

INDONZJA JAVA BLAWAN ESTATE - MICRO LOT
Dla kawy z „wyspy przypraw” typowymi są wielowarstwowość smaku i żywość.
Zazwyczaj wybijają się w niej nutki owoców i właśnie przypraw, które
rolnicy uprawiają w sąsiedztwie plantacji kawy. Podobnie jak w przypadku
mikrolotu Indonezja Java Blawan Estate z regionu Ijen, której charakter
kształtuje obecność zespołu kilku wulkanów. Specyficzne warunki glebowe,
położenie na większych wysokościach oraz mikroklimat płaskowyżu wpisują
się w smak i aromat każdego ziarenka kawy.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Kawa ziarnista Indonezja Java Blawan Estate charakteryzuje się doskonałą bazą z delikatną kwaskowatością, aromat jest czekoladowo-korzenny ze śladami tytoniu. W smaku rozpoznacie cynamon, czekoladę, winogrona i mandarynki, wszystko wyjątkowo zbalansowane, harmonijne z przyjemnym posmakiem. Jeśli chodzi o piankę, to po przygotowaniu espresso możemy spodziewać się delikatnej, zwartej, jasnej jej formy.
Pochodzenie kawy
Kiedy w 1696 roku niderlandzki gubernator pracujący w Indiach przesłał swojemu przyjacielowi mieszkającemu w Dżakarcie sadzonki krzewów kawowca, nie mógł się spodziewać, że rozwinie on branżę, która zapewni Indonezji miejsce w pierwszej piątce producentów kawy na świecie. Jednak żeby być precyzyjnym, chcieliśmy dodać, że pierwsza partia krzewów kawowca skończyła nie najlepiej - plantację zmyła powódź. Druga próba podjęta w 1699 roku zakończyła się już sukcesem i właśnie dzięki temu Indonezja po raz pierwszy była w stanie wyeksportować kawę do Europy. Stało się to w 1711 roku na Jawie.
Idealne warunki do uprawy krzewów kawowca panują na wschodnich krańcach Jawy, w okolicach formacji wulkanicznej Ijen. Wulkany są obecnie nieczynne, a najwyższy z nich ma wysokość 2 769 metrów nad poziomem morza. Oczywiście przyciągają uwagę turystów, którzy najczęściej kierują się w stronę błękitnych płomieni bijących ze szczelin krateru. Jest to niezwykłe widowisko, prawie pięciometrowy słup ognia motywuje wiele osób do odbycia dwugodzinnej wędrówki. Godne uwagi jest także jezioro w kraterze, uważane za najkwaśniejsze na świecie.
Interesującym jest również fakt, że w przeciwieństwie do innych krajów „kawowych”, na Jawie kawę uprawia się głównie na dużych plantacjach kontrolowanych przez rząd. Jednak państwowe plantacje stawiają sobie za cel produkowanie kawy o wysokiej jakości a część ziemi przeznaczają pod uprawę mikrolotów - kawy o udokumentowanym pochodzeniu. Dokładnie taka jest Indonezja Java Blawan Estate z Ijen.
Sezon zbiorów w Indonezji przypada na miesiące od maja do września, najczęstszym sposobem przetwarzania owoców kawy jest przemywanie i suszenie w bezpośrednim słońcu. Jagody pozbawia się skórki przepuszczając je przez specjalne tarki. Miąższ otaczający ziarenka kawy rozpuszcza się w zbiornikach z wodą w procesie fermentacji. Końcowe „pranie” pozbawia ziarenka wszystkich pozostałości, aby były przygotowane do suszenia. Przed zapakowaniem pracownicy selekcjonują kawę usuwając z niej wybrakowane ziarenka.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
Ziarna mielimy na grubość odpowiednią do przygotowania wybranego rodzaju
kawy.
Do zaparzenia 1 filiżanki używamy, co najmniej 1,5 – 2 łyżeczek (ok. 7 g)
świeżo zmielonej kawy.
Kawę zalewamy wodą o temperaturze około 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA

KENIA AA SUPERSTAR kawa ziarnista
