INDIA MONSOON MALABAR AA GRADE BIO kawa ziarnista
Czy kiedykolwiek mieliście przyjemność skosztować kawy ubitej przez monsuny i oblanej słoną wodą z oceanu? Jeśli tak, to zgodzicie się, że było to wyjątkowe doświadczenie. Jeśli nie, nadszedł czas, aby to naprawić. Kawa monsunowa BIO AA ma oryginalny, dymny i ziemisty smak, który pokochają zwłaszcza miłośnicy bardziej intensywnych smaków. Duże ziarna, organiczna uprawa i wyjątkowe przetwarzanie - oto Indie Monsoon Malabar AA Grade BIO.
Skład
Arabika BIO 100%PIANKA I SMAK KAWY
Ziarna kawy India Monsoon Malabar AA Grade BIO charakteryzują się wyższą kwasowością, którą przyjemnie łagodzi ziemistość, dymność i pewna goryczka. Jest to kawa dla tych, którzy szukają czegoś wyjątkowego, lubią oddawać się oryginalności i nie mają uprzedzeń co do smaku kawy. Kawa ta wyróżnia się dużymi ziarnami o wielkości 0,64-0,72 cm, oznaczonymi numerem 18. Ziarna mają piękny żółty kolor, dlatego nawet po średnim paleniu kawa jest jaśniejsza niż inne.
POCHODZENIE KAWY
Kawa monsunowa to specjalność Indii. Dlaczego kawa monsunowa jest specjalnością lokalnych rolników? Kiedy w XIX wieku Indie były głównym dostawcą dla Europy, kawa spędzała wiele długich tygodni w podróży przez morza i oceany. Podczas nich worki wypełnione indyjskimi ziarnami kawy leżały na pokładzie, wystawione na działanie wiatru, deszczu, zimnego, słonego morskiego powietrza i kontaktu z drewnianymi pokładami statków. Tak się złożyło, że dzięki wędrówce kawa nabrała niepowtarzalnego aromatu, jej smak stał się niepowtarzalny i bardzo poszukiwany przez Europejczyków. Z biegiem czasu i przyspieszeniem transportu kawa indyjska była przewożona do europejskich odbiorców w krótszym czasie i na nowocześniejszych statkach, co nie cieszyło miłośników kawy. Z tego powodu indyjscy producenci powrócili do monsunów i pozostawiają zebrane, wysuszone ziarna wystawione na działanie wilgotnego powietrza oceanicznego przez ponad dwa miesiące.
Kawa India Monsoon Malabar AA Grade BIO jest uprawiana w regionie Karnataka, w pobliżu wybrzeża. Rolnicy sadzą goździki, cynamon lub kardamon wśród drzew kawowca, aby dojrzewające owoce kawy mogły "nasiąknąć" ich aromatem i przenieść go do ziaren. Jak sama nazwa kawy wskazuje, krzewy uprawiane są w ramach upraw ekologicznych. Nie są one nawożone ani poddawane działaniu produktów wytwarzanych przemysłowo, które mogłyby pozostawić w nich jakiekolwiek szkodliwe substancje.
Zbiory w stanie Karnataka prowadzone są przez cały sezon wegetacyjny, w miarę jak owoce drzew kawowych stopniowo dojrzewają. Czerwone owoce kawy muszą zostać pozbawione skórki i miąższu, a luźne ziarna starannie wysuszone. W przypadku kawy monsunowej wybierane są wyłącznie ziarna klasy A i AA. Z bardziej odległych plantacji są one przywożone bezpośrednio na wybrzeże, gdzie pracownicy rozkładają je na betonowych płytach i pozostawiają na 8-10 tygodni pod opieką wilgotnego, słonego i często lodowatego powietrza oceanicznego. W tym czasie są one bardzo często grabione, aby zapobiec ich pleśnieniu.
Do największych nabywców kawy monsunowej z Indii należą europejscy, amerykańscy i japońscy miłośnicy kawy.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.