Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Kamerun AA - kawa ziarnista

Kod: 1826

Dlaczego ta kawa nazywa się AA? Ponieważ ma duże ziarno. A dlaczego warto spróbować kawy z Kamerunu? Ponieważ jej smak jest orzechowo głęboki, cytrusowo świeży i owocowy. A także dlatego, że Kamerun staje się miejscem, o którym słyszy się coraz więcej. Dajcie się oczarować doskonałej arabice prosto z równika.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
161,7 zł /1000 g 16,2 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 29. 9. 2023
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Kamerun
Różnorodność
Różnorodność:
Typica
Region
Region:
Oku
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1800 - 2000m
Smak
Smak:
Cytrus, Orzechy
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kamerun AA można określić jako bujny i głęboki zarazem. W jego smaku znajdziemy zarówno jasne nuty owoców cytrusowych, jak i stonowane walencje prażonych orzechów. Razem działa to cudownie. Ciało jest gładkie i kremowe, a zakończenie długie i słodkie. Filiżanka pachnie bardzo intensywnie owocami.

Pochodzenie kawy 

Kawa jest niezwykle ważną uprawą dla Kamerunu, uprawiana jest od końca XIX wieku, kiedy była niemiecką kolonią. Od tego czasu kraj równikowy produkuje coraz więcej kawy, ale był też okres, w którym plony spadły o połowę. Powodem, dla którego tak się stało, były złe praktyki zarządzania, starzenie się kawowców, brak nawozów i być może konkurencja ze strony innych upraw dochodowych – na przykład kakao. Dziś Kamerun uprawia i przetwarza około 40 000 ton kawy rocznie, zajmując tym samym około 20. miejsce w światowym rankingu.

Przemysł kawowy zatrudnia setki tysięcy osób, z których zdecydowana większość mieszka na obszarach wiejskich. Uprawiają zarówno arabikę, jak i robustę (ta druga lepiej rozwija się w Kamerunie). Pola kawy arabica znajdują się głównie na terenach anglojęzycznych, natomiast robusta jest zbierana przez francuskojęzycznych rolników. Region Oku, z którego pochodzi kameruńska AA Arabica, obejmuje około 36 wiosek i jest położony na wzgórzach w północno-zachodniej części kraju, a zatem jest stosunkowo chłodny. Górująca nad regionem góra Oku jest drugą najwyższą górą kontynentalnej części Afryki Środkowej - wulkan wznosi się na wysokość 3 011 metrów nad poziomem morza.

Kawę Kamerun zbiera się od października do marca. W Oko drzewa kawowe są sadzone na wysokości od 1800 do 2000 metrów nad poziomem morza, otoczone drzewami bananowymi i pomarańczowymi. Zapewniają im pożądany cień, chronią przed wiatrem, a ich topniejące liście dostarczają cennych substancji humusowych. Jeśli dodamy do tego, że gleba jest tam wulkaniczna, a więc bogata w minerały, a rolnicy nie stosują żadnych przemysłowych zabiegów ani nawozów, to jest pewne, że dostaniemy kawę o absolutnie najlepszych parametrach.

Zbiór odbywa się ręcznie, do przetwórstwa rolnicy stosują tzw. mycie. Dojrzałe owoce kawy są najpierw wlewane do wody, a wszelkie wadliwe owoce są usuwane. Te wysokiej jakości sprasowane są w wodzie za pomocą talerzy kruszących, które usuwają zewnętrzną powłokę. Ziarna pokryte resztkami słodkiej miazgi pozostawia się do fermentacji przez kilka godzin lub dni w pojemnikach fermentacyjnych z wodą. To rozpuści miazgę i uwolni zieloną kawę. Ponownie spłukują go czystą wodą i na koniec suszą w bezpośrednim świetle słonecznym. Podczas procesu suszenia muszą oczywiście obracać kawę, aby nie spleśniała.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


UGANDA AA MOUNT RWENZORI kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

UGANDA AA MOUNT RWENZORI kawa ziarnista

Na samym szczycie jest królestwo śniegu i lodu. Ale pod Ruwenzori Mountains we wschodniej równikowej Afryce zieleniają się lasy deszczowe i płyną niebieskie rzeki i strumienie. Większość obszaru  zajmują fascynujące wzgórza. Jest to obszar uznany za park narodowy. Gdzieś tam na wysokości 1000 metrów, rolnicy uprawiają kawowce owocujące kawą bogatego i harmonijnego smaku. Świeżo palona Arabica marki AA jednym łykiem was zaprowadzi pod afrykańskie lodowce. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
144,3 zł /1000 g 14,4 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 29. 9. 2023

Kongo Ngula BIO - kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

Kongo Ngula BIO - kawa ziarnista

Dla miłośników wysokogórskiej kawy, dla fanów ekologicznych upraw, dla koneserów napojów o atrakcyjnych smakach i niezwykłych aromatach - dla Was i Waszych przyjaciół wypalamy najwyższej jakości ziarna z regionu Kivu w Kongo. Dostarczy Wam doznań słodkich jak miód i gorzkich jak grejpfrut. Skosztujcie kawy z krainy minerałów, baobabów i goryli górskich. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
164,0 zł /1000 g 16,4 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 29. 9. 2023

Brazylia Cemorrado Chocolate Edition NY2 scr. 17/18
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

Brazylia Cemorrado Chocolate Edition NY2 scr. 17/18

Najlepszy sort, jaki możesz skosztować, z brazylijskich plantacji jest teraz na wyciągnięcie ręki. Arabiki ze słynnych regionów Cerrado i Alta Mogiana nie zawiodą nawet największego konesera. Zachwycą smakiem czekolady i kakao, a także karmelowym posmakiem. Cemorrado Chocolate Edition NY2 scr. 17/18 nadaje się do przygotowania doskonałego espresso, bajecznie smakuje też po zaparzeniu w filtrze. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
147,7 zł /1000 g 14,8 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 29. 9. 2023
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »