

Skarb Inków - puszka upominkowa 220 g
Zróbcie swoim bliskim piękny prezent, który zachwyci ich umysł i kubki smakowe! Przygotowaliśmy dla Was ekskluzywny pakiet kakao w puszce upominkowej.
"Poczuj smak kakao z czystej peruwiańskiej natury."
Puszka jest wypełniona aż po brzegi kakao.
Skład
100% KakaoSmak
Proszek kakaowy Peru smakuje naprawdę bardzo delikatnie i pysznie. Ma głęboki czerwony kolor i od 10 do 12 procent masła kakaowego.
Pochodzenie
Jak już wspomniano, kakaowce właściwie (Theobroma cacao) uprawiane są w Peru w bardzo wielu miejscach. Najbardziej produktywne obszary to Tumbes, Piura San Martin, Amazonas, Ukajali, Cajamarca, Huanuco, Junin i Cusco. Niewielkimi plantacjami opiekują się całe rodziny, dochód ze sprzedaży ziarna kakaowego jest zazwyczaj jedynym dochodem, z którego żyją. W związku z tym, łączą się w spółdzielnie. Zapewniają one rolnikom odpowiednią cenę zakupu, a część zysków inwestowana jest w programy społeczne, trafia do miejscowych szkół czy do opieki zdrowotnej.
Drzewo kakaowca to wiecznie zielone drzewo tropikalne. W warunkach naturalnych rośnie do 6-10 m, lecz na plantacjach jest utrzymywany na wysokości 3-8 metrów. Różowe kwiaty wyrastają w pączkach bezpośrednio z pnia i konarów co roku może ich być kilka tysięcy. Ponieważ mogą go zapylać tylko specjalne muszki ochotkowate, przemienią się w owoc tylko w podziale około 1 na 100. Kiedy tak się stanie to po upływie 6 miesięcy na pniu pojawią się 30 centymetrowe żółte, czerwone lub fioletowe owoce. Wewnątrz znajduje się od 20 do 60 nasion, czyli ziaren kakaowych.
Owoce zbierane są przez rolników maczetą lub specjalnym nożem z długą nasadą. Pracownicy plantacji zbierają strąki, dokładając wszelkich starań, aby nie zniszczyć gałęzi. Zewnętrzna łupina jest otwierana za pomocą długiego noża, którym wykonuje się precyzyjne cięcie bez dotykania ziaren. Następnie ziarna te pozostawione są w celu fermentacji od 1 do 6 dni, która odbywa się w korytach lub na ziemi. Istota fermentacji polega na naturalnym usuwaniu pozostałości miazgi, która normalnie przylega do ziaren. Ziarna dzięki temu równocześnie pozbawiają się gorzkości i taniny.
Następnie zbiór musi być suszony na słońcu lub w specjalnych suszarniach. Zawartość wody w ziarnach zostanie zmniejszona z 55 do 6 procent.
Po przetransportowaniu fermentowanych ziaren kakaowych do fabryk powinno nastąpić ponowne oczyszczanie, pozbawienie kamieni, kawałków drzewa lub włókna z worków jutowych. Następnie ziarna są obrane, kruszone i prażone. Po przejściu przez młyn powstaje masa kakaowa, która formuje się w temperaturze 80-90 ° C. Takim sposobem jest oddzielone masło kakaowe. Pozostałe są dalej rozdrabiane i mieszane, z nich jest później wytworzony proszek kakaowy.
Dietetycy mówią o kakao jako o super potrawie. Nic dziwnego. Zawiera najwięcej antyoksydantów z jakiejkolwiek żywności w ogóle. Jest także bogate w witaminy A i E, jak równieżżelazo, wapń, magnez i cynk. Przyczynia się do psychicznego i fizycznego spokoju, regeneruje i jest przypisywany jako naturalny lek przeciwdepresyjny.
Proszek kakaowy Peru jest odpowiedni dla wegetarianów i wegan. Spożycie tego produktu u osób cierpiących na alergię na kakao może spowodować reakcję zdrowotną.
Produkt może zawierać śladowe skorupy orzechów.
Przechowywać w temeraturze 12-20 ⁰C.
Sposób przygotowania
Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 1428kJ / 343 kcal |
Tłuszcze: | 11 g |
z tego nasycone: | 0,5 g |
Sacharydy: | 23 g |
z tego cukry: | 0.5 g |
Białka: | 22,5 g |
Sól: | 0.05 g |
Błonnik: | 31 g |
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWA kawa ziarnista

NIKARAGUA SHG JINOTEGA EP GRADE kawa ziarnista
