Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

KAKAO PANAMA (20/22)

Kod: 1376

Mieszkańcy Panamy sprzedawali kakao już podczas kolonizacji hiszpańskiej, komercyjnie zaczęli uprawiać drzewa kakaowe około 1920 r. Tradycyjne narody wykorzystywały ziarna w rytuałach, jako produkt kosmetyczny i do leczenia. Jak to jest dzisiaj? Kraj na granicy Ameryki Środkowej i Południowej zbiera około 900 ton ziarna kakaowego rocznie. Kakao panamskie rośnie w cieniu lasów deszczowych, a czekolada z niego wytwarzana zyskuje doskonałą reputację.

Dostarczymy do Środy, 10. 6. 2020
GLS Dostarczymy do 10. 6. 2020 11,0 zł
DPD Dostarczymy do 10. 6. 2020 11,0 zł
Paczkomat Dostarczymy do 10. 6. 2020 10,0 zł
Duże opakowanie:
86,2 zł brutto
47,1 zł brutto
27,4 zł brutto
Małe opakowanie:
14,3 zł brutto
9,4 zł brutto
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Panama
Smak
Smak:
Średnio gorzka czekolada

Skład

100% Kakao

Smak

Proszek kakaowy Panama (20/22) ma cynamonowo-brązowy kolor, przyjemnie silny aromat i smak czysty, kakaow, szlachetnie gorzki. Jest bardzo przydatne do przygotowywania napojów z różnymi rodzajami mleka. Dzięki doskonałej jakości nadaje się również do pieczenia tortów, ciast, ciasteczek i tym podobnych.

Pochodzenie

Wilgoć, zimno w górach, ciepło w oceanach. Wulkaniczne pasmo górskie Cordillera de Talamanca, plaże na Atlantyku i Pacyfiku, Tuira, Bayano, Chucunaque, park narodowy Coiba, Darién, La Amistad…Amistad… Panama jest krajem barwnym i pachnącym i zdecydowanie wartym odwiedzenia. Dla tych, którzy nie będą mieć tyle szczęścia, do egzotycznego kraju mogą się przenieść z filiżanką  pysznego kakao. Kakao z ziaren kakowca właściwego (Theobroma cacao), które dorastało na plantacjach panamskich.

Panama w światowym rankinkigu jest na 30 miejscu prodprodukcji kakao. Większość drzew kakaowych jest uprawiana w rejonie Boscas del Toro na północy kraju. Dla lokalnych rolników kakao jest głównym źródłem dochodów. Łączą się w spółdzielnie, które gwarantują warunki jakości i uczciwe ceny zakupu.

Krzewy kakaowe są uprawiane w cieniu okoliczych drzew, a owoce zazwyczaj zbierane są dwa razy w roku. Około 30 centymetrów długości, żółte do czerwono-fioletowych strąków zawierają dziesiątki nasion - ziarna kakaowego. Należy je usunąć z białego miąższu, wlać do zbiorników fermentacyjnych i pozostawić do fermentacji na kilka dni.

Podczas fermentacji resztki miąższu rozpuszczą się, a ziarna są wolne od goryczy i garbników. Wreszcie pracownicy suszą ziarna w specjalnych suszarkach, ale częściej w bezpośrednim świetle słonecznym. W obu przypadkach muszą często grabić je, aby zapobiec pleśni.

Tak przygotowane ziarna kakaowe trafiają do zakładów przetwórczych. Tam są czyszczone maszynowo, obrane i zgniatane. Następuje prażenie i mielenie. Z powstałej masy kakaowej  oddziela się masło kakaowe i proszek, który nstępnie zostaje zmielony i mieszany. Podróż od drzewa kakaowego do kakao nie jest wcale krótka. Na jej końcu, ale jest czysto naturalny produkt o wysokiej zawartości cennych składników odżywczych.

Proszek kakaowy Panama jest odpowiedni dla wegetarian i wegan. 

Spożycie tego produktu może być niebezpieczne dla osób cierpiących na alergię na kakao. Produkt może zawierać śladowe ilości łupin orzechów.

Przechowywać w 12-20 C.

Efekty kawy

Kakao
Efekty kakao

Wzór opakowania czekolady i kakao

Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.

Sposób przygotowania

Nadaje się do przygotowania pysznego kakao. Można przygotować przy użyciu klasycznego mleka, mleka sojowego lub ryżowego. Świetnie nadaje się również do wypieku deserów.

Smak i nuty:
Intensywność
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartość odżywcza / 100g kakao
Wartość energetyczna:1428kJ / 343 kcal
Tłuszcze:11 g
z tego nasycone:0,5 g
Sacharydy:23 g
z tego cukry:0.5 g
Białka:22,5 g
Sól:0.05 g
Błonnik:31 g
Pomóżcie innym przy wyborze:

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


EXTRA BRUT (22/24) – kakao
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

EXTRA BRUT (22/24) – kakao

Proszek kakaowy Extra Brut jest naprawdę oryginalnym przysmakiem. Mieszankę wykonaną z najlepszego kakao docenią fani czekolady, cukiernicy i także matki małych dzieci. U pierwszych gwarantuje doskonały smak, drugim zapewnia przestrzeń dla niekończącej się kreatywności, a trzecim do pomocy w przygotowaniu wieczornej kolacji. Dobre kakao nigdy się nie znudzi.  Więcej na szczegółach produktu
Dostarczymy do Środy, 10. 6. 2020
Duże opakowanie:
108,1 zł brutto
58,2 zł brutto
33,5 zł brutto
Małe opakowanie:
17,0 zł brutto
10,9 zł brutto

PERU (10/12) - kakao
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

PERU (10/12) - kakao

Chociaż Peru nie jest jednym z największych na świecie producentów kakao, bez wątpienia nie stoi z boku. Produkcja 71.000 ton, które dodaje do światowego rynku świadczy, że warto zwrócić na niego uwagę. Jako jeden z nielicznych krajów produkuje kakao bardzo delikatne i aromatyczne. Kakaowce rosną niemal wszędzie u wybrzeży i obszarów lasów deszczowych w Amazonii.  Więcej na szczegółach produktu
Dostarczymy do Środy, 10. 6. 2020
Duże opakowanie:
103,9 zł brutto
56,1 zł brutto
32,3 zł brutto
Małe opakowanie:
16,5 zł brutto
10,6 zł brutto

GORĄCA CZEKOLADA W PROSZKU 42% BIO
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

GORĄCA CZEKOLADA W PROSZKU 42% BIO

Wstrząsnąć. Nie mieszać. Lub odwrotnie. Zaletą gorącej czekolady w proszku jest to, że przygotowanie zajmuje tyle czasu, ile chcecie. Możecie przygotować kaszkę kakaową i zalać ją gorącym mlekiem, lub po prostu nasypać kilka łyżeczek kakao do szklanki. Kto to ma ochotę na coś ekstra słodkiego, doda bitą śmietaną. A kto ma ochotę na coś "mocniejszego" doda rum. Jak Wy będziecie się delektować?  Więcej na szczegółach produktu
Dostarczymy do Środy, 10. 6. 2020
Duże opakowanie:
83,8 zł brutto
46,0 zł brutto
26,8 zł brutto
Małe opakowanie:
14,0 zł brutto
9,3 zł brutto
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Obsługa klienta
Dla partnerów

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »