Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

INDIA MONSOON MALABAR AA GRADE BIO kawa ziarnista

Kod: 1712

Czy kiedykolwiek mieliście przyjemność skosztować kawy ubitej przez monsuny i oblanej słoną wodą z oceanu? Jeśli tak, to zgodzicie się, że było to wyjątkowe doświadczenie. Jeśli nie, nadszedł czas, aby to naprawić. Kawa monsunowa BIO AA ma oryginalny, dymny i ziemisty smak, który pokochają zwłaszcza miłośnicy bardziej intensywnych smaków. Duże ziarna, organiczna uprawa i wyjątkowe przetwarzanie - oto Indie Monsoon Malabar AA Grade BIO.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
167,9 zł /1000 g 16,8 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 4. 10. 2022
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Indie
Różnorodność
Różnorodność:
Kents
Region
Region:
Kernataka
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1700m
Smak
Smak:
Ziemisty
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre
BIO
BIO:
Tak

Skład

Arabica 100%

PIANKA I SMAK KAWY

Ziarna kawy India Monsoon Malabar AA Grade BIO charakteryzują się wyższą kwasowością, którą przyjemnie łagodzi ziemistość, dymność i pewna goryczka. Jest to kawa dla tych, którzy szukają czegoś wyjątkowego, lubią oddawać się oryginalności i nie mają uprzedzeń co do smaku kawy. Kawa ta wyróżnia się dużymi ziarnami o wielkości 0,64-0,72 cm, oznaczonymi numerem 18. Ziarna mają piękny żółty kolor, dlatego nawet po średnim paleniu kawa jest jaśniejsza niż inne.

POCHODZENIE KAWY

Kawa monsunowa to specjalność Indii. Dlaczego kawa monsunowa jest specjalnością lokalnych rolników? Kiedy w XIX wieku Indie były głównym dostawcą dla Europy, kawa spędzała wiele długich tygodni w podróży przez morza i oceany. Podczas nich worki wypełnione indyjskimi ziarnami kawy leżały na pokładzie, wystawione na działanie wiatru, deszczu, zimnego, słonego morskiego powietrza i kontaktu z drewnianymi pokładami statków. Tak się złożyło, że dzięki wędrówce kawa nabrała niepowtarzalnego aromatu, jej smak stał się niepowtarzalny i bardzo poszukiwany przez Europejczyków. Z biegiem czasu i przyspieszeniem transportu kawa indyjska była przewożona do europejskich odbiorców w krótszym czasie i na nowocześniejszych statkach, co nie cieszyło miłośników kawy.  Z tego powodu indyjscy producenci powrócili do monsunów i pozostawiają zebrane, wysuszone ziarna wystawione na działanie wilgotnego powietrza oceanicznego przez ponad dwa miesiące. 

Kawa India Monsoon Malabar AA Grade BIO jest uprawiana w regionie Karnataka, w pobliżu wybrzeża. Rolnicy sadzą goździki, cynamon lub kardamon wśród drzew kawowca, aby dojrzewające owoce kawy mogły "nasiąknąć" ich aromatem i przenieść go do ziaren. Jak sama nazwa kawy wskazuje, krzewy uprawiane są w ramach upraw ekologicznych. Nie są one nawożone ani poddawane działaniu produktów wytwarzanych przemysłowo, które mogłyby pozostawić w nich jakiekolwiek szkodliwe substancje.

Zbiory w stanie Karnataka prowadzone są przez cały sezon wegetacyjny, w miarę jak owoce drzew kawowych stopniowo dojrzewają. Czerwone owoce kawy muszą zostać pozbawione skórki i miąższu, a luźne ziarna starannie wysuszone. W przypadku kawy monsunowej wybierane są wyłącznie ziarna klasy A i AA. Z bardziej odległych plantacji są one przywożone bezpośrednio na wybrzeże, gdzie pracownicy rozkładają je na betonowych płytach i pozostawiają na 8-10 tygodni pod opieką wilgotnego, słonego i często lodowatego powietrza oceanicznego. W tym czasie są one bardzo często grabione, aby zapobiec ich pleśnieniu.

Do największych nabywców kawy monsunowej z Indii należą europejscy, amerykańscy i japońscy miłośnicy kawy.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


INDIE MONSOON MALABAR AA GRADE kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

INDIE MONSOON MALABAR AA GRADE kawa ziarnista

Najbardziej popularna, najbardziej ciekawa i najbardziej jakościowa. Kawa plantacyjna Monsoon Malabar AA zasłużyła na pierwsze miejsce wśród wszystkich kaw indyjskich. Unikatowy proces obróbki, którego wynikiem są piękne żółte ziarenka w smaku, w których możemy rozpoznać dym i ziemie, dodaje jej oryginalności. Zachęcamy do skosztowania kawy, która poddawana była wpływom wiatrów i deszczy monsunowych.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
146,4 zł /1000 g 14,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 4. 10. 2022

ETHIOPIA DJIMMAH BIO kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

ETHIOPIA DJIMMAH BIO kawa ziarnista

Prosto z ojczyzny kawy, górzystego krajobrazu wokół Wielkich Jezior, przynosimy szlachetną królową. Na etiopskim rynku kawa jest niezastąpiona. Nasze doświadczenie jest jednoznaczne: Etiopia Djimmah BIO jest harmonijna, pełna, lekko kwiatowa z aromatem winorośli. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
173,1 zł /1000 g 17,3 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 4. 10. 2022

INDONESIE SULAWESI SULOTCO ESTATE BIO - kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

INDONESIE SULAWESI SULOTCO ESTATE BIO - kawa ziarnista

Indonezja jest trzecim największym producentem kawy na świecie. Na niekończące się plantacje krzewów kawowca natkniecie się w trakcie włóczęgi po wyspach Jawa, Sumatra i Sulawesi. Właśnie na jego górzystym południu rozciąga się okręg Toraja. Sadzenie krzewów kawowca, uprawa i zbiory wymagają od lokalnych plantatorów dużego poświęcenia. Dlatego w tym miejscu rodzi się pełna arabika, o smaku czekoladowo-owocowym, w jakości BIO. Popularna wszędzie, ale najbardziej w Japonii. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
182,4 zł /1000 g 18,2 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 4. 10. 2022
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »