

MEXICO CHAPAS DECAF BIO KAWA ZIARNISTA BEZKOFEINOWA
Jedyną rzeczą, której w niej brakuje jest kofeina. Meksykańska doskonałość spełnia najwyższe wymagania smakoszy i miłośników kaw. Góry dały tej kawie smak soczystych owoców, gorzkiej czekolady i delikatnego tytoniu a lokalna ludność zadbała o idealną obróbkę każdego ziarenka. Od Was już tylko zależy, w jaki sposób delektować się jakością Chiapas BIO, dajcie się ponieść fantazji. W spokoju i nawet wieczorem. Tam, gdzie nie ma kofeiny, śpi się długo i słodko.

Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Kawa ziarnista Mexico Chiapas Decafe BIO jest różnorodna smakowo, bogata i pełna. Wyczujecie w niej zarówno owoce tropikalne, jaki i orzechy oraz czekoladę, a także przyjemną nutkę tytoniu. Brak kofeiny nie ma żadnego wpływu na smak i aromat tej kawy. Ponieważ mamy do czynienia z arabiką, należy więc oczekiwać cienkiej, delikatnej i spójnej pianki.
Pochodzenie kawy
Meksykański stan Chiapas jest regionem o pięknej przyrodzie odwiedzanym przez rzesze turystów, z którego wywodzi się starożytna kultura Majów. Znajduje się w południowo-wschodniej części Meksyku, graniczy ze stanami Oaxaca, Veracruz i Tabasco. Jego wybrzeże jest obmywane przez wody Oceanu Spokojnego, a wzgórza są bardzo często zatopione we mgle. Panuje tutaj wilgotny, tropikalny klimat, ze średnimi opadami około 3 000 mm w ciągu roku. Lokalne pasma górskie charakteryzują się wysoką wilgotnością i łagodnym klimatem, co sprzyja uprawie wielu roślin, w tym krzewów kawowca.
Odmiana Caturra należy do najpopularniejszych. Rośliny są mniejsze, bardziej zwarte, dające wysokie plony, jednak mało odporne na rdzę kawową i choroby grzybicze. Caturra jest naturalną mutacją odmiany Bourbon, sprowadzonej do Brazylii na początku XX wieku. Dzięki mutacji jednego z genów krzewy kawowca Caturra są mniejsze, dlatego można je gęściej sadzić a tym samym osiągnąć większą wydajność z hektara. Krzewy kawowca tej odmiany owocują w trzecim roku, a w Meksyku ich jagody zbierane są od stycznia do marca. Jest to jedna z najbardziej znaczących ekonomicznie odmian kawy w Ameryce Środkowej.
Krzewy kawowca uprawia się tutaj w ramach rolnictwa ekologicznego, czyli bez użycia nawozów sztucznych oraz chemicznych środków ochrony roślin. Staranne przetwórstwo, idealne warunki przechowywania i wysokie wymagania dotyczące czystości podczas transportu przyczyniają się do tego, że kawa spełnia wszystkie warunki jakości BIO. Jest ona przetwarzana metodą mokrą. Oznacza to, że owoce krzewów kawowca są na początku wsypywane do zbiorników z wodą, gdzie dochodzi do oddzielenia jagód dojrzałych od niedojrzałych. Dojrzałe są przeciskane przez tarki, które pozbawiają je skórki. Następnie kawa przesypywana jest do beczek z wodą, w których fermentuje przez kilka godzin. W trakcie naturalnego procesu rozpuszcza się miąższ otaczający ziarenka kawy. Te na koniec są suszone bezpośrednio na słońcu lub w suszarkach.
Ponieważ Mexico Chiapas Decafe BIO nie zawiera kofeiny, przyjrzyjmy się w jaki sposób została jej pozbawiona. Metoda Mountain Water Decaf jest bowiem interesująca i pokazuje, że ziarna kawy mogą utracić kofeinę, jednocześnie zachowując walory smakowe i oryginalny aromat. W całym procesie główną rolę odgrywają woda i filtry węglowe. Pracownicy najpierw zamaczają zielone ziarenka kawy w wodzie, doskonale czystej, wypływającej ze zboczy góry Pico de Orizaba (najwyższa góra Meksyku - 5636 m n.p.m.), która jest jednym z trzech szczytów w tym kraju zaśnieżonych przez cały rok. W ten sposób wyodrębniane są oleje i kofeina. Pozostają one w wodzie, którą przepuszcza się przez filtry węglowe. Wynikiem jest woda pozbawiona kofeiny, jednak pełna naturalnego smaku kawy. Ziarenka są ponownie zanurzane w wodzie, aby przyjąć z powrotem wszystkie substancje smakowe oraz wspaniały zapach i aromat. W ten sposób można pozbawić kawę do 99,9 % kofeiny beż użycia środków chemicznych.
Bezkofeinową kawę ziarnistą można zaparzać dokładnie tak samo jak koleinową, z wykorzystaniem filtra, w ekspresach itd. Mogą ją bez obaw pić osoby cierpiące na zaburzenia snu, nadaje się do przygotowywania zarówno po południu, jak i wieczorem. Jest zalecana kobietom w ciąży oraz karmiącym.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
1. Ziarna mielimy na grubość odpowiednią do przygotowania wybranego rodzaju kawy.
2. Do zaparzenia 1 filiżanki używamy co najmniej 1,5 – 2 łyżeczek (ok. 7 g) świeżo zmielonej kawy.
3. Kawę zalewamy wodą o temperaturze około 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA MINAS DECAF BEZKOFEINOWA ziarnista

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
