Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

MEXICO CHIAPAS SWISS WATER DECAF BIO - KAWA ZIARNISTA

Kod: 1515

Jedyną rzeczą, której w niej brakuje jest kofeina. Meksykańska doskonałość spełnia najwyższe wymagania smakoszy i miłośników kaw. Góry dały tej kawie smak soczystych owoców, gorzkiej czekolady i delikatnego tytoniu a lokalna ludność zadbała o idealną obróbkę każdego ziarenka. Od Was już tylko zależy, w jaki sposób delektować się jakością Chiapas, dajcie się ponieść fantazji. W spokoju i nawet wieczorem. Tam, gdzie nie ma kofeiny, śpi się długo i słodko.

 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
211,7 zł /1000 g 21,2 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 30. 4. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Meksyk
Różnorodność
Różnorodność:
Caturra
Region
Region:
Chiapas
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1800m
Smak
Smak:
Czekolada, Orzech
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre
BIO
BIO:
Tak

Skład

Arabika BIO 100%

Pianka i smak kawy

Kawa ziarnista Mexico Chiapas Decafe jest różnorodna smakowo, bogata i pełna. Wyczujecie w niej zarówno owoce tropikalne, jaki i orzechy oraz czekoladę, a także przyjemną nutkę tytoniu. Brak kofeiny nie ma żadnego wpływu na smak i aromat tej kawy. Ponieważ mamy do czynienia z arabiką, należy więc oczekiwać cienkiej, delikatnej i spójnej pianki.

Pochodzenie kawy

Meksykański stan Chiapas jest regionem o pięknej przyrodzie odwiedzanym przez rzesze turystów, z którego wywodzi się starożytna kultura Majów. Znajduje się w południowo-wschodniej części Meksyku, graniczy ze stanami Oaxaca, Veracruz i Tabasco. Jego wybrzeże jest obmywane przez wody Oceanu Spokojnego, a wzgórza są bardzo często zatopione we mgle. Panuje tutaj wilgotny, tropikalny klimat, ze średnimi opadami około 3 000 mm w ciągu roku. Lokalne pasma górskie charakteryzują się wysoką wilgotnością i łagodnym klimatem, co sprzyja uprawie wielu roślin, w tym krzewów kawowca.

Odmiana Caturra należy do najpopularniejszych. Rośliny są mniejsze, bardziej zwarte, dające wysokie plony, jednak mało odporne na rdzę kawową i choroby grzybicze. Caturra jest naturalną mutacją odmiany Bourbon, sprowadzonej do Brazylii na początku XX wieku. Dzięki mutacji jednego z genów krzewy kawowca Caturra są mniejsze, dlatego można je gęściej sadzić a tym samym osiągnąć większą wydajność z hektara. Krzewy kawowca tej odmiany owocują w trzecim roku, a w Meksyku ich jagody zbierane są od stycznia do marca. Jest to jedna z najbardziej znaczących ekonomicznie odmian kawy w Ameryce Środkowej.

Jest ona przetwarzana metodą mokrą. Oznacza to, że owoce krzewów kawowca są na początku wsypywane do zbiorników z wodą, gdzie dochodzi do oddzielenia jagód dojrzałych od niedojrzałych. Dojrzałe są przeciskane przez tarki, które pozbawiają je skórki. Następnie kawa przesypywana jest do beczek z wodą, w których fermentuje przez kilka godzin. W trakcie naturalnego procesu rozpuszcza się miąższ otaczający ziarenka kawy. Te na koniec są suszone bezpośrednio na słońcu lub w suszarkach.

Ponieważ Mexico Chiapas Decafe nie zawiera kofeiny, przyjrzyjmy się w jaki sposób została jej pozbawiona. Metoda Mountain Water Decaf jest bowiem interesująca i pokazuje, że ziarna kawy mogą utracić kofeinę, jednocześnie zachowując walory smakowe i oryginalny aromat. W całym procesie główną rolę odgrywają woda i filtry węglowe. Pracownicy najpierw zamaczają zielone ziarenka kawy w wodzie, doskonale czystej, wypływającej ze zboczy góry Pico de Orizaba (najwyższa góra Meksyku - 5636 m n.p.m.), która jest jednym z trzech szczytów w tym kraju zaśnieżonych przez cały rok. W ten sposób wyodrębniane są oleje i kofeina. Pozostają one w wodzie, którą przepuszcza się przez filtry węglowe. Wynikiem jest woda pozbawiona kofeiny, jednak pełna naturalnego smaku kawy. Ziarenka są ponownie zanurzane w wodzie, aby przyjąć z powrotem wszystkie substancje smakowe oraz wspaniały zapach i aromat. W ten sposób można pozbawić kawę do 99,9 % kofeiny beż użycia środków chemicznych.

Bezkofeinową kawę ziarnistą można zaparzać dokładnie tak samo jak koleinową, z wykorzystaniem filtra, w ekspresach itd. Mogą ją bez obaw pić osoby cierpiące na zaburzenia snu, nadaje się do przygotowywania zarówno po południu, jak i wieczorem. Jest zalecana kobietom w ciąży oraz karmiącym.

 

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

1. Ziarna mielimy na grubość odpowiednią do przygotowania wybranego rodzaju kawy.

2. Do zaparzenia 1 filiżanki używamy co najmniej 1,5 – 2 łyżeczek (ok. 7 g) świeżo zmielonej kawy.

3. Kawę zalewamy wodą o temperaturze około 95°C.

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


BRAZYLIA MINAS SWISS WATER DECAF- ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA MINAS SWISS WATER DECAF- ziarnista

Brazylijską kawę na pewno już próbowaliśćie. Może pochodziła z tradycyjnego regionu Sul de Minas. A może tym razem napić się tej bezkofeinowej? Delikatna szwajcarska metoda pozbawiła kawę popularnego alkaloidu, ale pozostawiła jej naturalnie pyszny smak i aromat. Wasz kubek będzie pełen czekolady i orzechów, słodki, zrównoważony i pachnący. Możecie sobie na niego powzolić tyle razy, ile chcecie. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
173,0 zł /1000 g 17,3 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 30. 4. 2024

KOLUMBIA EXCELSO SWISS WATER DECAFE - kawa ziarnista bezkofeinowa
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOLUMBIA EXCELSO SWISS WATER DECAFE - kawa ziarnista bezkofeinowa

Rozkoszować się wszystkimi niuansami i aromatycznymi smakami najwyższej jakości kawy plantacyjnej? Rano, w południe, a nawet wieczorem? Dlaczego nie! Kiedy sięgniecie po bezkofeinową Kolumbia Excelso Swiss Water Decafe, nie musicie się martwić problemami ze snem lub wysokim ciśnieniem. Możecie oczekiwać doświadczenia słodkiego jak miód, świeżego jak owoce i przyjemnie gorzkiego jak najlepsza czekolada. Tej kawie oprócz kofeiny absolutnie nic brakuje. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
239,6 zł /1000 g 24,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 30. 4. 2024

PERU GRADE 1 SWISS WATER DECAFE BIO - kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

PERU GRADE 1 SWISS WATER DECAFE BIO - kawa ziarnista

Może należycie do osób, które kochają kawę, ale powinny ograniczyć jejilość. W takim przypadku polecamy bezkofeinową arabikę plantacyjną ztradycyjnego regionu w Peru. Dzięki specjalnej, opatentowanejszwajcarskiej metodzie utraciła swoje pobudzające działanie, alezachowała wspaniały smak i doskonały aromat. Odnajdziecie w niejjedwabiste nutki czekolady, orzechów i czerwonych owoców. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
217,2 zł /1000 g 21,7 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 30. 4. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »