

PROSZEK KAKAOWY – EKWADOR (22/24)
Mieszkańcy Ekwadoru tak bardzo lubią swoje kakao, że uważają je za symbol swojego kraju. A mają ku temu ważne powody. Ekwadorskie krzewy kawowca rosną w wyjątkowym ekosystemie dorzecza Amazonki, co przekłada się na unikalny smak ich owoców, a ponadto zapewniają małym społecznościom godne życie. Czym Was oczarują? Delikatnym zapachem i zaskakująco intensywnym smakiem. Proszek kakaowy z Ekwadoru wyniesie każdy napój lub potrawę na boskie manu.
Skład
100% KakaoSmak
Proszek kakaowy Ekwador 22/24 urzeka najznamienitszym i niesamowicie intensywnym smakiem. Dlatego wystarczy dodawać go w niewielkiej ilości do napojów i deserów.
Jest dla nich źródłem słodko-gorzkiego smaku i aksamitnego, ciepłego zapachu.
Pochodzenie
Chociaż z Ekwadoru pochodzi tylko 4 procent światowej produkcji kakao, jednak prawie trzy czwarte najwyższej jakości kakao wytwarza się właśnie tutaj. Oznacza to, że ogromna większość ekwadorskich zbiorów osiąga parametry najlepszej klasy i bardzo szybko znika z rynków. Ekwadorskie kakao jest wykorzystywane do produkcji czekolady przez najbardziej znane światowe koncerny.
Drzewa kakaowca właściwego (Theobroma cacao) rosną przede wszystkim w okręgach Mania, Los Rios i El Oro. Są to rośliny wieczniezielone, które są hodowane dla ich owoców prawdopodobnie już od 5-tego stulecia. Drzewa kakaowca osiągają 5-8 metrów wysokości, mają ciemno zielone, podłużne liście a ich kwiaty wyrastają bezpośrednio z pnia i konarów. Owocem tych drzew są owalne żółte jagody z podłużnymi bruzdami. Ich wnętrze skrywa 4-14 nasion, ziaren kakaowych.
Zbiór owoców kakaowca nie jest czynnością łatwą. Potrzebne są do tego ostre maczety i znaczna siła. Owoce kakaowca są poddawane fermentacji, po jej zakończeniu nasiona są wyłuskiwane i suszone na słońcu. Przed ekspedycją nasiona są jeszcze wstępnie prażone. Po takim przygotowaniu mogą być mielone i prasowane. Z wytworzonej w ten sposób masy oddziela się kakaowe masło i proszek. Oba produkty są wykorzystywane w procesie produkcji czekolady.
Doskonale wiadomo, że kakao zawiera korzystne dla zdrowia antyoksydanty, które wspomagają organizm w obniżaniu wysokiego ciśnienia krwi, zmniejszają ryzyko powstawania chorób serca oraz pobudzają i podnoszą poziom przyjemności.
Proszek kakaowy Ekwador 22/24 odpowiada wymaganiom wegan i wegetarian. Zawiera 22-24 procent masła kakaowego. Nie ma w nim żadnych alergenów, oczywiście jeżeli dla niektórych osób nie jest nim samo kakao.
Przechowywać w temperaturze 12-20ºC.
Wzór opakowania czekolady i kakao
Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.
Sposób przygotowania
Nadaje się do przygotowania pysznego kakao. Można przygotować z klasycznym mlekiem, mlekiem sojowym lub ryżowym. Świetnie nadaje się również do pieczenia.










Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 1739 kJ / 419 kcal |
Tłuszcze: | 23 g |
z tego nasycone: | 14 g |
Sacharydy: | 18 g |
z tego cukry: | 0,5 g |
Błonnik: | 27 g |
Białka: | 21,5 g |
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

EXTRA BRUT (22/24) – kakao
