Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-17 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

CASCARA Z KOSTARYKI

Kod: 1299

Nazywa się ją Ogrodem Środkowej Ameryki. Kawę uprawia się tam od 18-stego stulecia i przyniosła ona temu regionowi wiele dobrego. Dzięki zyskom z handlu kawą udało się wybudować kolej żelazną na wybrzeżu Atlantyku oraz Teatr Narodowy. Kostaryka jest zakochana w swojej kawie. Nie mniej dumni plantatorzy mogą być z innego artykułu eksportowego - Cascary. Suszone skórki kawowca znajdują się w centrum uwagi wyznawców zdrowego stylu życia oraz miłośników niezwykłych smaków. Dołączcie do nich. Cascara z Kostaryki orzeźwia, pobudza i kusi smakiem.

Dostarczymy do Piątku, 21. 9. 2018
DPD Dostarczymy do 21. 9. 2018 11,0 zł
Duże opakowanie:
96,3 zł brutto
52,3 zł brutto
30,8 zł brutto
Małe opakowanie:
17,3 zł brutto
11,2 zł brutto
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Kostaryka
Różnorodność
Różnorodność:
Caturra
Region
Region:
Tarrazu
Wysokość nad poziomem morza
Wysokość nad poziomem morza:
1300-1800m

Skład

100%

Crema i smak kawy

Cascara kostarykańska ma niesamowity, intensywnie owocowy aromat i wspaniały smak. Uważny smakosz może w niej odnaleźć smak słodkich moreli, śliwek, owoców cytrusowych i trzciny cukrowej. Ogólna kompozycja wygląda bardzo interesująco, czysto, ma przyjemną kwasowość. Nie ograniczajcie się wyłącznie do popijania Cascary jedynie w postaci gorącego napoju. Mrożona smakuje równie doskonale. Nie bójcie się eksperymentować. Smak Cascary można wzbogacić owocami, przyprawami oraz cukrem.

Pochodzenie

Turyści opowiadają, że w trakcie podchodzenia do lądowania na lotnisku w San Jose, zawsze zapiera im dech w piersiach widok zielonych dolin Kostaryka pięknych gór, który pojawia się w oknach samolotu. Kostaryka to kraina wulkanów, zatok, piaszczystych plaż, wysepek i gór. Chociaż jest stosunkowo niewielkim krajem (o powierzchni 51 100 km²), posiada największą liczbę gatunków zwierząt i roślin na świecie przypadających na każde 10 000 km². Kostaryka jest domem dla prawie 5 procent światowych zasobów przyrodniczych! Naukowcy i turyści mogą spotkać tutaj setki gadów, ptaków, ssaków i płazów oraz dziesiątki tysięcy gatunków roślin. Nie na darmo ten środkowoamerykański kraj jest uznawany za raj dla fotografów. Kostarykanie doskonale zdają sobie sprawę z tego, jakim bogactwem dysponują. W ciągu ostatnich lat za sprawą obrońców przyrody oraz przy wsparciu rządzących, udało się prawie całkowicie zatrzymać wycinkę lasów deszczowych.

Jeżeli chodzi o kawę, to lokalni mieszkańcy również darzą ją szacunkiem. Są jej wdzięczni za rozwój i stabilność w kraju. Krzewy kawowca (Coffea Arabia) pojawiły się w Kostaryce około roku 1700. Pierwsze plantacje założono w dolinie centralnej a Kostaryka stała się pierwszym eksporterem kawy w Ameryce Środkowej (podobnie jak i bananów). Uprawa kawy szybko zyskała na znaczeniu względem produkcji kakao, tytoniu i cukru. W roku 1829 stała się głównym źródłem dochodów z eksportu. Inicjatorem kawowego boom’u był rząd rozdając ziemię plantatorom decydującym się na uprawę kawy na eksport. Żaden wzrost oczywiście nie trwa wiecznie, dlatego przetwórstwo kawy w Kostaryce dosięgnął kryzys ekonomiczny w latach 80-tych 20-tego stulecia. Jednak nadal prawdziwą jest opinia, ze kawa z Kostaryki należy do najlepszych na świecie.

Uważa się, że za odrodzeniem popularności Cascary stoi Aida Batlle z pobliskiego Salwadoru. Producent kawy podbił rynek suszonymi skórkami kawy ze swoich plantacji, które są doskonałym źródłem kofeiny oraz przeciwutleniaczy i dodatkowo bajecznie smakują. Kostarykańska Cascara nawiązuje do tradycji etiopskiego napoju znanego jako hashara.

Cascarę wytwarza się na dwa sposoby – mokry i suchy. Każdy z nich daje inny wynik, co odbija się na smaku Cascary. Kostarykańscy plantatorzy preferują obróbką suchą, którą również nazywa się „natural”. Owoce kawowca w tej technologii nie są pozbawiane skórek w wodnej kąpieli, a są rozkładane w cienkich warstwach na słońcu i pozostawiane na tak długo, aż wysuszona skórka zacznie odpadać. Tak wyprodukowana Cascara miewa mocno owocowy smak.

Porady dotyczące przygotowania

Niniejszą kawo-herbatę możecie przygotować zalewając susz gorącą wodą (zalecana dawka 15—20 g na 500 ml wody). Cascarę parzcie przez 5-10 minut.

Suszone skórki kawowca można również gotować przygotowując mieszaninę w stosunku 7-10 g na 250 ml wody. Po 7-12 minutach gotowania napój należy przecedzić.

Smakuje wyśmienicie, można go wzbogacić imbirem, goździkami, miodem, cytryną, wyciśniętym sokiem z pomarańczy lub mlekiem kokosowym. Doskonale nadaje się do przygotowywania tzw. cold-brew, należy zamoczyć skórki w zimnej wodzie i włożyć na pewien czas do lodówki.

Trendem staje się np. przygotowywanie lemoniad z Cascarą, batoników musli lub nawet mąki.

Efekty kawy

Cascara
Efekty Cascary

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

Niniejszą kawo-herbatę możecie przygotować zalewając susz gorącą wodą (zalecana
dawka 15—20 g na 500 ml wody). Cascarę parzcie przez 5-10 minut.

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


15% ZNIŻKA
JAVA JAMPIT kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

JAVA JAMPIT kawa ziarnista

"Odświeża pamięć i oczyszcza skórę," tak zdefiniował kawę tysiąc lat temu średniowieczny perski uczony Ibn Sina. W Europie na początku była sprzedawana jako lekarstwo i nie każdy mógł sobie pozwolić na jej kupno. Dopiero, gdy na rynek trafiło więcej kawy, cena się obniżyła. Orzeźwiający napój stał się wielkim bestsellerem. Obecnie możemy wybierać spośród wielu rodzajów – dziś na przykład wyjątkową delikatność z wyspy Jawa. Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 21. 9. 2018
Duże opakowanie:
107,3 zł brutto
57,8 zł brutto
33,8 zł brutto
Małe opakowanie:
19,0 zł brutto
12,0 zł brutto
Zemleć:

5% ZNIŻKA
Zielona kawa KOLUMBIA SUPREMO MEDELIN
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

Zielona kawa KOLUMBIA SUPREMO MEDELIN

 Wysokogórskie plantacyjne kawy z Kolumbii stoją na liście najpopularniejszych bardzo wysoko. Nawet w przypadku zielonej kawy. Sto procent Arabica z kolumbijskiej plantacji Villa Maria nigdy nie zawiedzie. Kiedy jej nie prażymy, pozostanie w niej wyższe stężenie zdrowych substancji. A one pomagąją nam schudnąć, walczyć z bakteriami lub złym samopoczuciem.  Więcej na szczegółach produktu
Dostarczymy do Piątku, 21. 9. 2018
Duże opakowanie:
78,5 zł brutto
43,3 zł brutto
25,8 zł brutto
Małe opakowanie:
14,8 zł brutto
9,7 zł brutto
Zemleć:
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Obsługa klienta
Dla partnerów

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm | Zniżka za pierwszy zakup »