Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

INDIA MONSOON MALABAR AA GRADE BIO kawa ziarnista

Kod: 1712

Czy kiedykolwiek mieliście przyjemność skosztować kawy ubitej przez monsuny i oblanej słoną wodą z oceanu? Jeśli tak, to zgodzicie się, że było to wyjątkowe doświadczenie. Jeśli nie, nadszedł czas, aby to naprawić. Kawa monsunowa BIO AA ma oryginalny, dymny i ziemisty smak, który pokochają zwłaszcza miłośnicy bardziej intensywnych smaków. Duże ziarna, organiczna uprawa i wyjątkowe przetwarzanie - oto Indie Monsoon Malabar AA Grade BIO.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
175,3 zł /1000 g 17,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 6. 3. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Indie
Różnorodność
Różnorodność:
Kents
Region
Region:
Kernataka
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1700m
Smak
Smak:
Ziemisty
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre
BIO
BIO:
Tak

Skład

Arabika BIO 100%

PIANKA I SMAK KAWY

Ziarna kawy India Monsoon Malabar AA Grade BIO charakteryzują się wyższą kwasowością, którą przyjemnie łagodzi ziemistość, dymność i pewna goryczka. Jest to kawa dla tych, którzy szukają czegoś wyjątkowego, lubią oddawać się oryginalności i nie mają uprzedzeń co do smaku kawy. Kawa ta wyróżnia się dużymi ziarnami o wielkości 0,64-0,72 cm, oznaczonymi numerem 18. Ziarna mają piękny żółty kolor, dlatego nawet po średnim paleniu kawa jest jaśniejsza niż inne.

POCHODZENIE KAWY

Kawa monsunowa to specjalność Indii. Dlaczego kawa monsunowa jest specjalnością lokalnych rolników? Kiedy w XIX wieku Indie były głównym dostawcą dla Europy, kawa spędzała wiele długich tygodni w podróży przez morza i oceany. Podczas nich worki wypełnione indyjskimi ziarnami kawy leżały na pokładzie, wystawione na działanie wiatru, deszczu, zimnego, słonego morskiego powietrza i kontaktu z drewnianymi pokładami statków. Tak się złożyło, że dzięki wędrówce kawa nabrała niepowtarzalnego aromatu, jej smak stał się niepowtarzalny i bardzo poszukiwany przez Europejczyków. Z biegiem czasu i przyspieszeniem transportu kawa indyjska była przewożona do europejskich odbiorców w krótszym czasie i na nowocześniejszych statkach, co nie cieszyło miłośników kawy.  Z tego powodu indyjscy producenci powrócili do monsunów i pozostawiają zebrane, wysuszone ziarna wystawione na działanie wilgotnego powietrza oceanicznego przez ponad dwa miesiące. 

Kawa India Monsoon Malabar AA Grade BIO jest uprawiana w regionie Karnataka, w pobliżu wybrzeża. Rolnicy sadzą goździki, cynamon lub kardamon wśród drzew kawowca, aby dojrzewające owoce kawy mogły "nasiąknąć" ich aromatem i przenieść go do ziaren. Jak sama nazwa kawy wskazuje, krzewy uprawiane są w ramach upraw ekologicznych. Nie są one nawożone ani poddawane działaniu produktów wytwarzanych przemysłowo, które mogłyby pozostawić w nich jakiekolwiek szkodliwe substancje.

Zbiory w stanie Karnataka prowadzone są przez cały sezon wegetacyjny, w miarę jak owoce drzew kawowych stopniowo dojrzewają. Czerwone owoce kawy muszą zostać pozbawione skórki i miąższu, a luźne ziarna starannie wysuszone. W przypadku kawy monsunowej wybierane są wyłącznie ziarna klasy A i AA. Z bardziej odległych plantacji są one przywożone bezpośrednio na wybrzeże, gdzie pracownicy rozkładają je na betonowych płytach i pozostawiają na 8-10 tygodni pod opieką wilgotnego, słonego i często lodowatego powietrza oceanicznego. W tym czasie są one bardzo często grabione, aby zapobiec ich pleśnieniu.

Do największych nabywców kawy monsunowej z Indii należą europejscy, amerykańscy i japońscy miłośnicy kawy.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


MEKSYK CHIAPAS kawa ziarnista BIO
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

MEKSYK CHIAPAS kawa ziarnista BIO

Meksykańska kawa z Chiapas jest uprawiana w cieniu. Najczęściej pod drzewami bananowca lub pod wierzchołkami wysokich drzew sosnowych. Dzięki temu mogą nie tylko dłużej, ale i wolniej dojrzewać. Rośliny kawy są bardziej odporne na szkodniki i utrzymują niezbędne nawodnienie. Uprawa ekologiczna w odniesieniu do otaczającej przyrody zachowuje różnorodność biologiczną w Chiapas i i daje pracę miejscowej ludności. Jak smakuje ta BIO kawa? Słodko, bogato, lekko przypomina morelę.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
183,8 zł /1000 g 18,4 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 6. 3. 2024

EKWADOR ALTURA BIO – kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

EKWADOR ALTURA BIO – kawa ziarnista

W Ekwadorze można podziwiać kolonialną architekturę, dziką dżunglę lub długie plaże. Kawa tego równikowego kraju jest równie interesująca. Możecie znaleźć w niej świeżość owocu i słodycz karmelu, możecie zrobić z niej doskonałe espresso i fantastyczny zimny napar tzw. cold brew coffe. Przetwarzanie na mokro ziaren kawy jest obietnicą lekkiego ciała z przyjemna kwaskowatością. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
224,5 zł /1000 g 22,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 6. 3. 2024

ROBUSTA INDONESIE FLORE BIO- kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

ROBUSTA INDONESIE FLORE BIO- kawa ziarnista

Powinniście spróbować tej kawy przede wszystkim ze względu na miejsce jej pochodzenia. Sprowadziliśmy ją z wyspy Flores, która ma nie tylko kwiatowe imię, ale również rodzi kawę słodką i pachnącą. Lokalna robusta dojrzewa w cieniu wysokich drzew, plantatorzy uprawiają ją zgodnie z zasadami BIO i obrabiają w procesie tradycyjnego przemywania. Skosztujcie miodu, jabłek i daktyli w jednej filiżance. Otrzymacie również porządną dawkę kofeiny. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »