

AROMATYCZNE PLEIN (22/24) - kakao
Najbardziej jakościowe ziarna kakaowca, profesjonalne wykonanie i unikalny profil smakowy. Kakao Plein Arome polubisz od pierwszej łyżeczki. Jest idealne do przyrządzania napojów, deserów i wyrobów piekarskich. Czysty proszek kakaowy jasnobrązowego koloru i z uroczym zapachem napewno będziesz chciał mieć pod ręką przy twoich sztuczkach kulinarnych. I z pewnością możesz zrobić zakład, że nie tylko twoje świąteczne ciasteczka, ale i niedzielne ciasto będzie perfekcyjne.
Skład
100% KakaoSmak
Aromatyczne kakao Plein zostało wyprodukowane przy użyciu alkalizacji w związku z tym nie jest zbyt kwaśne. Wręcz przeciwnie - jego smak jest intensywny, gładki i przyjemnie gorzki.
Pochodzenie
Jak pisano we wstępie to kakao jest mieszaniną najlepszych kakaowych proszków na świecie. Chodzi o kakao typu holenderskiego, w ostatnim etapie przetwarzania dodają się regulatory kwasowości. Dzięki temu kakao jest bardzo miękkie i delikatne.
Ziarna kakaowca są nasionami zawsze zielonego kakaowca właściwego (Theobroma cacao). Ich ojczyzną są lasy wokół równika, gdzie jest gorąco i wilgotny klimat. Z Ameryki Środkowej i Południowej drzewa przypominające nasze wiśnie, przewiezione się prawie na całą strefę pomiędzy zwrotnikami Raka i Koziorożca.
Drzewa kakaowca kwitną prawie przez cały rok, ale najwięcej kwiatów mają dwa razy w roku. Ponieważ mogą go zapylać tylko specjalne muszki ochotkowate, przemienią się w owoc tylko w podziale około 1 na 100 drzew.
Dojrzałe owoce osiągają długość 20-30 cm i wagę 300-500 g. Pod twardąłuską znajduje się biała słodka miazga otaczająca nasiona. Wyglądają jak fasola, w jagodzie można znaleźć 20-40 nasion i te sąźródłem cennego kakao.
Zebrane owoce kakaowca rozcina się i wydobywa z nich ziarna kakaowca. Ziarna uwolnione od miąższu poddawane są procesowi fermentacji. Następnie suszone, oczyszczone i sprzedawane do klientów. Handel kakao ma miejsce głównie na giełdach w Londynie i Nowym Jorku. Producenci kakao, najpierw ziarna uprażą i ugniatają. Trzeba zatem pozbyć się niejadalnej skorupki i kiełków, czyli zarodków. Zarówno kiełki jak i skorupki oddziela się od oczyszczonego ziarnka. Oczyszczone ziarno kakaowca podlega następnie procesom mielenia. Oddziela się od masy kakaowej masło kakaowe i same kakao w proszku. Zgodnie z zasadami i ten musi zawierać więcej niż 20 procent tłuszczu.
Kakao w proszku Plein AROME został zalkalizowany. Dodaniem regulatorów kwasowości otrzymuje bardziej delikatny smak i eliminuje się nielubianą kwasowość. Zawiera on 22 -24% masła kakaowego.
Proszek kakaowy nie bez powodu jest popularny na całym świecie. Ponieważ zawiera on znaczne ilości przeciwutleniaczy i minerałów (magnez, cynk, wapń, żelazo) i witaminy (E, A), poprawia sprawność fizyczną i umysłową konsumentów. Euforia, która pojawia się po spożyciu kakao, zdaniem naukowców jest nawet 4-krotnie trwalsza niż po długim pocałunku ukochanej osoby. Konsumpcja kakao pomaga poprawnie działać układowi sercowo-naczyniowego i wspomaga libido.
Proszek kakaowy Aromatyczny Plein jest odpowiedni dla wegetarian i wegan.
Spożycie tego produktu dla osób cierpiących na alergię na kakao może wywołać reakcję alergiczną. Produkt może zawieraćśladowe ilości łupin orzechów.
Przechowywać w 12-20 ⁰C.
Zalety kawy
Wzór opakowania czekolady i kakao
Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.
Sposób przygotowania
Nadaje się do przygotowania smacznego kakao. Można ugotować z konwencjonalnym mlekiem, mlekiem sojowym lub mlekiem ryżowym. Idealny jest również do pieczenia.










Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 1 631 kJ / 390 kcal |
Tłuszcze: | 23 g |
z tego nasycone: | 13,8 g |
Sacharydy: | 9 g |
z tego cukry: | 0,4 g |
Białka: | 19,5 g |
Sól: | 0,04 g |
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

EXTRA BRUT (22/24) – kakao

PROSZEK KAKAOWY – EKWADOR (22/24)
