

CZEKOLADA W PASTYLKACH WENEZUELA ORIGIN 72%
Uprawia się tam kakaowce odmiany Criollo, eksportuje kakao do najbardziej prestiżowych fabryk czekolady i kładzie znaczny nacisk na ekologiczne metody gospodarowania. Tak Południowoamerykańska Wenezuela oznaczyła swoje miejsce na mapie gorzkosłodkich zapachów i smaków. Odgadnij tajemnicęświata: "pieniądze rosną na drzewach". Trafnie, to ziarna kakaowca!
Skład
Masa kakaowa Wenezuela 58%, Masło kakaowe, Cukier, Naturalny proszek waniliowySmak
Gorzka czekolada z zawartością kakao 72% jest dosyć pełna i gęsta. A jednak jej gorycz nie pogarsza doznań smakowych oraz całkowitego tonu czekolady. Pastylki czekoladowe Wenezuela origin pozostawiają w ustach dając rozgrzewające uczucie.
Pochodzenie
Wenezuela była, według niektórych źródeł, pierwszym eksporterem kakao w historii. Na początku 17 wieku doszło do zalegalizowania produktu na czarnym rynku, na którym miejscowi plantatorzy kakaowca właściwego (Theobroma cacao) działali z Holandią, Anglią czy Francją.
Historyk, smakosz i założyciel Center of Gastronomic Studies, pan Lovera, mówi, że kakaowce po raz pierwszy znaleziono we wysoko położonych dolinach Merida i Trujillo w zachodniej Wenezueli, a stamtąd rozprzestrzeniły się na sąsiednie obszary. Wybitny znawca kakao César Guevara twierdził, że odmiana kakaowca Criollo pochodzi z południowych brzegów jeziora Maracaibo, natomiast odmiana Forastero pochodzi z dorzecza Amazonki.
Republika Wenezuela została nazwana według swych hiszpańskich kolonizatorów. Wenezuela oznacza mała Wenecja. Na historię kraju zasadniczy wpływ miał Krzysztof Kolumb, który wylądował na jego brzegach w roku 1492.
Dziś Wenezuelczykom nie wiedzie się dobrze z powodu tak zwanego "21 wieku socjalizmu". W 2014 roku, kraj ten miał najwyższą inflację na świecie (63,4%), w 2016 roku wszedł system kartkowy na żywność.
Mimo wszystkich trudności społeczno-gospodarczych wenezuelscy rolnicy są w stanie uprawiać drzewa kakaowca, które sąźródłem najlepszego kakao na świecie. Zyskują prestiż w całej Europie i poza nią oraz zbierają laury w wielu konkursach. Rezultatem jest doskonała czekolada, którą możemy się cieszyć i my.
I nie tylko cieszyć. Dzięki spożyciu wysoko procentowej w kakao czekolady nabywamy szeroką gamę antyoksydantów, minerałów i witamin. I dlatego mówi się o czekoladzie jako o super pożywieniu. Jej złożoność i zdolność do stymulowania organizmu i wspierania wielu procesów ciała jest imponująca.
Czekolady w pastylkach Wenezuela Origin są odpowiednie dla wegetarian i wegan.
W odniesieniu do alergenów należy uważać, szczególnie ci z alergią na mleko, kakao i wanilię. Produkt może zawieraćśladowe ilości łupin orzechów.
Przechowywać w 12-20 ⁰C.
Uwaga
W przypadku zamówienia czekoladek w naprawdę gorące letnie dni mogą one ulec deformacji lub częściowemu stopieniu podczas transportu. Zmiana ta nie ma wpływu na jakość czekolady. |
Wzór opakowania czekolady i kakao
Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.
Sposób przygotowania
Czekoladę w pastylkach można spożywać "tylko tak" wspaniale smakuje rozpuszczona w gorącym mleku lub w różnych deserach.










Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 2 324 kJ / 559 kcal |
Tłuszcze: | 37,4 g |
z tego nasycone: | 22,9 g |
Sacharydy: | 45 g |
z tego cukry: | 42 g |
Białka: | 6,5 g |
Sól: | 0,08 g |
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

NIKARAGUA SHG JINOTEGA EP GRADE kawa ziarnista

IRISH CREAM kawa rozpuszczalna
