

Kamerun AA - kawa ziarnista
Dlaczego ta kawa nazywa się AA? Ponieważ ma duże ziarno. A dlaczego warto spróbować kawy z Kamerunu? Ponieważ jej smak jest orzechowo głęboki, cytrusowo świeży i owocowy. A także dlatego, że Kamerun staje się miejscem, o którym słyszy się coraz więcej. Dajcie się oczarować doskonałej arabice prosto z równika.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Kamerun AA można określić jako bujny i głęboki zarazem. W jego smaku znajdziemy zarówno jasne nuty owoców cytrusowych, jak i stonowane walencje prażonych orzechów. Razem działa to cudownie. Ciało jest gładkie i kremowe, a zakończenie długie i słodkie. Filiżanka pachnie bardzo intensywnie owocami.
Pochodzenie kawy
Kawa jest niezwykle ważną uprawą dla Kamerunu, uprawiana jest od końca XIX wieku, kiedy była niemiecką kolonią. Od tego czasu kraj równikowy produkuje coraz więcej kawy, ale był też okres, w którym plony spadły o połowę. Powodem, dla którego tak się stało, były złe praktyki zarządzania, starzenie się kawowców, brak nawozów i być może konkurencja ze strony innych upraw dochodowych – na przykład kakao. Dziś Kamerun uprawia i przetwarza około 40 000 ton kawy rocznie, zajmując tym samym około 20. miejsce w światowym rankingu.
Przemysł kawowy zatrudnia setki tysięcy osób, z których zdecydowana większość mieszka na obszarach wiejskich. Uprawiają zarówno arabikę, jak i robustę (ta druga lepiej rozwija się w Kamerunie). Pola kawy arabica znajdują się głównie na terenach anglojęzycznych, natomiast robusta jest zbierana przez francuskojęzycznych rolników. Region Oku, z którego pochodzi kameruńska AA Arabica, obejmuje około 36 wiosek i jest położony na wzgórzach w północno-zachodniej części kraju, a zatem jest stosunkowo chłodny. Górująca nad regionem góra Oku jest drugą najwyższą górą kontynentalnej części Afryki Środkowej - wulkan wznosi się na wysokość 3 011 metrów nad poziomem morza.
Kawę Kamerun zbiera się od października do marca. W Oko drzewa kawowe są sadzone na wysokości od 1800 do 2000 metrów nad poziomem morza, otoczone drzewami bananowymi i pomarańczowymi. Zapewniają im pożądany cień, chronią przed wiatrem, a ich topniejące liście dostarczają cennych substancji humusowych. Jeśli dodamy do tego, że gleba jest tam wulkaniczna, a więc bogata w minerały, a rolnicy nie stosują żadnych przemysłowych zabiegów ani nawozów, to jest pewne, że dostaniemy kawę o absolutnie najlepszych parametrach.
Zbiór odbywa się ręcznie, do przetwórstwa rolnicy stosują tzw. mycie. Dojrzałe owoce kawy są najpierw wlewane do wody, a wszelkie wadliwe owoce są usuwane. Te wysokiej jakości sprasowane są w wodzie za pomocą talerzy kruszących, które usuwają zewnętrzną powłokę. Ziarna pokryte resztkami słodkiej miazgi pozostawia się do fermentacji przez kilka godzin lub dni w pojemnikach fermentacyjnych z wodą. To rozpuści miazgę i uwolni zieloną kawę. Ponownie spłukują go czystą wodą i na koniec suszą w bezpośrednim świetle słonecznym. Podczas procesu suszenia muszą oczywiście obracać kawę, aby nie spleśniała.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

UGANDA AA MOUNT RWENZORI kawa ziarnista

Kongo Ngula BIO - kawa ziarnista
