CZEKOLADKI BELGIJSKIE kawa ziarnista
Życie jest jak bombonierka… Odrzućcie skromność i spróbujcie tego co najlepsze. Czekoladki belgijskie w postaci wysokiej jakości kawy plantacyjnej sprawią przyjemność, pobudzą i uszczęśliwią. Aromatyzacja stuprocentowej Arabici z Peru z aromatem czekoladowym, to był genialny pomysł. Docenicie go podczas spokojnego śniadania lub świątecznego obiadu.
Skład
Arabica 100%, AromatPianka i smak kawy
Na sam początek ta aromatyzowana arabika zwróci uwagę cudownym zapachem, a po spróbowaniu także czekoladowym smakiem. Ogólnie sprawia wrażenie harmonii, lekkiej słodyczy i lekko owocowego smaku. Pianka jest, o ile mielenie i sposób przygotowania są właściwie wykonane, gęsta, ale delikatna i elastyczna.
Pochodzenie kawy
Kawa z Ameryki Środkowej i Południowej regularnie zajmuje w rankingu popularności najwyższe pozycje. Ta rosnąca w Peru jest popularna w Japonii, Niemczech i Stanach Zjednoczonych. Region Puno produkuje tradycyjnie wysokiej jakości kawę ziarnistą. Wynika to jednak z indywidualnej pielęgnacji plantacji kawy przez miejscowych farmerów, klimatu wysokich gór – And, ale także z prawie ekologicznej uprawy i całkiem wymagającego obrabiania plonów. Ponieważ kawowce rosną na urwistych zboczach gór, nie jest możliwe przywieźć tam nawozy czy opryski pielęgnacyjne. Wiele owoców kawowca zbiera się kilkakrotnie w ciągu sezonu, zawsze w pełni dojrzałe. Kształtem i wielkością przypominają czereśnie. Są zrywane ręcznie, farmerzy wkładają je do dużych worków i z nimi na plecach schodzą w dół do samochodów, które zbiory z całego dnia odwożą do obróbki. Tam ma miejsce przepłukiwanie – bardziej wymagająca, ale też bardziej efektowna metoda niż sucha technika. Owoce są selekcjonowane według jakości zaraz po zebraniu – przez wsypanie do zbiorników z wodą. Owoce lepszej jakości opadną na dno, pozostałe zostaną zebrane i usunięte. Owoce zostają pozbawione miąższu przejściem przez płyty zgniatające. Ziarenka kawy później przechodzą przez fermentację w zbiornikach fermentacyjnych i są suszone na słońcu. Aromatyzację kawy przeprowadzamy zawsze podczas palenia, nigdy po nim. W ten sposób zapewnimy dłuższą trwałość aromatu i nie niszczymy wyniku delikatnego procesu palenia. Do aromatyzacji stosujemy aromaty naturalne.
Wpływ kawy
Kawa ziarnista jest od dawien dawna doceniana ze względu na zdolność do pobudzenia i uwolnienia ciała od zmęczenia. Jej aromatyzacja w niczym nie ujmuje jej efektów działania. Stymulująca kofeina potrafi wywołać dobry nastrój, pomaga ciału w opanowaniu stresu i poprawia pamięć. Udowodniono, że picie kawy zwiększa fizyczną i psychiczną wydajność o 12 procent! Dzięki antyoksydantom, które kawa zawiera, jej regularne picie jest wyśmienitą prewencją chorób układu krążenia, jak również choroby Alzheimera i Parkinsona. Kawa zwiększa po spożyciu sekrecjęślin i soków żołądkowych, przez co przyspiesza trawienie. Również wspomaga spalanie tłuszczy. Z tego korzystają na przykład sportowcy, którzy przed wyścigiem wypijają filiżankę espresso. Kawa ma także działanie antybakteryjne, dezynfekujące jamę ustną i chroniące przed próchnicą zębów i infekcjami jamy ustnej.
Przygotowanie kawy aromatyzowanej w automatycznym ekspresie do kawy
Jeśli planujesz używać kawy aromatyzowanej do przygotowania napoju w automatycznym ekspresie do kawy zalecamy upewnienie się, że jest to możliwe w instrukcji obsługi ekspresu do kawy. Jeżeli producent urządzenia nie podaje żadnych informacji na temat kawy aromatyzowanej, należy postępować zgodnie z poniższymi zaleceniami. Naturalny aromat, którym aromatyzowana jest ta kawa, może reagować z tworzywami sztucznymi przy dłuższym kontakcie w zbiorniku i spowodować ich wybielenie.
Ta sama zasada obowiązuje przy mieleniu kawy aromatyzowanej w młynkach (ręcznych i elektrycznych). |
Efekty kawy
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Potrzebujesz porady?
15. 3.
27. 10.
12. 7.
28. 6.
18. 4.
1. 11.
19. 12.
20. 11.
15. 7.
14. 3.