Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

NICARAGUA SHB EP MARAGOGYPE - kawa ziarnista

Kod: 1596
Ocena: bardzo dobra, 1 recenzje

Wulkaniczne gleby Nikaragui zapewniają doskonałe warunki dla kawowców. Nic więc dziwnego, że zebrane tam zbiory wyróżniają się lekko owocowymi i wyraźnymi nutami czekolady. Występują one głównie w kawie z regionu Nueva Segovia, uzupełnione nutą karmelu i orzechów. Produkcja wcale nie przyprawia o zawrót głowy, ponieważ odmiana Maragogype  jest jednym z mniej płodnych. Dlatego jej ziarno piękniej smakuje i oferuje atrakcyjniejszy aromat miłośnikom kawy.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
226,4 zł /1000 g 22,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 5. 4. 2023
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Nicaragua
Różnorodność
Różnorodność:
Bourbon
Region
Region:
Nueva Segovia
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1200m - 1500m
Smak
Smak:
Karmel, Orzech laskowy, Gorzka czekolada
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Ziarnista kawa Nikaragua SHB EP Maragogype należy do kaw lekko kwaśnych. Zamiast świeżych owoców poczujecie w niej  smak ciemnej czekolady, karmelu i orzechów laskowych. Zanim jej skosztujecie przyciągnie Was wyjątkowo mocnym zapachem. Już po pierwszym łyku możecie powiedzieć, że macie zaszczyt pić idealnie zbilansowaną kawę. Właśnie odkryliście doskonałą kawę na każdy dzień.

Pochodzenie kawy

Nikaragua jest dwunastym największym eksporterem kawy na świecie i eksportuje ponad 90 procent swojej produkcji. Jeśli spojrzymy na te liczby z innej perspektywy, okaże się, że kawa nikaraguańska stanowi zaledwie 1,4% światowego rynku. Jednak o jakości i popularności ziaren kawy zawsze więcej niż liczby mówią doświadczeniach samych konsumentów. A w przypadku Nikaragui, SHB EP Maragogype nie szczędzą komplementów.
Powszechnie wiadomo, że kawy z Ameryki Środkowej należą do słodszych, a jeśli już występuje w nich kwaskowatość, to mają zwykle niższe tony moreli lub papai. Znacznie bardziej charakterystyczne są nuty gorzkiej czekolady, nugatu, karmelu… Bogate ziarna czekolady i migdałowa słodycz to typowe ziarna regionu Nueva Segovia. Stąd pochodzi ta kawa.
Nueva Segovia znajduje się w północnej Nikaragui, na granicy z Hondurasem. Miejscowi rolnicy zarządzają małymi plantacjami, średnia powierzchnia to około 3 ha. Zarówno żyzna wulkaniczna gleba, jak i duża wysokość i cień, w którym rosną drzewa kawowe, znacząco wpływają na aromat i smak kawy. 
Jednak poza wyjątkowym smakiem Nikaragua SHB EP Maragogype, musimy również dostrzec odmianę arabiki Bourbon, a dokładniej jej mutację zwaną Maragogype (fasola słonia, Elephant Beans). Jest to odmiana, której powodzi się dobrze w wysokich górach, która nadaje ziarnu niespotykanej dotąd wielkości. Podatek za trwałości kawowca i bardzo dużych ziaren to stosunkowo niski plon krzewów. Największych ziaren kawy na świecie jest zatem stosunkowo mało więc są rzadkie i bardzo cenione.
Kawowce są zbierane ręcznie, ponieważ rosną w trudno dostępnych pagórkowatych terenach. Duże ziarna wymagają specjalnej linii do ich przetwarzania. Gdy tylko owoce zostaną zerwane, trafiają do tak zwanych młynów, gdzie są pozbawione skórki i części miazgi otaczającej ziarna. Następnie kawę umieszcza się w naczyniach fermentacyjnych i fermentuje w nich przez 24-72 godziny. Wreszcie dochodzi do suszenia, które trwa 5-7 dni. Rolnicy przed wysłaniem na targ pozwalają na chwilę odpocząć zielonej kawie. Dopiero wtedy pakują ją w worki jutowe i eksportują w świat.


Możecie być zaskoczeni akronimem EP w nazwie tej kawy. To gwarancja, że ziarno przeszło dodatkową kontrolę jakości na rynek europejski (EP = produkt europejski).

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

26. 5.

Ocena: bardzo dobra
Niezwykle delikatna kawa o niskiej kwasowości, podobna do brazylijskiej kawy Dolce Diamantina.
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
170,4 zł /1000 g 17,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 5. 4. 2023

KOLUMBIA MARAGOGYPE GIGANTE FINCA EL BOTÓN - kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOLUMBIA MARAGOGYPE GIGANTE FINCA EL BOTÓN - kawa ziarnista

Góry, zieleń, rzeki, tradycje. Niezwykle duże ziarna kawy z kolumbijskiej północy wchłonęły to, co najlepsze ma do zaoferowania region Antioquia. Dlatego przygotowują kawę o słodkiej, czekoladowej konsystencji, ze śladami brzoskwini i subtelną kwasowością. Im większa kawa, tym mniejsze zbiory. Jednak odmiana Maragogype jest zdecydowanie warta spróbowania. Szczególnie ten pochodzący z gospodarstwa El Botón prowadzonego przez rodzinę Herrán. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
264,9 zł /1000 g 26,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 5. 4. 2023

Kuba Turquino Lavado - kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

Kuba Turquino Lavado - kawa ziarnista

Kawa kubańska jest jedną z najbardziej aromatycznych i dobrze wyważonych kaw. Ekskluzywna Kuba Turquino Lavado jest wyjątkowa nie tylko dzięki nutom czekolady, miodu, przypraw i tytoniu. Jednocześnie wyróżnia się bardzo niską kwasowością i naprawdę długim posmakiem, który brzmi aksamitnie słodko. Jest to najlepsza kawa, jaką można spróbować z kubańskich plantacji. Uprawiana w takich samych warunkach jak jamajska Blue Mountain, nie dziwi fakt, że jest równie wspaniała i… Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
228,5 zł /1000 g 22,8 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 5. 4. 2023
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »