Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

KAKAO W PROSZKU - GHANA (10/12)

Kod: 1309

Kakao z Ghany jest dźwięczące. Jego produkcja jest nadzorowana przez specjalne instytucje rządowe, a dochody ze sprzedaży generują największe wpływy do Skarbu Państwa. Dlaczego nie mielibyście go spróbować? Proszek kakaowy z Ghany jest najwyższej jakości, nie zawiera żadnych dodatków i ma uniwersalne zastosowanie. Przygotujecie z niego napój dodający energii. Wzbogacicie nim smak ulubionego ciasta, a śniadanie z nim stanie się przyjemnym rytuałem.

 

Dostarczymy do Wtorku, 22. 10. 2019
DPD Dostarczymy do 22. 10. 2019 11,0 zł
Paczkomat Dostarczymy do 22. 10. 2019 10,0 zł
Duże opakowanie:
88,2 zł brutto
48,2 zł brutto
28,2 zł brutto
Małe opakowanie:
14,7 zł brutto
9,7 zł brutto
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Ghana
Smak
Smak:
Średnio gorzka czekolada

Skład

100% Kakao

Smak

Proszek kakaowy Ghana (10/12) ma jasno-brązowy kolor cynamonu, pachnie bardzo przyjemnie, smakuje średnio gorzko. Doskonale nadaje się do przygotowania napojów, dobrze sprawdza się przy pieczeniu ciast, tortów lub jako dodatek do kremów.

Pochodzenie

"Kakao jest kręgosłupem gospodarki w Ghanie”, tak wraz z wieloma ekspertami twierdzi Yaa Peprah Amekudzi, kobieta, która zajmuje się wsparciem dla grup produkujących kakao i popularyzacją pracy kobiet na plantacjach. W przemyśle kakaowym Ghany zatrudnianych jest około 800 tysięcy rodzin w dziesięciu tamtejszych regionach. Roczne zbiory przynoszą budżetowi państwa prawie 2 miliony dolarów i stanowią jedną z głównych pozycji w przychodach oraz wskaźniku PKB. Kakao i jego pochodne uwielbiają także sami mieszkańcy Ghany. Produkują z niego doskonały proszek kakaowy i czekoladę.

Nasiona kakaowca (Theobroma cacao) rzekomo sprowadził do Ghany kowal Tetteh Quarshie w roku 1895 wracając na swoją farmę z Papui Nowej Gwinei. Nasiona kakaowca przywiózł w kieszeni a legenda mówi, ze pochodziły one z wyspy Fernando Po Bioko. Drzewa rodzące żółte lub czerwonawe jagody szybko rozprzestrzeniły się w Ghanie. I to w takim stopniu, że już końcem XIX stulecia Ghana zaczęła je eksportować. W latach 1911-1976 była jednym z wiodących dostawców kakao z 30-40 procentami światowej produkcji. Ze względu na strategiczne znaczenie kakao dla gospodarki, nadzór nad jego uprawą, zbiorami, przetwórstwem i eksportem objął rząd Ghany. Obecnie nad wszystkim, co dotyczy kakao w Ghanie nadzór trzyma Cocobod (Ghana Cocoa Board) jak również kilka innych organizacji kontrolujących między innymi nawożenie plantacji, przetwórstwo owoców kakaowca i utrzymywanie najwyższych standardów produkowanego kakao

Kakao przechodzi przez długi proces produkcyjny. Drzewa rosnące w Ghanie potrzebują 5-15 lat, aby wydać pierwsze owoce. Wielkie jagody (w zasadzie strąki) pracownicy muszą odciąć z drzew, rozbić je i wydobyć z nich pojedyncze nasiona. Te poddaje się fermentacji przez 6-7 dni a potem suszy się przez ten sam okres bezpośrednio na słońcu. Na koniec kakao sortuje się, pakuje i dostarcza do sprzedawcy.

Proszek kakaowy Ghana odpowiada wymaganiom wegan i wegetarian.

Spożycie tego produktu może u osób uczulonych na kakao wywołać reakcję alergiczną. Produkt może zawierać drobiny skorupek orzecha.

Przechowujcie w temperaturze 12-20 °C.

Efekty kawy

Kakao
Efekty kakao

Wzór opakowania czekolady i kakao

Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.

Sposób przygotowania

Nadaje się do przygotowania delikatnego kakao. Można przygotować z klasycznym mlekiem, mlekiem sojowym lub ryżem. Świetnie nadaje się również do wypieku deserów.

Smak i nuty:
Intensywność

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartość odżywcza / 100g kakao
Wartość energetyczna:1246 kJ / 299 kcal
Tłuszcze:10.5 g
z tego nasycone:6.4 g
Sacharydy:8.5 g
z tego cukry:0.4 g
Białka:23.5 g
Sól:0.05 g
Pomóżcie innym przy wyborze:

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


EXTRA BRUT (22/24) – kakao
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

EXTRA BRUT (22/24) – kakao

Proszek kakaowy Extra Brut jest naprawdę oryginalnym przysmakiem. Mieszankę wykonaną z najlepszego kakao docenią fani czekolady, cukiernicy i także matki małych dzieci. U pierwszych gwarantuje doskonały smak, drugim zapewnia przestrzeń dla niekończącej się kreatywności, a trzecim do pomocy w przygotowaniu wieczornej kolacji. Dobre kakao nigdy się nie znudzi.  Więcej na szczegółach produktu
Dostarczymy do Wtorku, 22. 10. 2019
Duże opakowanie:
100,3 zł brutto
54,3 zł brutto
31,5 zł brutto
Małe opakowanie:
16,3 zł brutto
10,5 zł brutto

PERU (20/22) - kakao
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

PERU (20/22) - kakao

Chociaż Peru nie jest jednym z największych na świecie producentów kakao, bez wątpienia nie stoi z boku. Produkcja 71.000 ton, które dodaje do światowego rynku świadczy, że warto zwrócić na niego uwagę. Jako jeden z nielicznych krajów produkuje kakao bardzo delikatne i aromatyczne. Kakaowce rosną niemal wszędzie u wybrzeży i obszarów lasów deszczowych w Amazonii.  Więcej na szczegółach produktu
Dostarczymy do Wtorku, 22. 10. 2019
Duże opakowanie:
96,5 zł brutto
52,3 zł brutto
30,5 zł brutto
Małe opakowanie:
15,8 zł brutto
10,2 zł brutto
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Obsługa klienta
Dla partnerów

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »