Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

ZIMOWA - espresso mieszanka wybranych kaw ziarnistych

Kod: 1729

Wszystkie nuty zimy łączymy w jeden akord. Ta limitowana mieszanka espresso rozgrywa cztery indywidualnie palone gatunki arabik z odległych plantacji, pozwalając im tańczyć z łatwością i perfekcyjną precyzją. Dostarczają doznań przepojonych ciepłem i chłodem, energią i spokojem. Zima jest magiczna. Nie szczędzi czekolady, cynamonu i wanilii, a hojnie rozrzuca borówki, porzeczki i pomarańcze. Wystarczy spróbować, a oczaruje Was już przy pierwszej filiżance.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
157,5 zł /1000 g 15,8 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 14. 12. 2021
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Smak
Smak:
Cynamon, Gorzka czekolada, Pomarańcz
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Mieszanka espresso z wyselekcjonowanych zimowych ziaren kawy charakteryzuje się wyjątkowością czterech arabik single origin. Prażąc każdą z nich osobno, aby nadać mieszance jej wyjątkowość, osiągnęliśmy niezwykłą harmonię ich smaków. Specyficzny sposób prażenia można rozpoznać zarówno po kolorze mieszanki - są zarówno jaśniejsze, jak i ciemniejsze ziarna - a przede wszystkim po niepowtarzalnym smaku. Na solidnej podstawie z ciemnej czekolady, wanilii i cynamonu (przywołującej zimową atmosferę), delikatnie rozwijają się świeże aromaty borówek, czarnej porzeczki i pomarańczy. W ustach pozostawia przyjemną, zrównoważoną wielowarstwowość.

Ta mieszanka nadaje się do przygotowania wszystkich rodzajów espresso, ale interesujące rezultaty można uzyskać również przy użyciu chemexu lub filtra. 

Pochodzenie kawy

Gdybyśmy pisali książkę, byłaby to tetralogia. W przypadku mieszanki ziaren kawy Espresso Winter, będzie ona miała cztery rozdziały. W każdej z nich przedstawimy Wam jedną oryginalną arabikę. Na początek prażymy każdą odmianę osobno i w różnym stopniu. Prażyliśy je wiele razy i wielokrotnie. Spróbowali, odstawili i spróbowali ponownie. Aż wszystkie wybrane arabiki utworzyły jeden piękny akord smakowy. Przygotowana w ten sposób mieszanka espresso różni się od tzw. włoskiego espresso (którego wszystkie ziarna są bardzo ciemne - palarnia przygotowywała każdą odmianę kawy w tym samym czasie, w tej samej temperaturze, przez ten sam okres czasu) różni się obecnością różnokolorowych ziaren kawy.

Bardzo starannie wybraliśmy cztery kawy jednogatunkowe. Tak, aby odzwierciedlały charakterystykę zimowych dni, abyście mogli rozpoznać zapach mroźnych poranków i ciepłych popołudni pod kołdrą. Cieszcie się limitowaną edycją inspirowaną porą roku, kiedy natura jest uśpiona, ale wciąż jest tyle do odkrycia.

Jako pierwsza arabika Dominicana AA Juncalito z wysokich gór Republiki Dominikańskiej. Znana jest z produkcji naprawdę wspaniałej kawy. Ale w małych ilościach. Miejscowi rolnicy zapuszczają się w niedostępne tereny tylko kilka razy w roku, aby sprawdzić, przesadzić lub zebrać krzewy. Mogą zapomnieć o sztucznych nawozach czy opryskach. Nie wzięliby ich tak wysoko. Kawa dominikańska osiąga więc jakość kawy organicznej, choć nie ma jeszcze na to potwierdzenia. Bardziej niż pieczątka będzie nas jednak interesował smak. Kawa ta jest przyjemnie słodka, pomimo tego, że w jej smaku główną rolę odgrywają pomarańcze i grejpfruty. Podkreśla je lekko posmak czekolady, dzięki czemu całość brzmi harmonijnie i kompleksowo.

Druga w kolejności jest Java Jampit A/WP-1X Estates, arabika z wschodniej części egzotycznej Jawy. Wulkaniczna gleba i równikowe słońce nadały jej bogaty smak i sumienną obróbkę najwyższej jakości. Ta odmiana jest również uprawiana na wzgórzach, rolnicy zbierają tylko dojrzałe owoce, a ponieważ Jawa nie jest jeszcze w pełni zelektryfikowana, duża część lokalnej produkcji opiera się na tradycyjnej pracy ręcznej. Jednak wyniki są doskonałe! Kawa jest słodka, czekoladowa i aksamitnie waniliowa. W aromacie wyczuwalna jest lekka pikantność.

Pytacie, skąd wziął się cynamonowy posmak w mieszance espresso? Pochodzi z Indii Monsoon Malabar AA Grade, trzecia arabica, subtelnie ziemista, pikantna, cynamonowa. To właśnie to rośnie na wzgórzach indyjskiego wybrzeża, gdzie rolnicy sadzą również kardamon, goździki i właśnie cynamon. Jest ona również przetwarzana w specjalnym procesie monsunowym, który wydobywa z ziaren niepowtarzalny profil smakowy. 

I wreszcie Kongo Kivu. Nie jest ostatnia, bo nie ma znaczenia. Wręcz przeciwnie, ta właśnie arabika jest zwieńczeniem całej mieszanki espresso. Dodaje pikanterii oraz nut ciemnych jagód i pomarańczy. Jej słodki owocowy posmak jest jednym z najbardziej niezapomnianych. Jest to odmiana pochodząca z małego gospodarstwa rodzinnego we wschodnich regionach Demokratycznej Republiki Konga. Plantacje są zakładane na terenach górskich, dzięki czemu podczas wzrostu krzewy kawy otrzymują zarówno promienie słoneczne, jak i wiatr. Chłodne, wilgotne noce zastępowane są gorącymi dniami. Dzięki temu tutejsza kawa zyskuje niezwykłą równowagę smakową.

Skład

Dominicana AA Juncalito
Java Jampit A/WP-1X Estates
Monsoon Malabar AA Grade
Kongo Kivu

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5-2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWA kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWA kawa ziarnista

Dwa smaki pasują do siebie wspaniale – migdały i czekolada. Spróbujcie je w kombinacji z luksusową kawą plantacyjną. Poczujecie w ten sposób nie tylko jej zaokrąglony i zharmonizowany smak, ale także atrakcyjną gorzko-słodką nutę. Sprawcie, by wasz dzień był piękniejszy. Kawa ziarnista uprawiana z miłością i palona z wyczuciem nie powinna zostać niezauważona.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
117,1 zł /1000 g 11,7 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 14. 12. 2021

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
146,1 zł /1000 g 14,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 14. 12. 2021

BRAZYLIA CERRADO BLACK DIAMOND – kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA CERRADO BLACK DIAMOND – kawa ziarnista

Jest jak niedostępny diament, wyjątkowy rarytas, wyśnione królestwo. Filiżanka tej kawy pobudzi fantazję i przyniesie Wam to, czego potrzebujecie. Słodką soczystość, bogatą bazę oraz smak czekolady, migdałów i orzechów. Kawowy specjał pochodzący z farmy Vista Alegre zbiera laury na targach, jest popularna wśród baristów i dzierży mocną pozycję w domach smakoszy. Dołączcie do ekskluzywnej grupy wielbicieli brazylijskich czarnych diamentów.   Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »