

PERU TUNKI BIO – kawa ziarnista
Tunki jest przepięknie ubarwionym ptakiem żyjącym w lasach wysokich Andów. Dlatego nie ma się czemu dziwić, że rolnicy z peruwiańskiej doliny Tambopata nazwali jego imieniem plantacyjną arabikę. Podobnie jak przyjemność sprawia widok tunki, tak radość podniebieniu sprawia smak kawy o tej samej nazwie. Słodycz czekolady mlecznej, w którą obfituje, dopełnia powiew limonki. Kawa ta jest lekka jak ptasie piórko i powabna jak ptasi śpiew.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Kawa ziarnista Peru Tunki BIO nie wyprze się słodyczy, kompleksowości i harmonii południowoamerykańskich kaw. Dzięki średniemu poziomowi palenia szczególnie wybijają się nutki mlecznej czekolady i melasy, które czule podkreśla kropla soku limonkowego. Pianka jest jasna, zwarta i delikatna.
Pochodzenie kawy
Peru to Ameryka Południowa, Tambopata to jedno z najbardziej dzikich miejsc w całej Amazonii. Jeśli kiedykolwiek wybierzecie się do Peru, zdecydowanie odwiedźcie tą okolicę. Reserva National Tambopata, rezerwat przyrody założony dekretem prezydenta w Alberta Fujimori we wrześniu 2000 roku, dosłownie Was urzeknie. Nienaruszony ludzką działalnością krajobraz Parku Narodowego Yosemite pokrywają lasy deszczowe, poprzecinane wieloma meandrującymi rzekami i zamieszkane przez setki tysięcy gatunków roślin i zwierząt. Jeziora, dzikie drapieżniki, kolorowe ptactwo, rzadkie rośliny… wszystko to znajdziecie w ...A w sąsiedztwie, jakżeby inaczej, także plantacje krzewów kawowca. Farmy są zazwyczaj położone na wysokości około 1 700 nad poziomem morza, w związku z czym korzystają z zalet górskiego klimatu i żyznej gleby. Właścicielom i pracownikom plantacji dotarcie do krzewów jest jednak bardzo trudne - często czeka ich stosunkowo trudna wędrówka zarówno na plantację, jak i ze zbiorami do przetwórni. Jest oczywistym, że w takich warunkach krzewy rosną w maksymalnie naturalnych warunkach bez używania nawozów sztucznych i pestycydów. Jednak wszystkie wyrzeczenia wynagradza doskonały wynik ich wysiłków: plantacyjna arabika o niezapominalnym smaku. Dla lokalnych rolników, głównie członków rdzennych plemion Keczua i Aymara, przynależność do spółdzielni daje same korzyści. Każda z rodzin gospodaruje na małej farmie o powierzchni w granicach 2 hektarów. Gdy farmerzy działają wspólnie, mogą kawę szybciej zebrać, przetwarzać i wprowadzać na rynek zachowując jej najwyższą jakość. Jak się pewnie domyślacie, kawa w wysokich Andach jest zbierana wyłącznie ręcznie. Po dostarczeniu przez pracowników zebranych jagód do przetwórni, mechanicznie za pomocą tarek usuwa się z nich skórkę i pozostawia fermentować przez kilka godzin. W ostatniej fazie procesu obrane zielone ziarna kawy suszy się w bezpośrednim słońcu rozłożone na tarasach, pakuje się i odnosi lub odwozido sprzedawców. Efektem jest kawa o najwyższych parametrach, za którą odbiorcy nie wahają się zapłacić wyższej ceny. Dlatego też plantatorom udaje się utrzymać roczne dochody na przyzwoitym poziomie, niezależnie od wahań cen kawy na świecie.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
1.Ziarna mielimy na grubość odpowiednią do przygotowania wybranego rodzaju kawy.
2.Do zaparzenia 1 filiżanki używamy, co najmniej 1,5 – 2 łyżeczek (ok. 7 g) świeżo
zmielonej kawy.
3.Kawę zalewamy wodą o temperaturze około 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

PERU SHB PICHANAKI GRADE 1 BIO - kawa ziarnista
