Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-17 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

CASCARA Z KOSTARYKI

Kod: 1299

Nazywa się ją Ogrodem Środkowej Ameryki. Kawę uprawia się tam od 18-stego
stulecia i przyniosła ona temu regionowi wiele dobrego. Dzięki zyskom z handlu
kawą udało się wybudować kolej żelazną na wybrzeżu Atlantyku oraz Teatr
Narodowy. Kostaryka jest zakochana w swojej kawie. Nie mniej dumni plantatorzy
mogą być z innego artykułu eksportowego - Cascary. Suszone skórki kawowca
znajdują się w centrum uwagi wyznawców zdrowego stylu życia oraz miłośników
niezwykłych smaków. Dołączcie do nich. Cascara z Kostaryki orzeźwia, pobudza i
kusi smakiem.

Aktualnie niedostępny
DPD 11,0 zł
Duże opakowanie:
96,3 zł brutto
52,3 zł brutto
30,8 zł brutto
Małe opakowanie:
17,3 zł brutto
11,2 zł brutto
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Kostaryka
Różnorodność
Różnorodność:
Caturra
Region
Region:
Tarrazu
Wysokość nad poziomem morza
Wysokość nad poziomem morza:
1300-1800m

Skład

100%

Crema i smak kawy

Cascara kostarykańska ma niesamowity, intensywnie owocowy aromat i wspaniały
smak. Uważny smakosz może w niej odnaleźć smak słodkich moreli, śliwek, owoców
cytrusowych i trzciny cukrowej. Ogólna kompozycja wygląda bardzo interesująco,
czysto, ma przyjemną kwasowość. Nie ograniczajcie się wyłącznie do popijania
Cascary jedynie w postaci gorącego napoju. Mrożona smakuje równie doskonale. Nie
bójcie się eksperymentować. Smak Cascary można wzbogacić owocami, przyprawami
oraz cukrem.

Pochodzenie

Turyści opowiadają, że w trakcie podchodzenia do lądowania na lotnisku w San
Jose, zawsze zapiera im dech w piersiach widok zielonych dolin Kostaryka
pięknych gór, który pojawia się w oknach samolotu. Kostaryka to kraina wulkanów,
zatok, piaszczystych plaż, wysepek i gór. Chociaż jest stosunkowo niewielkim
krajem (o powierzchni 51 100 km²), posiada największą liczbę gatunków zwierząt i
roślin na świecie przypadających na każde 10 000 km². Kostaryka jest domem dla
prawie 5 procent światowych zasobów przyrodniczych! Naukowcy i turyści mogą
spotkać tutaj setki gadów, ptaków, ssaków i płazów oraz dziesiątki tysięcy
gatunków roślin. Nie na darmo ten środkowoamerykański kraj jest uznawany za raj
dla fotografów. Kostarykanie doskonale zdają sobie sprawę z tego, jakim
bogactwem dysponują. W ciągu ostatnich lat za sprawą obrońców przyrody oraz przy
wsparciu rządzących, udało się prawie całkowicie zatrzymać wycinkę lasów
deszczowych.


Jeżeli chodzi o kawę, to lokalni mieszkańcy również darzą ją szacunkiem. Są jej
wdzięczni za rozwój i stabilność w kraju. Krzewy kawowca (Coffea Arabia)
pojawiły się w Kostaryce około roku 1700. Pierwsze plantacje założono w dolinie
centralnej a Kostaryka stała się pierwszym eksporterem kawy w Ameryce Środkowej
(podobnie jak i bananów). Uprawa kawy szybko zyskała na znaczeniu względem
produkcji kakao, tytoniu i cukru. W roku 1829 stała się głównym źródłem dochodów
z eksportu. Inicjatorem kawowego boom’u był rząd rozdając ziemię plantatorom
decydującym się na uprawę kawy na eksport. Żaden wzrost oczywiście nie trwa
wiecznie, dlatego przetwórstwo kawy w Kostaryce dosięgnął kryzys ekonomiczny w
latach 80-tych 20-tego stulecia. Jednak nadal prawdziwą jest opinia, ze kawa z
Kostaryki należy do najlepszych na świecie.


Uważa się, że za odrodzeniem popularności Cascary stoi Aida Batlle z pobliskiego
Salwadoru. Producent kawy podbił rynek suszonymi skórkami kawy ze swoich
plantacji, które są doskonałym źródłem kofeiny oraz przeciwutleniaczy i
dodatkowo bajecznie smakują. Kostarykańska Cascara nawiązuje do tradycji
etiopskiego napoju znanego jako hashara.


Cascarę wytwarza się na dwa sposoby – mokry i suchy. Każdy z nich daje inny
wynik, co odbija się na smaku Cascary. Kostarykańscy plantatorzy preferują
obróbką suchą, którą również nazywa się „natural”. Owoce kawowca w tej
technologii nie są pozbawiane skórek w wodnej kąpieli, a są rozkładane w
cienkich warstwach na słońcu i pozostawiane na tak długo, aż wysuszona skórka
zacznie odpadać. Tak wyprodukowana Cascara miewa mocno owocowy smak.

Porady dotyczące przygotowania

Niniejszą kawo-herbatę możecie przygotować zalewając susz gorącą wodą (zalecana
dawka 15—20 g na 500 ml wody). Cascarę parzcie przez 5-10 minut.


Suszone skórki kawowca można również gotować przygotowując mieszaninę w stosunku 7-10 g na 250 ml wody. Po 7-12 minutach gotowania napój należy przecedzić.


Smakuje wyśmienicie, można go wzbogacić imbirem, goździkami, miodem, cytryną,
wyciśniętym sokiem z pomarańczy lub mlekiem kokosowym. Doskonale nadaje się do przygotowywania tzw. cold-brew, należy zamoczyć skórki w zimnej wodzie i włożyć na pewien czas do lodówki.


Trendem staje się np. przygotowywanie lemoniad z Cascarą, batoników musli lub
nawet mąki.

Efekty kawy

Cascara
Efekty Cascary

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

Niniejszą kawo-herbatę możecie przygotować zalewając susz gorącą wodą (zalecana
dawka 15—20 g na 500 ml wody). Cascarę parzcie przez 5-10 minut.

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


BURUNDI kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

BURUNDI kawa ziarnista

Masz ochotę na trochę egzotyki? Cytrus i cynamon owinięty zawojem kawy zostały sprowadzone z serca Afryki. Tropical Burundi leży na północno-wschodnim brzegu jeziora Tanganika, kawa jest głównym towarem eksportowym. Lokalni rolnicy poświęcają szczególną uwagę jej jakości, o czym świadczy sto procent Arabici.  Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 19. 7. 2018
Duże opakowanie:
96,7 zł brutto
52,5 zł brutto
30,8 zł brutto
Małe opakowanie:
17,3 zł brutto
11,2 zł brutto
Zemleć:

RWANDA FULLY WASHED MUHONDO kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

RWANDA FULLY WASHED MUHONDO kawa ziarnista

Osiem dużych wulkanów na wschodzie nieokiełznanej Afryki dzięki idealnym warunkom wzrostu i dojrzewania produkuje kawę najwyższej jakości. Kawa tu wyrasta wysoko na wzgórzach. Wraz z powolnym dojrzewaniem, zyskuje intensywny, stały smak. Więcej na szczegółach produktu
Dostarczymy do Czwartku, 19. 7. 2018
Duże opakowanie:
149,0 zł brutto
78,7 zł brutto
45,7 zł brutto
Małe opakowanie:
24,8 zł brutto
15,3 zł brutto
Zemleć:
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Obsługa klienta
Dla partnerów

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm| Zniżka za pierwszy zakup »