Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Czekolada w pastylkach El Salvador Origin 65%

Kod: 1981

Na pewno będziecie zaskoczeni. Czekolada w pastylkach z Salwadoru w Ameryce Środkowej wcale nie jest gorzka. Chociaż zawiera co najmniej 65% miazgi kakaowej i dlatego są jednym z najbardziej ekskluzywnych produktów tego rodzaju, jej smak jest delikatny, harmonijny i owocowo-kwiatowy. Wystarczy rozpuścić je w gorącym mleku, aby uzyskać napój pełen cennych substancji i doskonałego smaku.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
231,5 zł /1000 g 23,2 zł /100 g
Dostarczymy do Czwartku, 5. 10. 2023
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Salwador
Region
Region:
Sao Paulo
Smak
Smak:
Gorzka czekolada, Delikatna

Skład

65%, Cukier, Masło kakaowe,

SMAK

Czekolada w pastylkach El Salvador Origin 65% ma niezwykle zrównoważony i delikatny smak. Brakuje w niej goryczy, ale zapewnia mnóstwo owocowych, kwiatowych i orzechowych nut.

Nadaje się do napojów, ale także do deserów, polew, lodów itp.

POCHODZENIE

Salwador, oficjalnie Republika Salwadoru, znajduje się w Ameryce Środkowej, na wybrzeżu Pacyfiku. Jest związany z drzewami kakaowymi już od czasów Majów, Cuzcatlec i Olmeków. Kiedy Hiszpanie przejęli kraj w XVI wieku, ziarna kakaowca stały się jedną z jego najważniejszych upraw. W XIX wieku do drzew kakaowych dołączyły drzewa kawowe. Dziś oba towary są znaczącym źródłem dochodu dla lokalnych rolników.

W końcu klimat jest dla nich bardziej niż korzystny. Znacznie wilgotne pory roku przeplatają się z tygodniami suszy. Temperatury naturalnie spadają wraz z wysokością. Niziny są gorące i wilgotne, klimat na centralnym płaskowyżu jest łagodniejszy. Pora deszczowa (invierno) rozpoczyna się w maju i trwa do października. Burze są powszechne, a od czasu do czasu występują huragany. Temperatury wahają się od 25 do 29 ⁰C na nizinach i około 23 ⁰C na płaskowyżach. W obszarach górskich temperatury mogą osiągnąć punkt zamarzania, ale średnio mierzy się 12-23 ⁰C.

Według lokalnych władz, w Salwadorze istnieją 42 zarejestrowane farmy, z których 35 dostarcza na rynek najwyższej jakości kakao. Krajowa produkcja wynosi 500 ton rocznie. Dla porównania – w 2019 roku uprawą kawowców zajmowało się około 8,5 tys. rolników z Salwadoru.

Są wśród nich także właściciele gospodarstwa Hacienda San José Real de La Carrera, które zostało założone przez ich przodków 125 lat temu. Drzewa kakaowe, którymi się opiekują, pochodzą prawdopodobnie z Gwatemali, Meksyku, a także Salwadoru. W gospodarstwie o powierzchni 350 hektarów oprócz drzew kakaowych uprawia się także drzewa kawowe, część gruntów wykorzystuje się do przywrócenia pierwotnego lasu.

Jak właściwie powstaje czekolada? Ziarna kakaowca muszą najpierw zostać usunięte z drzewa kakaowego, sfermentowane, a następnie wysuszone, uprażone i obrane. W zakładach produkcyjnych do głosu dochodzą maszyny, które są używane do kruszenia i mielenia ziaren w celu uzyskania masy kakaowej, z której oddziela się proszek kakaowy i masło kakaowe. Muszą one zostać ponownie wymieszane w pożądanych proporcjach, a następnie przetworzone na czekoladę przy użyciu złożonej technologii. Proces ten obejmuje ugniatanie, ubijanie, temperowanie, konszowanie itd.

Czekolada w pastylkach El Salvador origin są odpowiednie dla wegetarian i wegan.

Jeśli chodzi o alergeny, osoby uczulone na mleko, kakao i wanilinę powinny zachować ostrożność. Produkt może zawierać śladowe ilości łupin orzechów.

Przechowywać w temperaturze 12-20 ⁰C.

Wzór opakowania czekolady i kakao

Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.

Sposób przygotowania

Czekoladowe pastylki można spożywać "tylko tak" wspaniale smakują rozpuszczone w gorącym mleku lub w różnych deserach. Czekolada może być również używana do fondue.

Smak i nuty:
Intensywność
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartość odżywcza / 100 g czekoladek
Wartość energetyczna: 2317 kJ / 558 kcal
Tłuszcze: 40.5
z tego nasycone: 24.3
Sacharydy: 35.5
z tego cukry: 32.7
Białka: 7.4
Błonnik: 9.6
Sól: 0.07
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


MIĘTA PIEPRZOWA (Mentha piperita)
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

MIĘTA PIEPRZOWA (Mentha piperita)

50 % mentolu, 10 % mentonu, potem jeszcze jakieś taniny, flawonoidy itd. Mięta pieprzowa nie jest uboga w substancje aromatyczne. Dzięki nim może dokonać wiele. Uwolni ciało od wzdęć, rozwiąże problem dolegliwości żołądkowych, uspokoi narządy wewnętrzne i ostudzi. Można ją dodać do jedzenia, pić napary z niej przyrządzone albo wykąpać się w miętowym wywarze. Polecamy wszystko!  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.

RÓŻOWA CZEKOLADA W PASTYLKACH 47,3% - różowa czekolada
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

RÓŻOWA CZEKOLADA W PASTYLKACH 47,3% - różowa czekolada

Czerwone róże, czerwone wino plus - czerwona czekolada. Nowość, która budzi wielkie zainteresowanie, na pewno się Wam spodoba. Czekoladowe pastylki o atrakcyjnym wyglądzie i wyrafinowanym smaku podbijają świat. Tak zwana rubinowa czekolada jest słodka i jednocześnie owocowa. Za jej kolorem znajdują się czerwone ziarna kakao. Ekwadorska specjalność stworzyła zupełnie nowy rodzaj czekolady. Skosztujcie.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
225,1 zł /1000 g 22,5 zł /100 g
Dostarczymy do Czwartku, 5. 10. 2023

YERBA MATE MAGIA KURKUMY BIO
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

YERBA MATE MAGIA KURKUMY BIO

Nie jest tajemnicą, że dawni Indianie polegali na mocy Yerba Mate i my też na nią stawiamy. Łatwiejszy i bardziej naturalny sposób na pobudzenie zmysłów, dodanie organizmowi energii i poprawę nastroju, w zasięgu ręki. Dla uzyskania jak najlepszych efektów, dodaliśmy do niej kurkumę, imbir, szałwię i koper włoski. Rezultatem jest napój ziołowy o lekko pieprznym smaku, obfity w przeciwutleniacze. Magia, która działa!   Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
131,5 zł /1000 g 13,2 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Czwartku, 5. 10. 2023
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »