwarzanie jest trudne, więc i cena nie jest niska. Zrób sobie teraz przyjemność i wypróbuj ją w kawie z Meksyku.  Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 22. 11. 2019
Duże opakowanie:
97,7 zł brutto
53,0 zł brutto
30,7 zł brutto
Małe opakowanie:
15,8 zł brutto
10,3 zł brutto

EKWADOR - liofilizowana kawa rozpuszczalna
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

EKWADOR - liofilizowana kawa rozpuszczalna

Nie wstrząsać, zamieszać. Kawę rozpuszczalną przygotujecie w mgnieniu oka. Ekwadorska specjalność z Andyjskich wyżyn zawiera zarówno delikatną Arabikę jak i silną Robustę. Dokładnie pół na pół. To sprawia, że uzyskany smak jest zrównoważony, przyjemnie winowo- cytrusowo.  Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 22. 11. 2019
Duże opakowanie:
121,8 zł brutto
65,0 zł brutto
37,5 zł brutto
Małe opakowanie:
19,0 zł brutto
12,0 zł brutto
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Obsługa klienta
Dla partnerów

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »