Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Zambia Washed Arabica Plus Catimor - kawa ziarnista

Kod: 1780

Popularność zambijskiej kawy rośnie. Ta arabica wyróżnia się nie tylko dużymi ziarnami, ale także niższą zawartością kofeiny i wyjątkowym smakiem. Odmiana Catimor charakteryzuje się wyśmienitą goryczką połączoną z owocową świeżością i prawdziwie delikatnym aromatem. Jeśli jesteście  prawdziwym miłośnikiem eleganckich, jakościowych napojów, to jest to strzał w dziesiątkę!

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
187,5 zł /1000 g 18,8 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 5. 10. 2023
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Zambie
Różnorodność
Różnorodność:
Catimor
Region
Region:
Nothern Provincie
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1300 - 1600m
Smak
Smak:
Owocowa, Charakterystyczny
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Zambia Washed Arabica Plus Catimor jest aromatyczna, o pełnym body i przyjemnej kwasowości. Dzięki sposobowi obróbki ziaren, można w niej wyczuć nuty soczystych owoców, zwłaszcza cytrusów. Ogólny efekt jest elegancki i wyważony.

Pochodzenie kawy 

Kawa jest głównym towarem eksportowym dla Republiki Zambii. Drzewa kawowe są uprawiane przez miejscowych rolników od lat 50. ubiegłego wieku, kiedy to posadzili pierwsze nasiona przywiezione z Tanzanii i Kenii. Jednak dopiero 30 lat później ten afrykański kraj stał się oficjalnym eksporterem kawy. Wtedy to Międzynarodowa Organizacja Kawy przyznała jej niezbędny kontyngent eksportowy.

Od tego czasu plantacji kawy w Zambii przybywało, a dziś podaje się, że działa około 20 dużych. Jednak mniejsze pola uprawiane prywatnie powoli znikają - nie są w stanie konkurować z dużymi producentami. Zdecydowana większość kawowców uprawianych w Zambii należy do odmiany arabica. W przypadku tej kawy jest to odmiana Catimor. Charakteryzuje się karłowatym wzrostem, dużymi ziarnami i doskonałym smakiem powstałego napoju. Katimora rośnie na wysokościach od 1 000 do 1 600 metrów nad poziomem morza i jest najbardziej rozpowszechniona w Indonezji i Wietnamie. Jednak po raz pierwszy wprowadzono ją w Brazylii w 1970 roku.

Prowincja Północna, skąd pochodzi kawa Zambia Washed Arabica Plus Catimor, leży na dużym płaskowyżu, zapewniającym krzewom kawowym doskonały mikroklimat. Długie słoneczne dni w połączeniu z niższymi temperaturami i obfitymi opadami deszczu pozwalają owocom kawy powoli dojrzewać. W tym czasie nabiera się w nich niepowtarzalnego aromatu i wyrazistego smaku.

W Zambii typowym sposobem obróbki drzewek kawowych jest mycie, tzw. metoda mokra. Polega na starannym (często ręcznym) zbiorze, a następnie sortowaniu i oczyszczaniu jagód, np. z kamieni, liści czy błota. Następnie kawę należy przepłukać czystą wodą i usunąć niedojrzałe jagody. Górne łuski usuwane są w "pulperze", czyli bębnie, w którym obraca się kawa. Następnie pracownicy przenoszą kawę do zbiorników fermentacyjnych z wodą i pozostawiają ją tam na kilka godzin lub dni. Naturalne procesy zapewniają rozpuszczenie słodkiej pulpy otulającej ziarna kawy. Należy je dokładnie umyć, a następnie wysuszyć. Najczęściej kawę rozkłada się na betonowych płytach i wystawia na bezpośrednie działanie promieni słonecznych przez 8-10 dni. Gdy jest gotowa, pracownicy ponownie sortują i pakują kawę.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


DOMINIKANA AA JUNCALITO kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

DOMINIKANA AA JUNCALITO kawa ziarnista

Jeśli Dominikana jest dla ciebie synonimem wymarzonych wakacji, dopisz do niej również luksusową kawę. Piękny kraj na Karaibach jest następnym celem w naszej wyprawie za plantacyjną kawą. Wyobraźmy sobie długą białą plażę, krystalicznie morze i pyszne espresso. Czego chcieć więcej.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
183,6 zł /1000 g 18,4 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 5. 10. 2023

TANZANIA AA KILIMANJARO RAINFOREST ALIANCE
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

TANZANIA AA KILIMANJARO RAINFOREST ALIANCE

Jamhuri ya Muungano wa Tanzania. Tam uprawiają jedną z najlepszych kaw na świecie. Nie martw się, że nie znasz ich języka, że trudno to wymówić. Wystarczy się tą pełną, a także niezwykle subtelną pysznością spod Mount Kilimanjaro rozkoszować się siedząc w zaciszu fotela. Wypróbuj, od tylko tak bez pośpiechu, dla przyjemności. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
180,4 zł /1000 g 18,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 5. 10. 2023

15% ZNIŻKA
KOSTARIKA FINCA EL ROSARI - Micro Lot
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOSTARIKA FINCA EL ROSARI - Micro Lot

Rodzina jest fundamentem … dobrej plantacji. Kiedy pół wieku temu Moises Meza posadził pierwsze drzewa kawowe w obszarze Leon Cortes, wiedział, że robi dobrze. Dziś tą wyjątkową kawę hodują w cieniu drzew jego synowie Javier i Gabriel. Na ich Micro Lots tzw. mikropartię niecierpliwie czekają koneserzy kawy na całym świecie. Ta ostatnia ma delikatny, mleczno czekoladowy smak odświeżony tonami wiśni. Ta najlepsza kawa z Kostaryki i Was zachwyci. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
298,3 zł /1000 g 253,6 zł /1000 g 25,4 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 5. 10. 2023
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »