Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Robusta Guinea Lokpo - kawa ziarnista

Kod: 1900

Macenta, nowy zakład przetwórczy w południowo-wschodniej Gwinei, ma wielkie cele. Chce produkować najlepszą robustę na świecie. Przekonajcie się sami, jak jej się to udaje. Robusta Guinea Lokpo smakuje jak mleczna czekolada z orzechami laskowymi. Doskonale nadaje się do domowych mieszanek espresso, ale można jej również spróbować po przefiltrowaniu.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Guinea
Różnorodność
Różnorodność:
Canephora
Region
Region:
Macenta
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
600-1100m
Smak
Smak:
Czekolada, Orzech laskowy, Máslo
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Honey

Skład

Robusta 100%

Pianka i smak kawy

Ziarna Robusta Guinea Lokpo to jedne z tych ziaren, które mają średnie lub ciężkie body i dość wyraźny smak. Jednak pomimo tego, że jest to robusta, jej kwasowość jest bardzo łagodna, a jej piękny posmak jest niezwykle długi. W filiżance tej kawy można rozpoznać nuty mlecznej czekolady, orzechów laskowych i masła. Uważna degustacja ujawni powiew przypraw. Aromat jest dość mocny, subtelnie kolendrowy.

Spróbujcie zmieszać tę kawę ze swoją ulubioną arabiką, aby uzyskać wspaniałą domową mieszankę espresso. Proporcje pozostawiamy do wyboru, można eksperymentować do smaku. Dobrej jakości Robusty nadają się również do filtra, a ta jest jedną z nich. Spróbuj.

Pochodzenie kawy

Region Macenta, z którego sprowadziliśmy tę robustę, znajduje się w południowo-wschodniej części stanu Gwinea w Afryce Zachodniej. Jego tropikalny, monsunowy klimat i bogata w składniki odżywcze gleba sprawiają, że jest to idealne miejsce do uprawy ryżu, manioku, orzechów kola, palm, a także herbaty i kawy - zwłaszcza robusty. Kawa robusta (Coffea canephora lub Coffea robusta), podobnie jak kawa arabika (Coffea arabica), jest wiecznie zielonym krzewem przystosowanym do warunków tropikalnych i subtropikalnych. Ma sztywniejsze, eliptyczne liście i wytwarza małe, białe kwiaty. Owocem obu kawowców jest pestkowiec, zwykle zawierający 2 półkuliste ziarna. Ziarna robusty charakteryzują się bardziej okrągłym kształtem i prostym rowkiem (ziarna arabica są bardziej wydłużone i mają zakrzywiony rowek). Różnica jest oczywiście również w smaku - kawa parzona z robusty jest bardziej wyrazista, z większą goryczką i pewną ziemistością.

Pod względem zawartości kofeiny zawiera nawet dwa razy więcej niż arabica. Ziarna Robusty Guinea Lokpo są interesujące nie tylko ze względu na swój piękny, pełny smak, ale także ze względu na historię, która się za nimi kryje. Pochodzi z nowej stacji przetwarzania Macenta zbudowanej pod pasmem górskim Ziama, rezerwatem przyrody UNESCO.

Lokalna farma uprawia drzewa kawowe zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju (bez użycia nawozów i sztucznego nawadniania), zastępuje drzewa wycięte pod młode rośliny kawowe nowymi i wspiera utrzymanie standardów życia pracowników poprzez swoje podejście do nich. Macenta współpracuje z lokalnymi drobnymi rolnikami i przetwarza ich zbiory z wielką starannością. W tym przypadku zastosowano tak zwaną metodę miodową, która łączy w sobie dwie bardziej tradycyjne metody produkcji, a mianowicie metodę mytą i naturalną.

Kawa "miodowa" powstaje w wyniku obrania przez robotników wiśni kawowca ze skórki i wysuszenia ziaren, pokrytych resztkami lepkiego, słodkiego miąższu, rozłożonych na bambusowych płytkach. Podczas tego procesu kawa musi być często grabiona i przykrywana na noc. Tylko w ten sposób można zapobiec jej pleśnieniu. Cały proces kończy się zwykle po 15-20 dniach. Tak przetworzona kawa charakteryzuje się zrównoważoną kwasowością, harmonijnym body i intensywną słodyczą owoców.

Efekty kawy

Robusta
Efekty robusty

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »