

Potrzebujesz porady?

Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo od 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Jesień? Dla nas kawa i przyprawy

Kawa w surowej postaci?
Jeśli jesteście miłośnikami kawy, prawdopodobnie pijecie więcej niż jedną filiżankę dziennie. To obsesja. Ten smak jest uzależniający – w dobrym sensie. A naszą bogatą ofertą chętnie pobudzimy wasze kubki smakowe. Już dawno przestało obowiązywać przekonanie, że prawdziwi smakosze piją gorzki napój bez dodatków. Owszem, ma to swój urok, wyjątkowy smak, aromat i moc, ale nie jest to konieczne.
- Czy jesteście przeziębieni?
- Czujecie mdłości?
- Brakuje wam energii?
- Odczuwacie stres?
To wszystko są objawy, które znacząco wpływają na kubki smakowe. Kawa, bez której wcześniej nie mogliście rozpocząć dnia, teraz was odrzuca. Pachnie nieprzyjemnie, jest gorzka, a jeden łyk wykrzywia usta w śmieszne grymasy. Nic dziwnego. Każda nierównowaga zdrowotna wpływa na postrzeganie smaków, a kawa często jest pierwsza na celowniku.
Ale jeśli chcecie złagodzić lub doprawić napój owocami i przyprawami, nic nie stoi na przeszkodzie. Wręcz przeciwnie. Wyjdźcie poza “social-media-friendly” dyniową latte i pokażcie jesieni, że możecie cieszyć się nią w całej okazałości.
PRZEPIS NA DYNIOWE LATTE
Składniki
- Espresso
- 1 filiżanka mleka
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżeczki przyprawy dyniowej (3 łyżki mielonego cynamonu, 2 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego, 1 łyżeczka mielonych goździków i 1 łyżeczka mielonego kardamonu)
- 3 łyżki dyniowego puree
Sposób przygotowania
Zaparzyć espresso i odstawić na bok. Wymieszać pozostałe składniki (mokre i suche), przykryć miskę i wstawić do mikrofalówki na dwie minuty. Nie zapomnieć nakłuć folii, aby para mogła uciekać. Po wyjęciu energicznie mieszać, do uzyskania kremowej konsystencji. Przelać espresso do wysokiej szklanki, a na wierzch dodać spienioną mieszankę mleka, dyni i przypraw. Udekorować bitą śmietaną lub kremem kokosowym i resztką przyprawy dyniowej.
Pięć porad na temat kawy z niespodzianką
Zaletą wszystkich tych składników jest ich dostępność. Przez większość czasu macie je w domu, zarówno do pieczenia, jak i jako dodatki do azjatyckich mieszanek. Nie trzeba spieszyć się do sklepu, wystarczy poeksperymentować.
Czym przyprawić kawę
- Cynamon
- Anyż
- Wanilia
- Chili
- Kakao
Cynamon
Korzyści zdrowotne cynamonu nie trzeba długo przedstawiać – wspomaga układ krążenia, obniża poziom cukru we krwi, zwiększa poziom insuliny oraz działa antyoksydacyjnie. Jednak jego największą zaletą jest bez wątpienia zniewalający zapach, który idealnie współgra z kawą, łagodząc jej gorzki i mocny smak.
WSKAZÓWKA:Zwracajcie uwagę na pochodzenie cynamonu i jeśli macie taką możliwość, zawsze wybierajcie cynamon cejloński. Ryzyko zanieczyszczenia kumaryną jest w porównaniu z chińską odmianą minimalne, a smak i aromat są intensywne i głębokie. Można go znaleźć na przykład na naszej stronie internetowej.
Jesteś w ciąży, karmisz piersią, leczysz się na cukrzycę lub masz problemy z wątrobą? Należy skonsultować się z lekarzem lub wybrać inną alternatywę.
Anyż
Anyż nie jest codzienną przyprawą, ale nigdy nie brakuje go w spiżarni. Na przykład do aromatyzowania kawy. Skorzystajcie z efektów tej słodkiej przyprawy, która po posiłku uderzająco przypomina lukrecję. Łagodzenie trawienia to główne zadanie tej niezwykłej przyprawy. Mocna kawa z odrobiną anyżu to idealne rozwiązanie (można nawet powiedzieć „lekarstwo”), gdy podczas obiadu macie ochotę na bis, ale wasz żołądek już dawno zgłosił stan stop.
Wanilia
Jeśli jesteście nie tylko miłośnikiem kawy, ale także historii i starożytnych kultur, możecie połączyć wszystko razem z wanilią. Nawet Majowie i Aztekowie wiedzieli, że połączenie gorzkiego napoju i wanilii działa i przynosi spokój ducha. My czujemy to samo. Wanilia ma wiele do zaoferowania ludzkiemu zdrowiu, to badanie to potwierdza.
WSKAZÓWKA: Zalecamy picie kawy z wanilią wieczorem lub w weekend, gdy dzień jest spokojny, bez stresu, zgiełku i pośpiechu. Subtelny aromat zrelaksuje i ukołysze do snu.
Chili
Kawa jest gorzka w swojej bazie. Nie oznacza to jednak, że należy iść pod prąd i tłumić jej naturalny smak poprzez słodzenie. Wręcz przeciwnie. Pikantny ogonek w postaci niewielkiej ilości chilli to idealna opcja na gorące dni. Nie należy jednak przesadzać z przyprawami, gdyż grozi to nudnościami i podrażnieniem błon śluzowych. W przypadku chili granica jest niebezpiecznie blisko początku.
Kakao
Kawa jest gorzka, kakao jest gorzkie. „To jak mieszanie agawy z miodem lub melasy z cukrem. Jak to może działać?” - myślicie, kręcąc głową z niedowierzaniem. Lepiej niż myślicie. Prędzej czy później i tak spróbujecie, z czystej ciekawości. Szczypta kakao bez dodatku cukru jako posypka na powierzchni kawy jest idealnym uzupełnieniem. Przygotujcie się jednak na bardzo intensywny i nietypowy smak. Być może będziecie musieli dać tej kombinacji więcej szans, ale uwierzcie że, jeśli się zakochacie, będzie to trwało wiecznie.
Fakt, że kakao jest silnym przeciwutleniaczem i zawiera dużą dawkę żelaza, które jest dość trudne do przyswojenia z regularnej diety, jest tylko wisienką na torcie.