Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-17 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

ROZDROBIONE - ziarna kakaowca

Kod: 862

Można wesoło chrupać! Kawałki surowych ziaren kakaowca pomogą poprawić nastrój i poziom przeciwutleniaczy we krwi. Ile razy zjedliście tabliczkę czekolady, a później przez tydzień tego żeście żałowali ... W przypadku rozdrobnionych ziaren kakaowca możecie być pewni, że nic takiego się nie stanie. Wręcz przeciwnie będziecie zachwyceni stuprocentowym czekoladowym smakiem oraz przypływem pozytywnej energii. 

Dostarczymy do Piątku, 25. 5. 2018
DPD Dostarczymy do 25. 5. 2018 11,0 zł
Duże opakowanie:
118,2 zł brutto
63,2 zł brutto
37,0 zł brutto
Małe opakowanie:
20,5 zł brutto
12,8 zł brutto
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Ekwador
Smak
Smak:
Owoce, czekolada

Skład

100% Ziarna kakaowca

Smak

Te rozgniecione ziarna kakaowca ukrywają w sobie smak prawdziwej gorzkiej czekolady. Podczas uważniejszej degustacji można odkryć też lekkie ślady owoców i orzechów.

Źródło

Ziarna kakaowca - nasiona kakaowca właściwego (Theobroma cacao) są najczęściej stosowane do wytwarzania masy kakaowej, kakao w proszku, czekolady i różnych słodyczy. Aby zakończyć listę, wspomnijmy również, że niektóre plemiona Indian korzystało go do wykonywania fumigacji. I to właśnie Indianie odkryli, że ziarna kakaowca poprawiają samopoczucie. W epoce prekolumbijskiej są one rozpoznawane nie tylko jako cenne źródło składników odżywczych, ale także jako środek płatniczy. Dla Azteków, nasiona były darem Boga Qutezalcoatla, Majowie je prosto ofiarowali swoim bogom.

Drzewo kakaowca, którego ogólna nazwa wywodzi się z języka greckiego (Theos Bóg, Broma - żywność), jest drzewem początkowo szeroko rozpowszechnionym z południowo-wschodniego Meksyku do dorzecza Amazonki. Ostatnie badania jednak zidentyfikowały natywne obszary występujące w Peru. Rośnie w wilgotnych ekosystemach leśnych i celowo zostało zasiane już w 1900-900 p.n.e.

Drzewo ziarna rodzi w piątym roku po kiełkowaniu, każdego roku może mieć maksymalnie 6000 kwiatów, ale tylko 20 strąków. W tych zazwyczaj ukryte jest około 40 nasion. Rolnicy całe strąki (wydłużone, wzdłużnie rowkowane ziarna kakaowca) zbierają 3-4 razy w roku. Zewnętrzna łupina jest otwierana za pomocą długiego noża i wybierane są ziarna, które są pogrążone w białym i słodkawym miąższu. Po wydobyciu ziaren nastąpi wstępna fermentacja przez kilka dni i następnie się je suszy, zazwyczaj w miejscu nasłonecznionym. Ale praca rolników tutaj nie kończy. Podczas suszenia ziarna często trzeba zgrabiać, by nie zaczęło pleśnieć.

Wśród największych producentów kakao są Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana, Indonezja, Nigeria, Brazylia ... Ziarna są głównym składnikiem czekolady, ale miąższ również jest wykorzystywany. Jest on używany do przygotowania orzeźwiających soków, koktajli lub galaretek. Może być również używany do produkcji napoju alkoholowego dostępnego zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych.

Chociaż prawie każdy kocha czekoladę i kakao, wielu się waha czy jego spożycie jest zdrowe. Badania naukowe potwierdzają, że ziarna kakaowca, zawierają znaczne ilości przeciwutleniaczy (najwięcej z wszystkich pokarmów świata), magnezu, wapnia, potasu, fosforu, teobrominę i kofeinę. Dzięki temu kakao poprawia samopoczucie, dodaje energii i może przyczynić się do zapobiegania niektórym chorobom.

Rozdrobione ziarna kakaowca mogą być spożywane jak orzeszki ziemne. Można pojadać je bezpośrednio się lub posypać im desery, sałatki i ryby. Doskonale smakują przy kieliszku czerwonego wina.

Efekty kawy

Kakao
Efekty kakao

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

Można je spożywać jako orzechy.

Smak i nuty:
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartość odżywcza / 100g ziaren kakao
Wartość energetyczna:520 kcal
Tłuszcze:52 %
Białka:14 g
Sacharydy:20 g
Teobromina:1,3 g
Kofeina:0,1 g
Pomóżcie innym przy wyborze:

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


EKVADOR UNOCADE BIO - ziarna kakowca nieprażone
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

EKVADOR UNOCADE BIO - ziarna kakowca nieprażone

Za trzy możecie mieć królika, za sto dwie krowy. Ziarna kakaowca były twardą walutą Azteków. Te czasy minęły, ale wielkie korzyści z nasion kakaowca pozostają. Są dobrym źródłem przeciwutleniaczy, teobrominy i kofeiny. Zamień je za smażone smakołyki i przegryzaj je w samochodzie, przed telewizorem lub przy dobrej książce. Ekwadorskie ziarna kakaowca należą do jednych z najlepszych na świecie.  Więcej na szczegółach produktu
Dostarczymy do Piątku, 25. 5. 2018
Duże opakowanie:
75,5 zł brutto
41,8 zł brutto
25,0 zł brutto
Małe opakowanie:
14,3 zł brutto
9,5 zł brutto

PERU CAMPO VERDE - ziarna kakaowca nieprażone
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

PERU CAMPO VERDE - ziarna kakaowca nieprażone

Jest to kakao z historią. Nie zmyślamy! Jeśli chcesz spróbować owocu pracy 15 peruwiańskich farmerek, które w swojej pracy wykorzystują nie tylko umiejętność i wytrzymałość, ale także serce, to nie wahaj się ani chwilę. Gospodarstwo Campoverde daje światu ziarna kakaowca najwyższej jakości. W ich smaku można znaleźć gorzką czekoladę, ale także owoce, orzechy i odrobinę korzennego anyżu. Są intrygujące - jak miejsce, z którego się wywodzą.  Więcej na szczegółach produktu
Dostarczymy do Piątku, 25. 5. 2018
Duże opakowanie:
61,2 zł brutto
34,7 zł brutto
20,8 zł brutto
Małe opakowanie:
12,3 zł brutto
8,3 zł brutto

CZEKOLADOWE PASTYLKI BRAZYLIA ORIGIN 70%
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZEKOLADOWE PASTYLKI BRAZYLIA ORIGIN 70%

Na czekoladę Brazylijczycy mają nawet specjalną ustawę. Według niej za czekoladę jest uważany produkt zawierający co najmniej 35 procent kakao. Te czekoladowe pastylki do takiego standardu się zmieszczą podwójnie! Bądźmy więc pewni, że oprócz wspaniałego smaku otrzymujemy również maksymalną dawkę antyoksydantów, minerałów i witamin. Brazylijskie ziarna kakaowca mają po prostu niezwykłe umiejętności.  Więcej na szczegółach produktu
Dostarczymy do Piątku, 25. 5. 2018
Duże opakowanie:
118,0 zł brutto
63,2 zł brutto
36,8 zł brutto
Małe opakowanie:
20,5 zł brutto
12,8 zł brutto
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Obsługa klienta
Dla partnerów

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm| Zniżka za pierwszy zakup »