

Czekolada w pastylkach El Salvador Origin 65%
Na pewno będziecie zaskoczeni. Czekolada w pastylkach z Salwadoru w Ameryce Środkowej wcale nie jest gorzka. Chociaż zawiera co najmniej 65% miazgi kakaowej i dlatego są jednym z najbardziej ekskluzywnych produktów tego rodzaju, jej smak jest delikatny, harmonijny i owocowo-kwiatowy. Wystarczy rozpuścić je w gorącym mleku, aby uzyskać napój pełen cennych substancji i doskonałego smaku.
Skład
65%, Cukier, Masło kakaowe,SMAK
Czekolada w pastylkach El Salvador Origin 65% ma niezwykle zrównoważony i delikatny smak. Brakuje w niej goryczy, ale zapewnia mnóstwo owocowych, kwiatowych i orzechowych nut.
Nadaje się do napojów, ale także do deserów, polew, lodów itp.
POCHODZENIE
Salwador, oficjalnie Republika Salwadoru, znajduje się w Ameryce Środkowej, na wybrzeżu Pacyfiku. Jest związany z drzewami kakaowymi już od czasów Majów, Cuzcatlec i Olmeków. Kiedy Hiszpanie przejęli kraj w XVI wieku, ziarna kakaowca stały się jedną z jego najważniejszych upraw. W XIX wieku do drzew kakaowych dołączyły drzewa kawowe. Dziś oba towary są znaczącym źródłem dochodu dla lokalnych rolników.
W końcu klimat jest dla nich bardziej niż korzystny. Znacznie wilgotne pory roku przeplatają się z tygodniami suszy. Temperatury naturalnie spadają wraz z wysokością. Niziny są gorące i wilgotne, klimat na centralnym płaskowyżu jest łagodniejszy. Pora deszczowa (invierno) rozpoczyna się w maju i trwa do października. Burze są powszechne, a od czasu do czasu występują huragany. Temperatury wahają się od 25 do 29 ⁰C na nizinach i około 23 ⁰C na płaskowyżach. W obszarach górskich temperatury mogą osiągnąć punkt zamarzania, ale średnio mierzy się 12-23 ⁰C.
Według lokalnych władz, w Salwadorze istnieją 42 zarejestrowane farmy, z których 35 dostarcza na rynek najwyższej jakości kakao. Krajowa produkcja wynosi 500 ton rocznie. Dla porównania – w 2019 roku uprawą kawowców zajmowało się około 8,5 tys. rolników z Salwadoru.
Są wśród nich także właściciele gospodarstwa Hacienda San José Real de La Carrera, które zostało założone przez ich przodków 125 lat temu. Drzewa kakaowe, którymi się opiekują, pochodzą prawdopodobnie z Gwatemali, Meksyku, a także Salwadoru. W gospodarstwie o powierzchni 350 hektarów oprócz drzew kakaowych uprawia się także drzewa kawowe, część gruntów wykorzystuje się do przywrócenia pierwotnego lasu.
Jak właściwie powstaje czekolada? Ziarna kakaowca muszą najpierw zostać usunięte z drzewa kakaowego, sfermentowane, a następnie wysuszone, uprażone i obrane. W zakładach produkcyjnych do głosu dochodzą maszyny, które są używane do kruszenia i mielenia ziaren w celu uzyskania masy kakaowej, z której oddziela się proszek kakaowy i masło kakaowe. Muszą one zostać ponownie wymieszane w pożądanych proporcjach, a następnie przetworzone na czekoladę przy użyciu złożonej technologii. Proces ten obejmuje ugniatanie, ubijanie, temperowanie, konszowanie itd.
Czekolada w pastylkach El Salvador origin są odpowiednie dla wegetarian i wegan.
Jeśli chodzi o alergeny, osoby uczulone na mleko, kakao i wanilinę powinny zachować ostrożność. Produkt może zawierać śladowe ilości łupin orzechów.
Przechowywać w temperaturze 12-20 ⁰C.
Wzór opakowania czekolady i kakao
Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.
Sposób przygotowania
Czekoladowe pastylki można spożywać "tylko tak" wspaniale smakują rozpuszczone w gorącym mleku lub w różnych deserach. Czekolada może być również używana do fondue.










Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 2317 kJ / 558 kcal |
Tłuszcze: | 40.5 |
z tego nasycone: | 24.3 |
Sacharydy: | 35.5 |
z tego cukry: | 32.7 |
Białka: | 7.4 |
Błonnik: | 9.6 |
Sól: | 0.07 |
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

MIĘTA PIEPRZOWA (Mentha piperita)

RÓŻOWA CZEKOLADA W PASTYLKACH 47,3% - różowa czekolada
