

MALIBU kawa ziarnista
Ziarnista kawa Malibu jest świetnym pomysłem! Nowy aromat szybko sobie znajdzie swych amatorów. Rum kokosowy daleko ich uniesie od codziennych problemów i pośpiechu, gdzieś na słoneczne Karaiby. Będzie czas na wylegiwanie się na plaży, serfowanie, budowę zamków z piasku i popijanie chłodnych drinków. Tego chcesz!
Skład
Arabica 100%, Naturalny aromatPianka i smak kawy
Tę stuprocentową arabikę wzbogaciliśmy mgiełką kokosu i rumu. Bazę stanowi kawa z Puno, charakteryzującą się krągłym, pełnym smakiem, niższą kwasowością i naturalną słodyczą. Jeśli jest odpowiednio zmielona, filiżanka espresso ozdobiona jest gęstą i delikatną pianką.
Pochodzenie kawy
Ziarnistą kawę przywieźliśmy z peruwiańskich And, aromat dodaliśmy w naszej palarni. Doskonała kawa o pełnym smaku pochodzi z wysokogórskiego regionu Puno. Jego klimat, wysokość bezwzględna i średnia opadów tworzą idealne warunki do uprawy kawowców. Tamtejsi drobni farmerzy (ok. 98% hodowców kawy to chłopi małorolni) już o pokoleń poświęcają się uprawie kawy przez całe pokolenia. Ich pola znajdują się na stromych zboczach i dlatego przywiezienie na nie nawozów sztucznych i środków ochrony roślin by było bardzo skomplikowane. Kawę z Puno można więc traktować jako uprawianą organicznie.
Kawowce są krzewami ciągle zielonymi a ich owocami są kawowe czereśnie zawierające w sobie dwa ziarenka. Czereśnie dojrzewają w ciągu 9 - 14 miesięcy i właśnie dlatego ich zbiór przebiega prawie nieustannie. Ich obróbka oznacza pozbawienie ich miąższu, fermentację i suszenie. Metoda tzw. przemywania, poza ostatnim krokiem, odbywa się w całości w wodzie. Owoce kawowców są przeciskane przez specjalne urządzenia, które wyłuskują ich ziarna, które następnie fermentują w kadziach fermentacyjnych. Farmerzy później kawę suszą albo na bezpośrednim słońcu albo w suszarniach. Aromatyzacja kawy jest stosunkowo nowym procesem, chociaż z historii znamy dodawanie przypraw bądź mleka i cukru do napoju.
Aromatyzacja, tak jak ją znamy dzisiaj jest przeprowadzana na ziarenkach kawy bądź przed ich uprażeniem albo po nim. Wariant pierwszy gwarantuje świetną jakość i długie zachowanie aromatu. Dlatego właśnie według tej metody działa także nasz Mistrz palenia, pomimo tego, że jest droższa i trudniejsza technologicznie. Nim ziarenka kawy są nasypane do urządzenia prażącego oprószane są olejem nośnym z naturalnym aromatem.
Przygotowanie kawy aromatyzowanej w automatycznym ekspresie do kawy
Jeśli planujesz używać kawy aromatyzowanej do przygotowania napoju w automatycznym ekspresie do kawy zalecamy upewnienie się, że jest to możliwe w instrukcji obsługi ekspresu do kawy. Jeżeli producent urządzenia nie podaje żadnych informacji na temat kawy aromatyzowanej, należy postępować zgodnie z poniższymi zaleceniami. Naturalny aromat, którym aromatyzowana jest ta kawa, może reagować z tworzywami sztucznymi przy dłuższym kontakcie w zbiorniku i spowodować ich wybielenie.
Ta sama zasada obowiązuje przy mieleniu kawy aromatyzowanej w młynkach (ręcznych i elektrycznych). |
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

26. 6.
15. 5.
27. 8.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

AJERKONIAK kawa ziarnista

IRISH CREAM kawa ziarnista
