

Zielona kawa Kolumbia Supremo Medelin - tylko mielona
Wysokogórskie plantacyjne kawy z Kolumbii stoją na liście najpopularniejszych bardzo wysoko. Nawet w przypadku zielonej kawy. Sto procent Arabica z kolumbijskiej plantacji Villa Maria nigdy nie zawiedzie. Kiedy jej nie prażymy, pozostanie w niej wyższe stężenie zdrowych substancji. A one pomagąją nam schudnąć, walczyć z bakteriami lub złym samopoczuciem.
Skład
Arabica 100%Pianka i aromat kawy
Zielona kawa niema prawie żadnej piany. Ale to co z pewnością ma to delikatny, lekko słodki smak, nieco podobny do smaku zielonej herbaty. Goryczki nie ma, kwasowość minimum. Niektórzy do pierwszej filiżanki kawy muszą się przyzwyczaić, ale kolejna- druga, trzecia filiżanka jest delikatniejsza, smaczniejsza.
Pochodzenie kawy
Pochodzenie zielonej kawy można znaleźć na plantacjach Kolumbii w Południowej Ameryce. Region Karaibów charakteryzuje się różnymi nadmorskimi wysokościami, a więc także temperaturą. W Andach, gdzie znajduje się region Villa Maria, są obecne częste deszcze i niższe temperatury. Średnia temperatura w Kolumbii osiąga 18 ° C.
Uprawa roślin kawy arabskiej (Coffea arabica) w Kolumbii jest domeną drobnych rolników. Ich kawa może śmiało równać się kawie z upraw ekologicznych, ponieważ plantacje są bardzo trudno dostępne i nawozy lub środki chemiczne są tutaj prawie niemożliwe. Dodatkowo, dla drobnych rolników są za drogie. Drzewa kawowe są zbierane w sposób ciągły tak, jak owoc dojrzewa. Jagody podobne do naszych wiśni przetwarzane są w Kolumbii metodą tzw. mycia ziarna.
Jest to proces, który wykorzystuje dużą ilość wody - do wyprodukowania 1 kg kawy potrzeba do 150 litrów. Rezultatem jest kawa o wyjątkowej jakości, produkt pełnoziarnisty i czysty. Mycie zaczyna się wlewaniem jagód kawy do zbiornika wodnego. Na powierzchni, pozostaje słaba część upraw, którą rolnicy pozbierają. Owoce opadnięte na dno przeciskane są przez specjalne płyty, gdzie ziarna uwalniają się od miąższu. Po fermentacji, podczas której sypane ziarna kawy pozbywa się ostatnich resztek miazgi i łusek, suszenie kawy odbywa się początkowo w słońcu, potem piecach.
Zielona kawa nie jest prażona, zachowuje więc najwięcej zdrowych substancji.
Wpływ kawy
Wyjątkowy wpływ na zdrowie zielonej herbaty odkryto stosunkowo niedawno. Jednak szybko zielona kawa stała się fenomenem na rynku i to nie tylko w medycznych kręgach. Zielona kawa zawiera dwa razy więcej kofeiny i antyoksydantów niż popularna kawa ziarnista. Dodatkowo posiada zdolność do redukcji tkanki tłuszczowej, pobudzenia i detoksykacji organizmu.
Zielona kawa zawiera wysokie stężenie kwasu tzw. CGA. Główną jego zaletą jest:
- stymulacja metabolizmu poprzez wyrównanie poziomu cukru we krwi
- minimalizacja absorpcji cukru, co prowadzi do nieodkładania się tkanki tłuszczowej w organizmie
- redukcja tkanki tłuszczowej nawet gdy nie wykonujemy ćwiczeń fizycznych
- spowolnienie starzenia się komórek
- redukcja apetytu
- ochrona przed chorobami cywilizacyjnymi
Stężenie CGA wynosi 60000mg/1 kg. Jest to bardzo wysokie stężenie, którego nie można znależć w innych ekstraktach, tabletkach czy mieszankach.
Inną ważną zaletą picia zielonej kawy jest zawarte w niej wysokie stężenie kofeiny:
- poprawia wydajność fizyczną oraz umysłową, poprawia także pamięć oraz pomaga uporać się ze stresem.
- wprowadzi cię też w dobry nastój i pomoże uporać się z chandrą.
Zielona kawa posiada właściwości antybakteryjne, picie jej zmniejsza ryzyko cukrzycy. Ogromne właściwości detoksykacji pojawią się po 15 minutach od spożycia.
Ostrzeżenie: ziarnka zielonej kawy są bardzo twarde. Powszechnie stosowane domowe młynki do kawy mogą ulec uszkodzeniu przy mieleniu. Dlatego proponujemy mielenie u nas na miejscu! Potem przygotowanie tej kawy polega po prostu na zalaniu jej gorącą wodą lub użycie ekspresu.
Wzór opakowania zielonej kawy
Nasze zielone kawy pakowane są w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które pozbawione są elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Wysokiej jakości opakowanie zachowuje charakter zielonej kawy. Zielona kawa jest zawsze hermetycznie zamknięta, aby była odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Na jedną kawę należy użyć 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
- Zalać wrzącą wodą i przez około 5 minut pozostawić do zaparzenia.




















Potrzebujesz porady?

12. 9.
27. 3.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

Zielona kawa Brazylia Santos - tylko mielona

Zielona kawa SZCZUPŁA SYLWETKA - tylko mielona
