

Marcepanowo - pomarańczowa aromatyzowana kawa ziarnista
Spokojne niedzielne popołudnie, obchody rocznicy, świąteczne spotkanie rodzinne... Ta kawa jest idealna na te rzadkie wyjątkowe chwile, którymi chcecie się w pełni cieszyć. Oferuje Wam czarujące połączenie marcepanu i pomarańczy, tak harmonijne, że jeden kubek nie wystarczy. Ta popularna peruwiańska arabika jest po prostu wspaniała, a z nutą naturalnego aromatu - absolutnie niezapomniana.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Kawa aromatyzowana bazuje na świetnym ziarnie z Peru, dlatego w jej bazie rozpoznacie czekoladę i owoce. Naturalny aromat dodaje nuty słodkiego marcepanu i soczystych pomarańczy. Ogólnie napój brzmi niezwykle harmonijnie i czysto w smaku.
Pochodzenie kawy
Jeśli chcemy dowiedzieć się czegoś o pochodzeniu tej kawy, musimy spędzić trochę czasu w Peru. To kraj, z którego plantacji przywieźliśmy ziarna kawy o świątecznym smaku. Jest jednym z 20 największych producentów kawy na świecie, jednak jego mieszkańcy nie do końca za nią przepadają. Peruwiańczycy spożywają podobno średnio zaledwie 800 gramów rocznie na mieszkańca. O tyle więcej wspaniałych zbiorów z Peru dociera do USA, Niemiec, Kolumbii, Szwecji i Belgii. Około ćwierć miliona ton zielonego ziarna rocznie, głównie odmiany arabica.
Wielu rolników w Peru jest zorganizowanych w ramach Centrocafe, spółdzielni, która prowadzi zakłady przetwórcze, a także zajmuje się sprawami finansowymi, marketingowymi i handlowymi. Zdecydowana większość kawy Centrocafe to kawa organiczna, w 100 procentach posiadająca certyfikat Fair Trade. To również dzięki tej organizacji kawa peruwiańska zyskała światową sławę i dobrze radzi sobie z silną konkurencją.
Wybraliśmy jedną z doskonałych kaw peruwiańskich - Peru Andes Gold i doprawiliśmy ją naturalnymi aromatami. Oryginalny unikalny, czekoladowo-owocowy charakter został wzbogacony o dodatkowe atrakcyjne nuty marcepanu i pomarańczy. Peru Andes Gold to kawa alpejska, uprawiana w trudnym terenie Andów. Pochodzi z plantacji w regionie Puno, słynącym z jeziora Titicaca. Drzewa kawowe (Coffea arabica) są zbierane przez rolników kilka razy w roku, dzięki czemu do obróbki trafiają tylko najdojrzalsze owoce o bogatym smaku i silnym aromacie. Czerwone owoce kawy są następnie pozbawione wierzchniej skórki i słodkiego miąższu (poprzez fermentację w pojemnikach z wodą) w procesie zwanym myciem. Na koniec suszą rozluźnione zielone ziarna kawy w piecach lub w bezpośrednim świetle słonecznym.
Jeśli chodzi o wspomniany aromat, palacz przed paleniem spryskał zielone ziarna olejem nośnikowym, a dopiero potem dodał naturalny aromat. Aromat i smak są dzięki temu doskonale wkomponowane w ziarno, utrzymują się długo i w przeciwieństwie do tańszych procedur nie zostały w żaden sposób zmienione przez prażenie.
Przygotowanie kawy aromatyzowanej w automatycznym ekspresie do kawy
Jeśli planujesz używać kawy aromatyzowanej do przygotowania napoju w automatycznym ekspresie do kawy zalecamy upewnienie się, że jest to możliwe w instrukcji obsługi ekspresu do kawy. Jeżeli producent urządzenia nie podaje żadnych informacji na temat kawy aromatyzowanej, należy postępować zgodnie z poniższymi zaleceniami. Naturalny aromat, którym aromatyzowana jest ta kawa, może reagować z tworzywami sztucznymi przy dłuższym kontakcie w zbiorniku i spowodować ich wybielenie.
Ta sama zasada obowiązuje przy mieleniu kawy aromatyzowanej w młynkach (ręcznych i elektrycznych). |
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

AJERKONIAK kawa ziarnista

IRISH CREAM kawa ziarnista
