Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Skarb Inków - puszka upominkowa 220 g

Kod: 1503

Zróbcie swoim bliskim piękny prezent, który zachwyci ich umysł i kubki smakowe! Przygotowaliśmy dla Was ekskluzywny pakiet kakao w puszce upominkowej.

"Poczuj smak kakao z czystej peruwiańskiej natury."

Puszka jest wypełniona aż po brzegi kakao.

51,3 zł brutto
41,7 zł netto
Dostarczymy do Wtorku, 19. 12. 2023
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Skład

100% Kakao

Smak

Proszek kakaowy Peru smakuje naprawdę bardzo delikatnie i pysznie. Ma głęboki czerwony kolor i od 10 do 12 procent masła kakaowego.

Pochodzenie

Jak już wspomniano, kakaowce właściwie (Theobroma cacao) uprawiane są w Peru w bardzo wielu miejscach. Najbardziej produktywne obszary to Tumbes, Piura San Martin, Amazonas, Ukajali, Cajamarca, Huanuco, Junin i Cusco. Niewielkimi plantacjami opiekują się całe rodziny, dochód ze sprzedaży ziarna kakaowego jest zazwyczaj jedynym dochodem, z którego żyją. W związku z tym, łączą się w spółdzielnie. Zapewniają one rolnikom odpowiednią cenę zakupu, a część zysków inwestowana jest w programy społeczne, trafia do miejscowych szkół czy do opieki zdrowotnej.

Drzewo kakaowca to wiecznie zielone drzewo tropikalne. W warunkach naturalnych rośnie do 6-10 m, lecz na plantacjach jest utrzymywany na wysokości 3-8 metrów. Różowe kwiaty wyrastają w pączkach bezpośrednio z pnia i konarów co roku może ich być kilka tysięcy. Ponieważ mogą go zapylać tylko specjalne muszki ochotkowate, przemienią się w owoc tylko w podziale około 1 na 100. Kiedy tak się stanie to po upływie 6 miesięcy na pniu pojawią się 30 centymetrowe żółte, czerwone lub fioletowe owoce. Wewnątrz znajduje się od 20 do 60 nasion, czyli ziaren kakaowych.

Owoce zbierane są przez rolników maczetą lub specjalnym nożem z długą nasadą. Pracownicy plantacji zbierają strąki, dokładając wszelkich starań, aby nie zniszczyć gałęzi. Zewnętrzna łupina jest otwierana za pomocą długiego noża, którym wykonuje się precyzyjne cięcie bez dotykania ziaren. Następnie ziarna te pozostawione są w celu fermentacji od 1 do 6 dni, która odbywa się w korytach lub na ziemi. Istota fermentacji polega na naturalnym usuwaniu pozostałości miazgi, która normalnie przylega do ziaren. Ziarna dzięki temu równocześnie pozbawiają się gorzkości i taniny.

Następnie zbiór musi być suszony na słońcu lub w specjalnych suszarniach. Zawartość wody w ziarnach zostanie zmniejszona z 55 do 6 procent.

Po przetransportowaniu fermentowanych ziaren kakaowych do fabryk powinno nastąpić ponowne oczyszczanie, pozbawienie kamieni, kawałków drzewa lub włókna z worków jutowych. Następnie ziarna są obrane, kruszone i prażone. Po przejściu przez młyn powstaje masa kakaowa, która formuje się w temperaturze 80-90 ° C. Takim sposobem jest oddzielone masło kakaowe. Pozostałe są dalej rozdrabiane i mieszane, z nich jest później wytworzony proszek kakaowy.

Dietetycy mówią o kakao jako o super potrawie. Nic dziwnego. Zawiera najwięcej antyoksydantów z jakiejkolwiek żywności w ogóle. Jest także bogate w witaminy A i E, jak równieżżelazo, wapń, magnez i cynk. Przyczynia się do psychicznego i fizycznego spokoju, regeneruje i jest przypisywany jako naturalny lek przeciwdepresyjny.

Proszek kakaowy Peru jest odpowiedni dla wegetarianów i wegan. Spożycie tego produktu u osób cierpiących na alergię na kakao może spowodować reakcję zdrowotną.

Produkt może zawierać śladowe skorupy orzechów.

Przechowywać w temeraturze 12-20 ⁰C.

Efekty kawy

Kakao
Efekty kakao

Sposób przygotowania

Nadaje się do przygotowania smacznego kakao. Można przygotować z klasycznym mlekiem, mlekiem sojowym lub ryżowym. Doskonale nadaje się również do pieczenia deserów.

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartość odżywcza / 100g kakao
Wartość energetyczna: 1428kJ / 343 kcal
Tłuszcze: 11 g
z tego nasycone: 0,5 g
Sacharydy: 23 g
z tego cukry: 0.5 g
Białka: 22,5 g
Sól: 0.05 g
Błonnik: 31 g
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWA kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWA kawa ziarnista

Dwa smaki pasują do siebie wspaniale – migdały i czekolada. Spróbujcie je w kombinacji z luksusową kawą plantacyjną. Poczujecie w ten sposób nie tylko jej zaokrąglony i zharmonizowany smak, ale także atrakcyjną gorzko-słodką nutę. Sprawcie, by wasz dzień był piękniejszy. Kawa ziarnista uprawiana z miłością i palona z wyczuciem nie powinna zostać niezauważona.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
150,9 zł /1000 g 15,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 19. 12. 2023

NIKARAGUA SHG JINOTEGA EP GRADE kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

NIKARAGUA SHG JINOTEGA EP GRADE kawa ziarnista

Z jednej strony Karaiby, z drugiej strony Pacyfik. Wśród Kordylierów i wulkanów ... Nikaragua na pewno nie zanudzi. I tak samo kawa, którą dostarczamy z północnego kraju. W regionie górzystym rodzą się ziarna o zrównoważonej kwasowości i z doskonałym aromatem. Amerykańska Centralna Mountain Coffee ma odcienie ciemnej czekolady i pomarańczy. Będzie ci smakować!  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
168,1 zł /1000 g 16,8 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 19. 12. 2023

Podarunkowy zestaw degustacyjny Azja i Pacyfik
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

Podarunkowy zestaw degustacyjny Azja i Pacyfik

Nie tylko dla doświadczonych kawoszy, ale także dla tych, którzy dopiero szukają "swojej" arabiki, można kupić zestaw do degustacji w opakowaniu upominkowym. Przedstawiamy pięć wspaniałych ziaren z odległych plantacji. Ich smaki są tak różnorodne, jak miejsca, w których były uprawiane. Kawy z Azji i Pacyfiku zachwycą koneserów kaw słodkich, korzennych, czekoladowych i karmelowych. Takich, których nuty pozostają na podniebieniu przez naprawdę długi czas. Więcej na szczegółach produktu
66,6 zł brutto
Dostarczymy do Wtorku, 19. 12. 2023
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »