Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

PERU (10/12) - kakao

Kod: 1069
Ocena: bardzo dobra, 3 recenzje

Chociaż Peru nie jest jednym z największych na świecie producentów kakao, bez wątpienia nie stoi z boku. Produkcja 71.000 ton, które dodaje do światowego rynku świadczy, że warto zwrócić na niego uwagę. Jako jeden z nielicznych krajów produkuje kakao bardzo delikatne i aromatyczne. Kakaowce rosną niemal wszędzie u wybrzeży i obszarów lasów deszczowych w Amazonii. 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
144,0 zł /1000 g 14,4 zł /100 g
Dostarczymy do Środy, 6. 3. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Peru
Region
Region:
Pachiza
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
328m
Smak
Smak:
Gorzka czekolada

Skład

100% Kakao

Smak

Proszek kakaowy - Peru smakuje naprawdę bardzo delikatnie i pysznie. Ma głęboki czerwony kolor i od 10 do 12 procent masła kakaowego.

Pochodzenie

Jak już wspomniano, kakaowce właściwie (Theobroma cacao) uprawiane są w Peru w bardzo wielu miejscach. Najbardziej produktywne obszary to Tumbes, Piura San Martin, Amazonas, Ukajali, Cajamarca, Huanuco, Junin i Cusco. Niewielkimi plantacjami opiekują się całe rodziny, dochód ze sprzedaży ziarna kakaowego jest zazwyczaj jedynym dochodem, z którego żyją. W związku z tym, łączą się w spółdzielnie. Zapewniają one rolnikom odpowiednią cenę zakupu, a część zysków inwestowana jest w programy społeczne, trafia do miejscowych szkół czy do opieki zdrowotnej.

Drzewo kakaowca to wiecznie zielone drzewo tropikalne. W warunkach naturalnych rośnie do 6-10 m, lecz na plantacjach jest utrzymywany na wysokości 3-8 metrów. Różowe kwiaty wyrastają w pączkach bezpośrednio z pnia i konarów co roku może ich być kilka tysięcy. Ponieważ mogą go zapylać tylko specjalne muszki ochotkowate, przemienią się w owoc tylko w podziale około 1 na 100. Kiedy tak się stanie to po upływie 6 miesięcy na pniu pojawią się 30 centymetrowe żółte, czerwone lub fioletowe owoce. Wewnątrz znajduje się od 20 do 60 nasion, czyli ziaren kakaowych.

Owoce zbierane są przez rolników maczetą lub specjalnym nożem z długą nasadą. Pracownicy plantacji zbierają strąki, dokładając wszelkich starań, aby nie zniszczyć gałęzi. Zewnętrzna łupina jest otwierana za pomocą długiego noża, którym wykonuje się precyzyjne cięcie bez dotykania ziaren. Następnie ziarna te pozostawione są w celu fermentacji od 1 do 6 dni, która odbywa się w korytach lub na ziemi. Istota fermentacji polega na naturalnym usuwaniu pozostałości miazgi, która normalnie przylega do ziaren. Ziarna dzięki temu równocześnie pozbawiają się gorzkości i taniny.

Następnie zbiór musi być suszony na słońcu lub w specjalnych suszarniach. Zawartość wody w ziarnach zostanie zmniejszona z 55 do 6 procent.

Po przetransportowaniu fermentowanych ziaren kakaowych do fabryk powinno nastąpić ponowne oczyszczanie, pozbawienie kamieni, kawałków drzewa lub włókna z worków jutowych. Następnie ziarna są obrane, kruszone i prażone. Po przejściu przez młyn powstaje masa kakaowa, która formuje się w temperaturze 80-90 ° C. Takim sposobem jest oddzielone masło kakaowe. Pozostałe są dalej rozdrabiane i mieszane, z nich jest później wytworzony proszek kakaowy.

Dietetycy mówią o kakao jako o super potrawie. Nic dziwnego. Zawiera najwięcej antyoksydantów z jakiejkolwiek żywności w ogóle. Jest także bogate w witaminy A i E, jak równieżżelazo, wapń, magnez i cynk. Przyczynia się do psychicznego i fizycznego spokoju, regeneruje i jest przypisywany jako naturalny lek przeciwdepresyjny.

Proszek kakaowy Peru jest odpowiedni dla wegetarianów i wegan.

Spożycie tego produktu u osób cierpiących na alergię na kakao może spowodować reakcję zdrowotną. Produkt może zawieraćśladowe skorupy orzechów. Przechowywać w 12-20 C.

Efekty kawy

Kakao
Efekty kakao

Wzór opakowania czekolady i kakao

Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.

Sposób przygotowania

Nadaje się do przygotowania smacznego kakao. Można przygotować z klasycznym mlekiem, mlekiem sojowym lub ryżowym. Doskonale nadaje się również do pieczenia deserów.

Smak i nuty:
Intensywność
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartość odżywcza / 100g kakao
Wartość energetyczna: 1428kJ / 343 kcal
Tłuszcze: 11 g
z tego nasycone: 0,5 g
Sacharydy: 23 g
z tego cukry: 0.5 g
Białka: 22,5 g
Sól: 0.05 g
Błonnik: 31 g
Pomóżcie innym przy wyborze:

26. 11.

Ocena: bardzo dobra
Kakao bardzo dobre w połączeniu z mlekie i do wypieków.

3. 4.

Ocena: bardzo dobra
Kakao jest bardzo smaczne, świetne do wypieków, polecam.

18. 7.

Ocena: doskonały
Super kakao, jestem maksymalnie zadowolona. Dziękuję za szybką dostawę i prezencik w postaci próbki.

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


SANTO DOMINGO (10/12) - kakao
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

SANTO DOMINGO (10/12) - kakao

Obniżona zawartość tłuszczu, zwiększona zawartość doświadczeń. Wymieszaj dwie łyżeczki w ciepłym krowim, sojowym, migdałowym, ryżowym lub kokosowym mleku. Za każdym razem was oszołomi egzotycznym aromatem i dosłownie boskim smakiem. Nie może wam zabraknąć proszku kakaowego Santo Domingo. Śniadanie bez kakao jest jak uśmiech bez radości.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
144,0 zł /1000 g 14,4 zł /100 g
Dostarczymy do Środy, 6. 3. 2024

PROSZEK KAKAOWY – EKWADOR (22/24)
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

PROSZEK KAKAOWY – EKWADOR (22/24)

Mieszkańcy Ekwadoru tak bardzo lubią swoje kakao, że uważają je za symbol swojego kraju. A mają ku temu ważne powody. Ekwadorskie krzewy kawowca rosną w wyjątkowym ekosystemie dorzecza Amazonki, co przekłada się na unikalny smak ich owoców, a ponadto zapewniają małym społecznościom godne życie. Czym Was oczarują? Delikatnym zapachem i zaskakująco intensywnym smakiem. Proszek kakaowy z Ekwadoru wyniesie każdy napój lub potrawę na boskie manu. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
152,8 zł /1000 g 15,3 zł /100 g
Dostarczymy do Środy, 6. 3. 2024

KAKAO W PROSZKU - GHANA (10/12)
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KAKAO W PROSZKU - GHANA (10/12)

Kakao z Ghany jest dźwięczące. Jego produkcja jest nadzorowana przez specjalne instytucje rządowe, a dochody ze sprzedaży generują największe wpływy do Skarbu Państwa. Dlaczego nie mielibyście go spróbować? Proszek kakaowy z Ghany jest najwyższej jakości, nie zawiera żadnych dodatków i ma uniwersalne zastosowanie. Przygotujecie z niego napój dodający energii. Wzbogacicie nim smak ulubionego ciasta, a śniadanie z nim stanie się przyjemnym rytuałem.   Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »