KAKAO PANAMA (20/22)
Mieszkańcy Panamy sprzedawali kakao już podczas kolonizacji hiszpańskiej, komercyjnie zaczęli uprawiać drzewa kakaowe około 1920 r. Tradycyjne narody wykorzystywały ziarna w rytuałach, jako produkt kosmetyczny i do leczenia. Jak to jest dzisiaj? Kraj na granicy Ameryki Środkowej i Południowej zbiera około 900 ton ziarna kakaowego rocznie. Kakao panamskie rośnie w cieniu lasów deszczowych, a czekolada z niego wytwarzana zyskuje doskonałą reputację.
Skład
100% KakaoSmak
Proszek kakaowy Panama (20/22) ma cynamonowo-brązowy kolor, przyjemnie silny aromat i smak czysty, kakaow, szlachetnie gorzki. Jest bardzo przydatne do przygotowywania napojów z różnymi rodzajami mleka. Dzięki doskonałej jakości nadaje się również do pieczenia tortów, ciast, ciasteczek i tym podobnych.
Pochodzenie
Wilgoć, zimno w górach, ciepło w oceanach. Wulkaniczne pasmo górskie Cordillera de Talamanca, plaże na Atlantyku i Pacyfiku, Tuira, Bayano, Chucunaque, park narodowy Coiba, Darién, La Amistad…Amistad… Panama jest krajem barwnym i pachnącym i zdecydowanie wartym odwiedzenia. Dla tych, którzy nie będą mieć tyle szczęścia, do egzotycznego kraju mogą się przenieść z filiżanką pysznego kakao. Kakao z ziaren kakowca właściwego (Theobroma cacao), które dorastało na plantacjach panamskich.
Panama w światowym rankinkigu jest na 30 miejscu prodprodukcji kakao. Większość drzew kakaowych jest uprawiana w rejonie Boscas del Toro na północy kraju. Dla lokalnych rolników kakao jest głównym źródłem dochodów. Łączą się w spółdzielnie, które gwarantują warunki jakości i uczciwe ceny zakupu.
Krzewy kakaowe są uprawiane w cieniu okoliczych drzew, a owoce zazwyczaj zbierane są dwa razy w roku. Około 30 centymetrów długości, żółte do czerwono-fioletowych strąków zawierają dziesiątki nasion - ziarna kakaowego. Należy je usunąć z białego miąższu, wlać do zbiorników fermentacyjnych i pozostawić do fermentacji na kilka dni.
Podczas fermentacji resztki miąższu rozpuszczą się, a ziarna są wolne od goryczy i garbników. Wreszcie pracownicy suszą ziarna w specjalnych suszarkach, ale częściej w bezpośrednim świetle słonecznym. W obu przypadkach muszą często grabić je, aby zapobiec pleśni.
Tak przygotowane ziarna kakaowe trafiają do zakładów przetwórczych. Tam są czyszczone maszynowo, obrane i zgniatane. Następuje prażenie i mielenie. Z powstałej masy kakaowej oddziela się masło kakaowe i proszek, który nstępnie zostaje zmielony i mieszany. Podróż od drzewa kakaowego do kakao nie jest wcale krótka. Na jej końcu, ale jest czysto naturalny produkt o wysokiej zawartości cennych składników odżywczych.
Proszek kakaowy Panama jest odpowiedni dla wegetarian i wegan.
Spożycie tego produktu może być niebezpieczne dla osób cierpiących na alergię na kakao. Produkt może zawierać śladowe ilości łupin orzechów.
Przechowywać w 12-20 ⁰C.
Efekty kawy
Wzór opakowania czekolady i kakao
Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.
Sposób przygotowania
Nadaje się do przygotowania pysznego kakao. Można przygotować przy użyciu klasycznego mleka, mleka sojowego lub ryżowego. Świetnie nadaje się również do wypieku deserów.
Potrzebujesz porady?
Wartość energetyczna: | 1428kJ / 343 kcal |
Tłuszcze: | 11 g |
z tego nasycone: | 0,5 g |
Sacharydy: | 23 g |
z tego cukry: | 0.5 g |
Białka: | 22,5 g |
Sól: | 0.05 g |
Błonnik: | 31 g |