

CZEKOLADKI BELGIJSKIE kawa ziarnista
Życie jest jak bombonierka… Odrzućcie skromność i spróbujcie tego co najlepsze. Czekoladki belgijskie w postaci wysokiej jakości kawy plantacyjnej sprawią przyjemność, pobudzą i uszczęśliwią. Aromatyzacja stuprocentowej Arabici z Peru z aromatem czekoladowym, to był genialny pomysł. Docenicie go podczas spokojnego śniadania lub świątecznego obiadu.
Skład
Arabica 100%, Naturalny aromatPianka i smak kawy
Na sam początek ta aromatyzowana arabika zwróci uwagę cudownym zapachem, a po spróbowaniu także czekoladowym smakiem. Ogólnie sprawia wrażenie harmonii, lekkiej słodyczy i lekko owocowego smaku. Pianka jest, o ile mielenie i sposób przygotowania są właściwie wykonane, gęsta, ale delikatna i elastyczna.
Pochodzenie kawy
Kawa z Ameryki Środkowej i Południowej regularnie zajmuje w rankingu popularności najwyższe pozycje. Ta rosnąca w Peru jest popularna w Japonii, Niemczech i Stanach Zjednoczonych. Region Puno produkuje tradycyjnie wysokiej jakości kawę ziarnistą. Wynika to jednak z indywidualnej pielęgnacji plantacji kawy przez miejscowych farmerów, klimatu wysokich gór – And, ale także z prawie ekologicznej uprawy i całkiem wymagającego obrabiania plonów. Ponieważ kawowce rosną na urwistych zboczach gór, nie jest możliwe przywieźć tam nawozy czy opryski pielęgnacyjne. Wiele owoców kawowca zbiera się kilkakrotnie w ciągu sezonu, zawsze w pełni dojrzałe. Kształtem i wielkością przypominają czereśnie. Są zrywane ręcznie, farmerzy wkładają je do dużych worków i z nimi na plecach schodzą w dół do samochodów, które zbiory z całego dnia odwożą do obróbki. Tam ma miejsce przepłukiwanie – bardziej wymagająca, ale też bardziej efektowna metoda niż sucha technika. Owoce są selekcjonowane według jakości zaraz po zebraniu – przez wsypanie do zbiorników z wodą. Owoce lepszej jakości opadną na dno, pozostałe zostaną zebrane i usunięte. Owoce zostają pozbawione miąższu przejściem przez płyty zgniatające. Ziarenka kawy później przechodzą przez fermentację w zbiornikach fermentacyjnych i są suszone na słońcu. Aromatyzację kawy przeprowadzamy zawsze podczas palenia, nigdy po nim. W ten sposób zapewnimy dłuższą trwałość aromatu i nie niszczymy wyniku delikatnego procesu palenia. Do aromatyzacji stosujemy aromaty naturalne.
Wpływ kawy
Kawa ziarnista jest od dawien dawna doceniana ze względu na zdolność do pobudzenia i uwolnienia ciała od zmęczenia. Jej aromatyzacja w niczym nie ujmuje jej efektów działania. Stymulująca kofeina potrafi wywołać dobry nastrój, pomaga ciału w opanowaniu stresu i poprawia pamięć. Udowodniono, że picie kawy zwiększa fizyczną i psychiczną wydajność o 12 procent! Dzięki antyoksydantom, które kawa zawiera, jej regularne picie jest wyśmienitą prewencją chorób układu krążenia, jak również choroby Alzheimera i Parkinsona. Kawa zwiększa po spożyciu sekrecjęślin i soków żołądkowych, przez co przyspiesza trawienie. Również wspomaga spalanie tłuszczy. Z tego korzystają na przykład sportowcy, którzy przed wyścigiem wypijają filiżankę espresso. Kawa ma także działanie antybakteryjne, dezynfekujące jamę ustną i chroniące przed próchnicą zębów i infekcjami jamy ustnej.
Przygotowanie kawy aromatyzowanej w automatycznym ekspresie do kawy
Jeśli planujesz używać kawy aromatyzowanej do przygotowania napoju w automatycznym ekspresie do kawy zalecamy upewnienie się, że jest to możliwe w instrukcji obsługi ekspresu do kawy. Jeżeli producent urządzenia nie podaje żadnych informacji na temat kawy aromatyzowanej, należy postępować zgodnie z poniższymi zaleceniami. Naturalny aromat, którym aromatyzowana jest ta kawa, może reagować z tworzywami sztucznymi przy dłuższym kontakcie w zbiorniku i spowodować ich wybielenie.
Ta sama zasada obowiązuje przy mieleniu kawy aromatyzowanej w młynkach (ręcznych i elektrycznych). |
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

15. 3.
27. 10.
12. 7.
28. 6.
18. 4.
1. 11.
19. 12.
20. 11.
15. 7.
14. 3.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWA kawa ziarnista

IRISH CREAM kawa ziarnista
