Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

MALIBU kawa ziarnista

Kod: 43
Ocena: doskonały, 3 recenzje

Ziarnista kawa Malibu jest świetnym pomysłem! Nowy aromat szybko sobie znajdzie swych amatorów. Rum kokosowy daleko ich uniesie od codziennych problemów i pośpiechu, gdzieś na słoneczne Karaiby. Będzie czas na wylegiwanie się na plaży, serfowanie, budowę zamków z piasku i popijanie chłodnych drinków. Tego chcesz! 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
150,9 zł /1000 g 15,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 2. 5. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Peru
Różnorodność
Różnorodność:
Typica
Region
Region:
Puno Norte
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1900m
Smak
Smak:
Malibu
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%, Naturalny aromat

Pianka i smak kawy

Tę stuprocentową arabikę wzbogaciliśmy mgiełką kokosu i rumu. Bazę stanowi kawa z Puno, charakteryzującą się krągłym, pełnym smakiem, niższą kwasowością i naturalną słodyczą. Jeśli jest odpowiednio zmielona, filiżanka espresso ozdobiona jest gęstą i delikatną pianką.

Pochodzenie kawy

Ziarnistą kawę przywieźliśmy z peruwiańskich And, aromat dodaliśmy w naszej palarni. Doskonała kawa o pełnym smaku pochodzi z wysokogórskiego regionu Puno. Jego klimat, wysokość bezwzględna i średnia opadów tworzą idealne warunki do uprawy kawowców. Tamtejsi drobni farmerzy (ok. 98% hodowców kawy to chłopi małorolni) już o pokoleń poświęcają się uprawie kawy przez całe pokolenia. Ich pola znajdują się na stromych zboczach i dlatego przywiezienie na nie nawozów sztucznych i środków ochrony roślin by było bardzo skomplikowane. Kawę z Puno można więc traktować jako uprawianą organicznie.

Kawowce są krzewami ciągle zielonymi a ich owocami są kawowe czereśnie zawierające w sobie dwa ziarenka. Czereśnie dojrzewają w ciągu 9 - 14 miesięcy i właśnie dlatego ich zbiór przebiega prawie nieustannie. Ich obróbka oznacza pozbawienie ich miąższu, fermentację i suszenie. Metoda tzw. przemywania, poza ostatnim krokiem, odbywa się w całości w wodzie. Owoce kawowców są przeciskane przez specjalne urządzenia, które wyłuskują ich ziarna, które następnie fermentują w kadziach fermentacyjnych. Farmerzy później kawę suszą albo na bezpośrednim słońcu albo w suszarniach. Aromatyzacja kawy jest stosunkowo nowym procesem, chociaż z historii znamy dodawanie przypraw bądź mleka i cukru do napoju.

Aromatyzacja, tak jak ją znamy dzisiaj jest przeprowadzana na ziarenkach kawy bądź przed ich uprażeniem albo po nim. Wariant pierwszy gwarantuje świetną jakość i długie zachowanie aromatu. Dlatego właśnie według tej metody działa także nasz Mistrz palenia, pomimo tego, że jest droższa i trudniejsza technologicznie. Nim ziarenka kawy są nasypane do urządzenia prażącego oprószane są olejem nośnym z naturalnym aromatem.

Przygotowanie kawy aromatyzowanej w automatycznym ekspresie do kawy

Jeśli planujesz używać kawy aromatyzowanej do przygotowania napoju w automatycznym ekspresie do kawy zalecamy upewnienie się, że jest to możliwe w instrukcji obsługi ekspresu do kawy. Jeżeli producent urządzenia nie podaje żadnych informacji na temat kawy aromatyzowanej, należy postępować zgodnie z poniższymi zaleceniami.

Naturalny aromat, którym aromatyzowana jest ta kawa, może reagować z tworzywami sztucznymi przy dłuższym kontakcie w zbiorniku i spowodować ich wybielenie.

  • Zawsze wkładaj tylko tyle aromatycznej kawy do ekspresu do kawy, ile natychmiast zużyjesz.
  • Po przygotowaniu aromatyzowanej kawy przygotuj kolejną filiżankę z ziaren tradycyjnych. To oczyści urządzenie z pozostałości naturalnych substancji aromatycznych.

Ta sama zasada obowiązuje przy mieleniu kawy aromatyzowanej w młynkach (ręcznych i elektrycznych).

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

26. 6.

Ocena: bardzo dobra
Bardzo delikatny aromat i smak.

15. 5.

Ocena: doskonały
Ta kawa od was jest również doskonała, smakuje bez wyjątku wszystkim komu ją zaproponowałam! Dziękuję że jesteśćie :) wkrótce złożę nowe zamówienie

27. 8.

Ocena: doskonały
Jstem pod ogromnym wrażeniem tej kawa! Kawa malibu jest przepyszna! Polecam wszystkim

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


CZEKOLADKI BELGIJSKIE kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZEKOLADKI BELGIJSKIE kawa ziarnista

Życie jest jak bombonierka… Odrzućcie skromność i spróbujcie tego co najlepsze. Czekoladki belgijskie w postaci wysokiej jakości kawy plantacyjnej sprawią przyjemność, pobudzą i uszczęśliwią. Aromatyzacja stuprocentowej Arabici z Peru z aromatem czekoladowym, to był genialny pomysł. Docenicie go podczas spokojnego śniadania lub świątecznego obiadu.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
156,6 zł /1000 g 15,7 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 2. 5. 2024

AJERKONIAK kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

AJERKONIAK kawa ziarnista

Pamiętacie, jak chodziliście do mamusi popijać ajerkoniak z lodówki? Był taki słodki, aż się usta sklejały. Teraz możecie cieszyć się tym smakiem bez wyrzutów sumienia i to w dodatku prawie bez kalorii. Na ulubiony aromat ajerkoniaku pozwólcie sobie w ramach luksusowego zakończenia dobrego obiadu. Albo rozpocznijcie dzień od pachnącej kawki. Zależy tylko od was, w jaki sposób będziecie się cieszyć z tego boskiego napoju.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
150,9 zł /1000 g 15,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 2. 5. 2024

IRISH CREAM kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

IRISH CREAM kawa ziarnista

Jeszcze nie dokonaliście wyboru? Przypomnijcie sobie więc, jak wspaniale smakuje irish cream. Karmel, śmietana, wanilia, migdały, whisky i oczywiście kawa… Decyzja zapadła! Stuprocentową Arabikę z aromatem słynnego likieru na pewno warto wypróbować. Jesteśmy pewni, że nie skończy się na jednym zamówieniu. Irish cream jest bowiem lu-ksu-so-wy.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
150,9 zł /1000 g 15,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 2. 5. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »