Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

GUATEMALA LA PROVIDENCIA - Micro Lot

Kod: 1151
Ocena: doskonały, 1 recenzje

W pobliżu rezerwatu przyrody, pomiędzy dwoma wulkanami, w cieniu drzew. Tak wyrosła na małej rodzinnej plantacji La Prowidencia wyjątkowa kawa z intensywnym smakiem.  Microlot z pełnym ciałem i nutą karmelu oraz świeżych owoców, zaspokoi kawoszy z najbardziej wyszukanym gustem. Uprawa, zbiór i przetwórstwo kawy w Gwatemali La Prowidencia jest otaczane niezwykłą troską i opieką. I pewne jest, że żadna kawa nie będzie pachnąć, smakować i wyglądać tak samo.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Guatemala
Różnorodność
Różnorodność:
Caturra
Region
Region:
Acetanango
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1300 - 1500 m
Smak
Smak:
Karmel, owoce
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Gwatemala La Prowidencia jest kawą ze zrównoważoną kwasowością o czystym profilu smaku. Jej pełne ciało wspaniale wyróżnia się śladami karmelu i świeżych owoców.

Pochodzenie kawy

Mieszkańcy Gwatemali twierdzą, że ich kawa jest najlepsza na świecie. Mają na to wpływ dwie rzeczy - są dumni ze swojego kraju i rzeczywiście wytwarzają bardzo cenioną kawę. Mimo tego (albo z powodu tego) zdecydowana większość kawy jest uprawiana na małych, zazwyczaj rodzinnych gospodarstwach. To samo jest w przypadku wyjątkowego microlotu Gwatemala La Prowidencia.

Odmiana Arabica Caturra (80%) i Bourbon (20%), rośnie na plantacjach w regionie La Prowidencia Acetanango w pobliżu kolonialnego miasta Antigua Gwatemala na południu. A ponieważ chodzi o microlot to jej „kolebka” określona jest co do metra. Drzewa kawowe w dużej mierze się znajdują w naturalnym lesie, zatem na ich wzrost pozytywnie wpływa cień drzewa Inga. Ich zaletą jest duża zdolność wiązania azotu- gdy opadają, dostarczają jego ziemi. Ten fakt kawowcom bardzo odpowiada. Ponadto, bez cieniowania urosłyby zbyt szybko i nie osiągnęłyby optymalnego smaku i aromatu.

Jeżeli chodzi o ziemię, trzeba dodać, że mikroplantacja La Prowidencia ma wulkaniczną glebę bogatą w minerały. Jest to spowodowane położeniem między nadal aktywnymi wulkanami - Acetanango (3976 m n. m.) i Fuego (3763 m n. m.). Z drugiego wymienionego wulkanu wydobywa się dym niemal codziennie. Ostatnia znacząca erupcja wulkanu datowana była w styczniu 2016 roku. Sam region Acetanango przyciąga wielu turystów z całego świata.

Rodzina rolników w La Prowidencia kładzie główny nacisk na staranne zbieranie i przetwarzanie owocu kawy. Jagody kawy są tradycyjnie wyrywane (ręcznie) i ze względu na swoją dojrzałość; Przetwarzane są tak zwaną mokrą metodą. Jagody są w wodzie pozbawione skórek, a następnie pozostawione do fermentacji i suszenia. W przypadku kawy Gwatemala La Prowidencia zwykle na słońcu. Następnie wybiera się najbardziej jakościowe ziarna tzw. Mikropartię, czyli ekskluzywny rodzaj z unikalnymi właściwościami i historią ręcznej obróbki. Dla miłośników kawowych specjalności degustacja Mikropartii jest doskonałym doświadczeniem i źródłem odkrywania nowych smaków oraz aromatów.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.

Na jedną kawę należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.

Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C.

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

3. 12.

Ocena: doskonały
Pyszna, z pewnością zamówię ją raz jeszcze
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
131,5 zł /1000 g 13,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 10. 12. 2020

SALWADOR SHG RED BOURBON FINCA SANTA ADELAIDA -MICRO LOT
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

SALWADOR SHG RED BOURBON FINCA SANTA ADELAIDA -MICRO LOT

Słodka kawa ze spółdzielni Santa Adelaida zachwycie każdego, kto poszukuje niesamowitych smaków na wyjątkowe chwile. Prażymy ją tak, aby podkreślić atrakcyjne tony winogron, kakao i marcepanu. Przed przygotowaniem espresso lub cold brew, zwróć uwagę na wspaniałe, regularne ziarna. Ich sekret odkryjesz natychmiast po zmieleniu. Kawą będzie pachniał cały pokój...    Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
162,0 zł /1000 g 16,2 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 10. 12. 2020

HONDURAS GEISHA SANTA BARBARA TRINIDAT - Micro Lot
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

HONDURAS GEISHA SANTA BARBARA TRINIDAT - Micro Lot

W jej zapachu rozpoznacie jaśmin i owoce tropikalne. Kto przygotuje Gejszę, będzie miał bardzo aromatyczne i kwiatowe doznania. Unikalna kawa z etiopskiej wioski Gesha ma coraz więcej fanów. Rolnicy z Trynidadu dbają o to z pasją i minimalnym wpływem na środowisko. Cieszcie się luksusem. Gejsza ze wzgórz Hondurasu to kawa na szczególne chwile, królowa pośród wszystkich. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
233,0 zł /1000 g 23,3 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 10. 12. 2020
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »