Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

CASCARA Z KOSTARYKI

Kod: 1299

Nazywa się ją Ogrodem Środkowej Ameryki. Kawę uprawia się tam od 18-stego stulecia i przyniosła ona temu regionowi wiele dobrego. Dzięki zyskom z handlu kawą udało się wybudować kolej żelazną na wybrzeżu Atlantyku oraz Teatr Narodowy. Kostaryka jest zakochana w swojej kawie. Nie mniej dumni plantatorzy mogą być z innego artykułu eksportowego - Cascary. Suszone skórki kawowca znajdują się w centrum uwagi wyznawców zdrowego stylu życia oraz miłośników niezwykłych smaków. Dołączcie do nich. Cascara z Kostaryki orzeźwia, pobudza i kusi smakiem.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
196,0 zł /1000 g 19,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 18. 12. 2023
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Kostaryka
Różnorodność
Różnorodność:
Caturra
Region
Region:
Tarrazu
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1300-1800m

Skład

Cascara 100%

Crema i smak kawy

Cascara kostarykańska ma niesamowity, intensywnie owocowy aromat i wspaniały smak. Uważny smakosz może w niej odnaleźć smak słodkich moreli, śliwek, owoców cytrusowych i trzciny cukrowej. Ogólna kompozycja wygląda bardzo interesująco, czysto, ma przyjemną kwasowość. Nie ograniczajcie się wyłącznie do popijania Cascary jedynie w postaci gorącego napoju. Mrożona smakuje równie doskonale. Nie bójcie się eksperymentować. Smak Cascary można wzbogacić owocami, przyprawami oraz cukrem.

Pochodzenie

Turyści opowiadają, że w trakcie podchodzenia do lądowania na lotnisku w San Jose, zawsze zapiera im dech w piersiach widok zielonych dolin Kostaryka pięknych gór, który pojawia się w oknach samolotu. Kostaryka to kraina wulkanów, zatok, piaszczystych plaż, wysepek i gór. Chociaż jest stosunkowo niewielkim krajem (o powierzchni 51 100 km²), posiada największą liczbę gatunków zwierząt i roślin na świecie przypadających na każde 10 000 km². Kostaryka jest domem dla prawie 5 procent światowych zasobów przyrodniczych! Naukowcy i turyści mogą spotkać tutaj setki gadów, ptaków, ssaków i płazów oraz dziesiątki tysięcy gatunków roślin. Nie na darmo ten środkowoamerykański kraj jest uznawany za raj dla fotografów. Kostarykanie doskonale zdają sobie sprawę z tego, jakim bogactwem dysponują. W ciągu ostatnich lat za sprawą obrońców przyrody oraz przy wsparciu rządzących, udało się prawie całkowicie zatrzymać wycinkę lasów deszczowych.

Jeżeli chodzi o kawę, to lokalni mieszkańcy również darzą ją szacunkiem. Są jej wdzięczni za rozwój i stabilność w kraju. Krzewy kawowca (Coffea Arabia) pojawiły się w Kostaryce około roku 1700. Pierwsze plantacje założono w dolinie centralnej a Kostaryka stała się pierwszym eksporterem kawy w Ameryce Środkowej (podobnie jak i bananów). Uprawa kawy szybko zyskała na znaczeniu względem produkcji kakao, tytoniu i cukru. W roku 1829 stała się głównym źródłem dochodów z eksportu. Inicjatorem kawowego boom’u był rząd rozdając ziemię plantatorom decydującym się na uprawę kawy na eksport. Żaden wzrost oczywiście nie trwa wiecznie, dlatego przetwórstwo kawy w Kostaryce dosięgnął kryzys ekonomiczny w latach 80-tych 20-tego stulecia. Jednak nadal prawdziwą jest opinia, ze kawa z Kostaryki należy do najlepszych na świecie.

Uważa się, że za odrodzeniem popularności Cascary stoi Aida Batlle z pobliskiego Salwadoru. Producent kawy podbił rynek suszonymi skórkami kawy ze swoich plantacji, które są doskonałym źródłem kofeiny oraz przeciwutleniaczy i dodatkowo bajecznie smakują. Kostarykańska Cascara nawiązuje do tradycji etiopskiego napoju znanego jako hashara.

Cascarę wytwarza się na dwa sposoby – mokry i suchy. Każdy z nich daje inny wynik, co odbija się na smaku Cascary. Kostarykańscy plantatorzy preferują obróbką suchą, którą również nazywa się „natural”. Owoce kawowca w tej technologii nie są pozbawiane skórek w wodnej kąpieli, a są rozkładane w cienkich warstwach na słońcu i pozostawiane na tak długo, aż wysuszona skórka zacznie odpadać. Tak wyprodukowana Cascara miewa mocno owocowy smak.

Porady dotyczące przygotowania

Niniejszą kawo-herbatę możecie przygotować zalewając susz gorącą wodą (zalecana dawka 15—20 g na 500 ml wody). Cascarę parzcie przez 5-10 minut.

Suszone skórki kawowca można również gotować przygotowując mieszaninę w stosunku 7-10 g na 250 ml wody. Po 7-12 minutach gotowania napój należy przecedzić.

Smakuje wyśmienicie, można go wzbogacić imbirem, goździkami, miodem, cytryną, wyciśniętym sokiem z pomarańczy lub mlekiem kokosowym. Doskonale nadaje się do przygotowywania tzw. cold-brew, należy zamoczyć skórki w zimnej wodzie i włożyć na pewien czas do lodówki.

Trendem staje się np. przygotowywanie lemoniad z Cascarą, batoników musli lub nawet mąki.

Efekty kawy

Cascara
Efekty Cascary

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

Niniejszą kawo-herbatę możecie przygotować zalewając susz gorącą wodą (zalecana
dawka 15—20 g na 500 ml wody). Cascarę parzcie przez 5-10 minut.

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

Gorąca Brazylia daje światu nie tylko wspaniałych piłkarzy, surowce mineralne i okazję do podziwiania zabytków kultury. Jest także krajem, który zasłynął eksportem szczególnej kawy o świetnej jakości. Stuprocentowa Arabica Santos NY2 jest klasyką, która nigdy się nie znudzi. Któż, by się oparł czekoladzie i orzechom?  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
110,2 zł /1000 g 11,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 18. 12. 2023

CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWA kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWA kawa ziarnista

Dwa smaki pasują do siebie wspaniale – migdały i czekolada. Spróbujcie je w kombinacji z luksusową kawą plantacyjną. Poczujecie w ten sposób nie tylko jej zaokrąglony i zharmonizowany smak, ale także atrakcyjną gorzko-słodką nutę. Sprawcie, by wasz dzień był piękniejszy. Kawa ziarnista uprawiana z miłością i palona z wyczuciem nie powinna zostać niezauważona.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
150,9 zł /1000 g 15,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 18. 12. 2023

Świąteczna mieszanka espresso
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

Świąteczna mieszanka espresso

Wszystkie odcienie zimy umieściliśmy w jednym akordzie kolędy. Limitowana edycja mieszanki espresso łączy w sobie cztery indywidualnie palone arabiki z odległych plantacji, pozwalając im tańczyć z łatwością i jednocześnie z doskonałą precyzją. Przynoszą doznania przeniknięte ciepłem i zimnem, energią i spokojem. Zima jest magiczna, a okres adwentu szczególnie. Nie skąpi czekolady, cynamonu i wanilii, hojnie rozrzucając borówki, porzeczki i pomarańcze. Po prostu spróbujcie,… Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
186,6 zł /1000 g 18,7 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 18. 12. 2023
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »