GUATEMALA LA PROVIDENCIA - Micro Lot
W pobliżu rezerwatu przyrody, pomiędzy dwoma wulkanami, w cieniu drzew. Tak wyrosła na małej rodzinnej plantacji La Prowidencia wyjątkowa kawa z intensywnym smakiem. Microlot z pełnym ciałem i nutą karmelu oraz świeżych owoców, zaspokoi kawoszy z najbardziej wyszukanym gustem. Uprawa, zbiór i przetwórstwo kawy w Gwatemali La Prowidencia jest otaczane niezwykłą troską i opieką. I pewne jest, że żadna kawa nie będzie pachnąć, smakować i wyglądać tak samo.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Gwatemala La Prowidencia jest kawą ze zrównoważoną kwasowością o czystym profilu smaku. Jej pełne ciało wspaniale wyróżnia się śladami karmelu i świeżych owoców.
Pochodzenie kawy
Mieszkańcy Gwatemali twierdzą, że ich kawa jest najlepsza na świecie. Mają na to wpływ dwie rzeczy - są dumni ze swojego kraju i rzeczywiście wytwarzają bardzo cenioną kawę. Mimo tego (albo z powodu tego) zdecydowana większość kawy jest uprawiana na małych, zazwyczaj rodzinnych gospodarstwach. To samo jest w przypadku wyjątkowego microlotu Gwatemala La Prowidencia.
Odmiana Arabica Caturra (80%) i Bourbon (20%), rośnie na plantacjach w regionie La Prowidencia Acetanango w pobliżu kolonialnego miasta Antigua Gwatemala na południu. A ponieważ chodzi o microlot to jej „kolebka” określona jest co do metra. Drzewa kawowe w dużej mierze się znajdują w naturalnym lesie, zatem na ich wzrost pozytywnie wpływa cień drzewa Inga. Ich zaletą jest duża zdolność wiązania azotu- gdy opadają, dostarczają jego ziemi. Ten fakt kawowcom bardzo odpowiada. Ponadto, bez cieniowania urosłyby zbyt szybko i nie osiągnęłyby optymalnego smaku i aromatu.
Jeżeli chodzi o ziemię, trzeba dodać, że mikroplantacja La Prowidencia ma wulkaniczną glebę bogatą w minerały. Jest to spowodowane położeniem między nadal aktywnymi wulkanami - Acetanango (3976 m n. m.) i Fuego (3763 m n. m.). Z drugiego wymienionego wulkanu wydobywa się dym niemal codziennie. Ostatnia znacząca erupcja wulkanu datowana była w styczniu 2016 roku. Sam region Acetanango przyciąga wielu turystów z całego świata.
Rodzina rolników w La Prowidencia kładzie główny nacisk na staranne zbieranie i przetwarzanie owocu kawy. Jagody kawy są tradycyjnie wyrywane (ręcznie) i ze względu na swoją dojrzałość; Przetwarzane są tak zwaną mokrą metodą. Jagody są w wodzie pozbawione skórek, a następnie pozostawione do fermentacji i suszenia. W przypadku kawy Gwatemala La Prowidencia zwykle na słońcu. Następnie wybiera się najbardziej jakościowe ziarna tzw. Mikropartię, czyli ekskluzywny rodzaj z unikalnymi właściwościami i historią ręcznej obróbki. Dla miłośników kawowych specjalności degustacja Mikropartii jest doskonałym doświadczeniem i źródłem odkrywania nowych smaków oraz aromatów.
Efekty kawy
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
Na jedną kawę należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C.
Potrzebujesz porady?
4. 9.
3. 12.