Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

PERU TUNKI BIO – kawa ziarnista

Kod: 1650

Tunki jest przepięknie ubarwionym ptakiem żyjącym w lasach wysokich Andów.
Dlatego nie ma się czemu dziwić, że rolnicy z peruwiańskiej doliny Tambopata
nazwali jego imieniem plantacyjną arabikę. Podobnie jak przyjemność sprawia
widok tunki, tak radość podniebieniu sprawia smak kawy o tej samej nazwie.
Słodycz czekolady mlecznej, w którą obfituje, dopełnia powiew limonki. Kawa ta
jest lekka jak ptasie piórko i powabna jak ptasi śpiew.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
127,3 zł /1000 g 12,7 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 23. 6. 2021
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Peru
Różnorodność
Różnorodność:
Bourbon
Region
Region:
Tambopata
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1700m
Smak
Smak:
Mleczna czekolada, Melasa
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre
BIO
BIO:
Tak

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy 

Kawa ziarnista Peru Tunki BIO nie wyprze się słodyczy, kompleksowości i harmonii
południowoamerykańskich kaw. Dzięki średniemu poziomowi palenia szczególnie
wybijają się nutki mlecznej czekolady i melasy, które czule podkreśla kropla
soku limonkowego. Pianka jest jasna, zwarta i delikatna.

Pochodzenie kawy

Peru to Ameryka Południowa, Tambopata to jedno z najbardziej dzikich miejsc w
całej Amazonii. Jeśli kiedykolwiek wybierzecie się do Peru, zdecydowanie
odwiedźcie tą okolicę. Reserva National Tambopata, rezerwat przyrody założony
dekretem prezydenta w Alberta Fujimori we wrześniu 2000 roku, dosłownie Was
urzeknie. Nienaruszony ludzką działalnością krajobraz Parku Narodowego Yosemite
pokrywają lasy deszczowe, poprzecinane wieloma meandrującymi rzekami i
zamieszkane przez setki tysięcy gatunków roślin i zwierząt. Jeziora, dzikie
drapieżniki, kolorowe ptactwo, rzadkie rośliny… wszystko to znajdziecie w A w
sąsiedztwie, jakżeby inaczej, także plantacje krzewów kawowca.
Farmy są zazwyczaj położone na wysokości około 1 700 nad poziomem morza, w
związku z czym korzystają z zalet górskiego klimatu i żyznej gleby. Właścicielom
i pracownikom plantacji dotarcie do krzewów jest jednak bardzo trudne - często
czeka ich stosunkowo trudna wędrówka zarówno na plantację, jak i ze zbiorami do
przetwórni. Jest oczywistym, że w takich warunkach krzewy rosną w maksymalnie
naturalnych warunkach bez używania nawozów sztucznych i pestycydów. Jednak
wszystkie wyrzeczenia wynagradza doskonały wynik ich wysiłków: plantacyjna
arabika o niezapominalnym smaku.
Dla lokalnych rolników, głównie członków rdzennych plemion Keczua i Aymara,
przynależność do spółdzielni daje same korzyści. Każda z rodzin gospodaruje na
małej farmie o powierzchni w granicach 2 hektarów. Gdy farmerzy działają
wspólnie, mogą kawę szybciej zebrać, przetwarzać i wprowadzać na rynek
zachowując jej najwyższą jakość.
Jak się pewnie domyślacie, kawa w wysokich Andach jest zbierana wyłącznie
ręcznie. Po dostarczeniu przez pracowników zebranych jagód do przetwórni,
mechanicznie za pomocą tarek usuwa się z nich skórkę i pozostawia fermentować
przez kilka godzin. W ostatniej fazie procesu obrane zielone ziarna kawy suszy
się w bezpośrednim słońcu rozłożone na tarasach, pakuje się i odnosi lub odwozi
do sprzedawców. Efektem jest kawa o najwyższych parametrach, za którą odbiorcy
nie wahają się zapłacić wyższej ceny. Dlatego też plantatorom udaje się utrzymać
roczne dochody na przyzwoitym poziomie, niezależnie od wahań cen kawy na
świecie.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

1.Ziarna mielimy na grubość odpowiednią do przygotowania wybranego rodzaju kawy.
2.Do zaparzenia 1 filiżanki używamy, co najmniej 1,5 – 2 łyżeczek (ok. 7 g) świeżo
zmielonej kawy.
3.Kawę zalewamy wodą o temperaturze około 95°C.

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
130,3 zł /1000 g 13,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 23. 6. 2021

ROBUSTA BRAZYLIA CONILLION kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

ROBUSTA BRAZYLIA CONILLION kawa ziarnista

Przygotuj swoją kawę pełną zapachów i smaków. Ta kawa nosi w sobie unikalny ślad plantacji, z których pochodzi oraz wyjątkowy sposób przetwarzania. Odzwierciedla właściwości samej odmiany. Podobnie jak eksperci w dziedzinie wina, miłośnicy kawy odnajdą różnicę między kawą Robusta a Arabika, tą z Brazylii od tej z Etiopii. Niech zmysły poszukują delikatnych niuansów kawy przetworzonej w suchym procesie i wysuszonej pod brazylijskim słońcem. Na pewno odkryjesz pełny, bogaty… Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
76,9 zł /1000 g 7,7 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 23. 6. 2021

PERU SHB PICHANAKI GRADE 1 BIO - kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

PERU SHB PICHANAKI GRADE 1 BIO - kawa ziarnista

Prowincję słynącą z produkcji cytrusów i kawy odnajdziecie w centralnej części Peru. Pierwsi Europejczycy przybyli do Chanchamayo w połowie XVII wieku i założyli tam osadę. Obecnie kawę z wysokich Andów do Europy dostarcza się w dużych ilościach. Popularność zyskuje głównie ze względu na swój czekoladowy smak, zwieńczony kroplą soku cytrusowego, niską kwasowość i jakość BIO. Skosztujcie jednej z najlepszych peruwiańskich kaw!   Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
110,3 zł /1000 g 11,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 23. 6. 2021
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »