KAWA Z CYKORII Z ORKISZEM I BRAHMI
Napój, który przygotujecie z kawy z cykorii z orkiszem i brahmi, będzie nie tylko pyszny, ale i pożyteczny. Bogaty w naturalne substancje, takie jak przeciwutleniacze i witaminy, można się nim codziennie delektować, nie zawiera kofeiny... Krótko mówiąc, idealny towarzysz podczas śniadań, przekąsek i kolacji.
Skład
Korzeń cykorii, Orkisz, BrahmiNAPAR I SMAK
Kawa z cykorii z orkiszem i brahmi oferuje interesujący profil smakowy. Cykoria charakteryzuje się lekko gorzkim, ziemistym smakiem podobnym do tradycyjnej kawy. Orkisz wnosi delikatny, lekko słodkawy i orzechowy smak, natomiast brahmi dodaje subtelnej goryczy.
POCHODZENIE
Kawa z cykorii, często w skrócie nazywana cykorią, była w przeszłości popularnym substytutem kawy, szczególnie w czasie wojen i kryzysów żywnościowych, gdy prawdziwa kawa była niedostępna lub zbyt droga.
Cykoria (Cichorium intybus) to roślina z rodziny astrowatych, do której zalicza się 7 gatunków ziół wieloletnich, rzadziej jednorocznych lub dwuletnich o kwiatach niebieskich, białych lub różowych. Pochodzi z Europy, Azji Zachodniej i Środkowej oraz Afryki Północnej, jednak dzięki człowiekowi stopniowo rozprzestrzeniła się na wszystkie kontynenty.
Oprócz roli substytutu kawy, cykoria wykorzystywana jest również jako przyprawa i warzywo. Obecnie cykorię uprawia się do różnych celów, w tym do produkcji wysokiej jakości ekstraktów przeznaczonych dla osób preferujących zdrową dietę. Orkisz (Triticum spelta) to rodzaj rozpadającej się pszenicy uprawianej już 8 tysięcy lat temu przez Egipcjan, Celtów i plemiona germańskie. Z biegiem czasu ustąpił miejsca bardziej opłacalnej ulepszonej pszenicy, jednak obecnie orkisz jest uważany za bardziej odpowiednią alternatywę.
Orkisz ma orzechowy smak i ma szerokie zastosowanie w kuchni. Oprócz kawy orkiszowej jest wykorzystywany do przygotowania orkiszotto, czyli specjalnego rodzaju risotto. Jeśli chodzi o dobroczynne dla zdrowia substancje, orkisz zawiera niewielką ilość wapnia, selenu oraz witamin B1, B6 i E, dużą ilość węglowodanów, jest także doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. W przeciwieństwie do zwykłej pszenicy, którą przed zmieleniem na mąkę pozbawia się kiełków i łupin, orkisz zawiera więcej witamin i minerałów.
Brahmi (Bacopa monnieri) to ważne zioło w Ajurwedzie, charakteryzujące się małą, pełzającą, wieloletnią łodygą z wieloma gałązkami oraz podłużnymi, stosunkowo mocnymi liśćmi. Zioło to zwykle rośnie na naturalnych mokradłach, wilgotnych, błotnistych brzegach oraz w płytkiej wodzie. Jest doceniane za szereg składników aktywnych, takich jak alkaloidy (bramin, narkotyna, herpestyna), mannitol, hersaponina, bakapozyd, kukurbutacyna i saponiny triterpenoidowe. Brahmi pełni w tej kawie szczególną rolę - wspiera bowiem zdrowie psychiczne, koncentrację i pamięć, dodatkowo przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia i pęcherzyka żółciowego.
Dzięki połączeniu wszystkich składników, czyli cykorii, orkiszu oraz brahmi, możecie przygotować napój zbilansowany pod względem odżywczym, który będzie miał pozytywny wpływ na kondycję psychiczną i fizyczną.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
Kawę z cykorii z orkiszem i brahmi zalewamy gorącą wodą o temperaturze 90-100 °C w stosunku 2g na 100 ml wody.