IRISH CREAM kawa ziarnista
Jeszcze nie dokonaliście wyboru? Przypomnijcie sobie więc, jak wspaniale smakuje irish cream. Karmel, śmietana, wanilia, migdały, whisky i oczywiście kawa… Decyzja zapadła! Stuprocentową Arabikę z aromatem słynnego likieru na pewno warto wypróbować. Jesteśmy pewni, że nie skończy się na jednym zamówieniu. Irish cream jest bowiem lu-ksu-so-wy.
Skład
Arabica 100%, AromatPianka i smak kawy
Wysokogórska kawa peruwiańska jest lubiona dzięki naturalnej słodkawości z nutą owocową. Pełne i gładkie ciało oraz równoczesna niska kwasowość czynią z niej prawdziwą królową. W towarzystwie irish cream to pasuje. Kawa ma karmelowy aromat z lekkim dotknięciem wanilii i dobrej whisky. Jeśli jest dobrze przygotowana, zdobi ją gęsta i elastyczna pianka.
Pochodzenie kawy
Ziarenka kawy, z których przygotowujemy ten aromatyzowany delikates, przywozimy z Peru. Plantacje drobnych farmerów znajdują się wysoko w Andach, dlatego właśnie jest prawie niemożliwe używanie ich nawożenie albo stosowanie środków ochrony roślin wyprodukowanych przemysłowo. Peruwiańska kawa w większości jest uważana za uprawianą organicznie. W regionie Puno rolnicy prawie zawsze uprawiają odmianę Typica. Daje ona świetne owoce, ale ich ilość nie jest oszałamiająca.
Owoce kawowca, które wyglądem i wielkością przypominają czereśnie są zbierane kilkukrotnie w ciągu sezonu. Zbiera się owoce najbardziej dojrzałe. Obróbka przebiega tak zwanym przemywaniem, przy którym owoce są pozbawione miąższu i fermentowane. Uzyskane tak ziarenka kawy suszy się na bezpośrednim słońcu po uprzednim rozsianiu ich na betonowych molach. Zielona albo zielono-szara kawa jest w końcu selekcjonowana, pakowana i odwozi się ją na giełdę.
Aromatyzacja kawy nie jest niczym nowym. Znane jest, już od wieków, dodawanie kardamonu albo listków mięty, tak samo jak łagodzenie kawy mlekiem bądź słodzenie cukrem. Największy boom przeżyła jednak kawa aromatyzowana w latach siedemdziesiątych XX w. Aromat do kawy ziarnistej jest dodawany dwoma sposobami - bądź po uprażeniu, albo przed nim.
My dajemy pierwszeństwo metodzie pierwszej: przed paleniem Mistrz palenia prószy kawę olejem nośnym z aromatem. Zapach dzięki temu lepiej przeniknie do ziarenek podczas palenia i zostaje w nich na długo.
Przygotowanie kawy aromatyzowanej w automatycznym ekspresie do kawy
Jeśli planujesz używać kawy aromatyzowanej do przygotowania napoju w automatycznym ekspresie do kawy zalecamy upewnienie się, że jest to możliwe w instrukcji obsługi ekspresu do kawy. Jeżeli producent urządzenia nie podaje żadnych informacji na temat kawy aromatyzowanej, należy postępować zgodnie z poniższymi zaleceniami. Naturalny aromat, którym aromatyzowana jest ta kawa, może reagować z tworzywami sztucznymi przy dłuższym kontakcie w zbiorniku i spowodować ich wybielenie.
Ta sama zasada obowiązuje przy mieleniu kawy aromatyzowanej w młynkach (ręcznych i elektrycznych). |
Efekty kawy
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Potrzebujesz porady?
18. 10.
6. 2.
12. 7.
19. 2.
5. 9.
26. 7.
7. 12.
8. 3.