

KAKAO W PROSZKU - GHANA (10/12)
Kakao z Ghany jest dźwięczące. Jego produkcja jest nadzorowana przez specjalne instytucje rządowe, a dochody ze sprzedaży generują największe wpływy do Skarbu Państwa. Dlaczego nie mielibyście go spróbować? Proszek kakaowy z Ghany jest najwyższej jakości, nie zawiera żadnych dodatków i ma uniwersalne zastosowanie. Przygotujecie z niego napój dodający energii. Wzbogacicie nim smak ulubionego ciasta, a śniadanie z nim stanie się przyjemnym rytuałem.
Skład
100% KakaoSmak
Proszek kakaowy Ghana (10/12) ma jasno-brązowy kolor cynamonu, pachnie bardzo przyjemnie, smakuje średnio gorzko. Doskonale nadaje się do przygotowania napojów, dobrze sprawdza się przy pieczeniu ciast, tortów lub jako dodatek do kremów.
Pochodzenie
"Kakao jest kręgosłupem gospodarki w Ghanie”, tak wraz z wieloma ekspertami twierdzi Yaa Peprah Amekudzi, kobieta, która zajmuje się wsparciem dla grup produkujących kakao i popularyzacją pracy kobiet na plantacjach. W przemyśle kakaowym Ghany zatrudnianych jest około 800 tysięcy rodzin w dziesięciu tamtejszych regionach. Roczne zbiory przynoszą budżetowi państwa prawie 2 miliony dolarów i stanowią jedną z głównych pozycji w przychodach oraz wskaźniku PKB. Kakao i jego pochodne uwielbiają także sami mieszkańcy Ghany. Produkują z niego doskonały proszek kakaowy i czekoladę.
Nasiona kakaowca (Theobroma cacao) rzekomo sprowadził do Ghany kowal Tetteh Quarshie w roku 1895 wracając na swoją farmę z Papui Nowej Gwinei. Nasiona kakaowca przywiózł w kieszeni a legenda mówi, ze pochodziły one z wyspy Fernando Po Bioko. Drzewa rodzące żółte lub czerwonawe jagody szybko rozprzestrzeniły się w Ghanie. I to w takim stopniu, że już końcem XIX stulecia Ghana zaczęła je eksportować. W latach 1911-1976 była jednym z wiodących dostawców kakao z 30-40 procentami światowej produkcji. Ze względu na strategiczne znaczenie kakao dla gospodarki, nadzór nad jego uprawą, zbiorami, przetwórstwem i eksportem objął rząd Ghany. Obecnie nad wszystkim, co dotyczy kakao w Ghanie nadzór trzyma Cocobod (Ghana Cocoa Board) jak również kilka innych organizacji kontrolujących między innymi nawożenie plantacji, przetwórstwo owoców kakaowca i utrzymywanie najwyższych standardów produkowanego kakao
Kakao przechodzi przez długi proces produkcyjny. Drzewa rosnące w Ghanie potrzebują 5-15 lat, aby wydać pierwsze owoce. Wielkie jagody (w zasadzie strąki) pracownicy muszą odciąć z drzew, rozbić je i wydobyć z nich pojedyncze nasiona. Te poddaje się fermentacji przez 6-7 dni a potem suszy się przez ten sam okres bezpośrednio na słońcu. Na koniec kakao sortuje się, pakuje i dostarcza do sprzedawcy.
Proszek kakaowy Ghana odpowiada wymaganiom wegan i wegetarian.
Spożycie tego produktu może u osób uczulonych na kakao wywołać reakcję alergiczną. Produkt może zawierać drobiny skorupek orzecha.
Przechowujcie w temperaturze 12-20 °C.
Wzór opakowania czekolady i kakao
Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.
Sposób przygotowania
Nadaje się do przygotowania delikatnego kakao. Można przygotować z klasycznym mlekiem, mlekiem sojowym lub ryżem. Świetnie nadaje się również do wypieku deserów.





Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 1246 kJ / 299 kcal |
Tłuszcze: | 10.5 g |
z tego nasycone: | 6.4 g |
Sacharydy: | 8.5 g |
z tego cukry: | 0.4 g |
Białka: | 23.5 g |
Sól: | 0.05 g |
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

EXTRA BRUT (22/24) – kakao

AROMATYCZNE PLEIN (22/24) - kakao
