

AJERKONIAK kawa rozpuszczalna
Domowy ajerkoniak to smakołyk! Dlaczego czekać, aż będziecie na niego zaproszeni?! Wystarczy włożyć do koszyka pół kilo kawy rozpuszczalnej o smaku rumu, wanilii i żółtek. Wystarczy zalać dwie łyżeczki gorącą wodą, a świąteczny zapach rozejdzie się po całej kuchni. Podstawę tej pyszności tworzy kawa z Ekwadoru, która wyznacza się harmonijnym i pełnym smakiem.
Skład
Arabica 80%, Robusta 20%, Naturalny aromatPianka i smak kawy
Kawa rozpuszczalna Ajerkoniak to dobry wybór dla wszystkich, którzy lubią wyrównane i lekko słodkawe napoje. W jej smaku odbija się pełne ciało meksykańskiej arabiki i delikatna kwaśność robusty. Oczywiście poznamy także słodki ślad śmietany, zapach wanilii i wyrazistość rumu. Po zalaniu gorącą (nie wrzątkiem) wodą odkryją Państwo piękną, delikatną piankę.
Pochodzenie kawy
Zanim Państwo wsypią do kubka łyżeczkę tej kawy rozpuszczalnej, zapraszamy na wycieczkę do miejsc jej powstania. W biednej części ziemi ludzie polegają na tym, co wyhodują. Dlatego też poświęcają kawie maksymalną i całoroczną uwagę. W Meksyku rośnie tak arabika, jak również robusta. Obie osiągają wyśmienitą jakość i są pożądane na całym świecie. Zbieranie owoców kawowca, które swoim kolorem i kształtem przypominają czereśnie, ma miejsce w ciągu prawie całego okresu wegetacji. Dojrzewają bowiem stopniowo. Obrabia się je za pomocą wypłukiwania, czyli wymagającej i nietaniej technologii. W jej wyniku pozostają ziarenka kawy o wysokiej jakości, które wędrują na światowe rynki. Podczas produkcji kawy rozpuszczalnej stosuje się ich redukowany ekstrakt. Najpierw trzeba go zmrozić do -40°C, potem za pomocą sublimacji usuwa się lód. W ten sposób powstaną suche kryształki kawy, które wystarczy zalać gorącą wodą.
Wpływ kawy
Kawa rozpuszczalna zawiera, oprócz kofeiny, także wiele innych potrzebnych substancji. Jest bowiem wyprodukowana drogą procesów fizycznych, a więc nie dochodzi do zmiany składu chemicznego. Kofeina w kawie pobudza, poprawia koncentrację, łagodzi zmęczenie, pomaga lepiej opanować sytuacje stresujące i wprowadza dobry nastrój. Oprócz tego zwiększa wydajność nawet o 12 procent. Długoterminowe badania medyczne wskazują, że kawa ma zdolności przeciwnowotworowe – regularne spożywanie kawy obniża ryzyko pojawienia się raka języka, wątroby i jelit. Zapobiega także pojawieniu się choroby Alzheimera i Parkinsona oraz cukrzycy 2. stopnia. Dobrą wiadomością jest również to, iż kawa dezynfekuje jamę ustną i eliminuje powstawanie próchnicy zębów. Podczas przejścia przez układ trawienny pobudza produkcjęślin i soków żołądkowych, pomaga w dobrym trawieniu. Równocześnie przyspiesza spalanie tłuszczy. Z tego powodu jest lubiana wśród osób na diecie i sportowców.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
W celu optymalnego przygotowania należy wybrać mały kubek o objętości 90 ml.
Należy wsypać 1 lub 2 łyżeczki kawy i zalać przegotowaną wodą o temperaturze 90°C. Wrzątek odebrałby kawie jej wyraźny smak.
Do przygotowania kawy należy zawsze użyć świeżej wody.

























Potrzebujesz porady?

28. 7.
13. 11.
18. 6.
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

FRANCUSKA WANILIA kawa rozpuszczalna

IRISH CREAM kawa rozpuszczalna
