Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Zambia Washed Arabica Plus Catimor - kawa ziarnista

Kod: 1780

Popularność zambijskiej kawy rośnie. Ta arabica wyróżnia się nie tylko dużymi ziarnami, ale także niższą zawartością kofeiny i wyjątkowym smakiem. Odmiana Catimor charakteryzuje się wyśmienitą goryczką połączoną z owocową świeżością i prawdziwie delikatnym aromatem. Jeśli jesteście  prawdziwym miłośnikiem eleganckich, jakościowych napojów, to jest to strzał w dziesiątkę!

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
187,5 zł /1000 g 18,8 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 5. 4. 2023
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Zambie
Różnorodność
Różnorodność:
Catimor
Region
Region:
Nothern Provincie
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1300 - 1600m
Smak
Smak:
Owocowa, Charakterystyczny
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Zambia Washed Arabica Plus Catimor jest aromatyczna, o pełnym body i przyjemnej kwasowości. Dzięki sposobowi obróbki ziaren, można w niej wyczuć nuty soczystych owoców, zwłaszcza cytrusów. Ogólny efekt jest elegancki i wyważony.

Pochodzenie kawy 

Kawa jest głównym towarem eksportowym dla Republiki Zambii. Drzewa kawowe są uprawiane przez miejscowych rolników od lat 50. ubiegłego wieku, kiedy to posadzili pierwsze nasiona przywiezione z Tanzanii i Kenii. Jednak dopiero 30 lat później ten afrykański kraj stał się oficjalnym eksporterem kawy. Wtedy to Międzynarodowa Organizacja Kawy przyznała jej niezbędny kontyngent eksportowy.

Od tego czasu plantacji kawy w Zambii przybywało, a dziś podaje się, że działa około 20 dużych. Jednak mniejsze pola uprawiane prywatnie powoli znikają - nie są w stanie konkurować z dużymi producentami. Zdecydowana większość kawowców uprawianych w Zambii należy do odmiany arabica. W przypadku tej kawy jest to odmiana Catimor. Charakteryzuje się karłowatym wzrostem, dużymi ziarnami i doskonałym smakiem powstałego napoju. Katimora rośnie na wysokościach od 1 000 do 1 600 metrów nad poziomem morza i jest najbardziej rozpowszechniona w Indonezji i Wietnamie. Jednak po raz pierwszy wprowadzono ją w Brazylii w 1970 roku.

Prowincja Północna, skąd pochodzi kawa Zambia Washed Arabica Plus Catimor, leży na dużym płaskowyżu, zapewniającym krzewom kawowym doskonały mikroklimat. Długie słoneczne dni w połączeniu z niższymi temperaturami i obfitymi opadami deszczu pozwalają owocom kawy powoli dojrzewać. W tym czasie nabiera się w nich niepowtarzalnego aromatu i wyrazistego smaku.

W Zambii typowym sposobem obróbki drzewek kawowych jest mycie, tzw. metoda mokra. Polega na starannym (często ręcznym) zbiorze, a następnie sortowaniu i oczyszczaniu jagód, np. z kamieni, liści czy błota. Następnie kawę należy przepłukać czystą wodą i usunąć niedojrzałe jagody. Górne łuski usuwane są w "pulperze", czyli bębnie, w którym obraca się kawa. Następnie pracownicy przenoszą kawę do zbiorników fermentacyjnych z wodą i pozostawiają ją tam na kilka godzin lub dni. Naturalne procesy zapewniają rozpuszczenie słodkiej pulpy otulającej ziarna kawy. Należy je dokładnie umyć, a następnie wysuszyć. Najczęściej kawę rozkłada się na betonowych płytach i wystawia na bezpośrednie działanie promieni słonecznych przez 8-10 dni. Gdy jest gotowa, pracownicy ponownie sortują i pakują kawę.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


INDONESIA BALI PARADISE - kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

INDONESIA BALI PARADISE - kawa ziarnista

Balijczycy nie zawdzięczają swojej kawy Holendrom, jak ich koledzy na Jawie czy Sumatrze, ale handlarzom z sąsiedniej wyspy Lombok. Posadzenie pierwszych plantacji na obszarze Kintamani było krokiem we właściwym kierunku. Na wzgórzach, w cieniu drzew pomarańczowych, owoce dojrzewały od tego czasu z ziarenkami o słodkim smaku, łącząc delikatność migdałów i kakao ze świeżością owoców i ostrością przypraw. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
183,6 zł /1000 g 18,4 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 5. 4. 2023

ETHIOPIA SIDAMO DURATO BOMBE - MICRO LOT
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

ETHIOPIA SIDAMO DURATO BOMBE - MICRO LOT

Etiopia i kawa stanowią jedno. Ten mikrolot ze słynnego regionu Sidamo sprawi, że w Waszej filiżance pojawi się wyrazista świeżość, na której tle uwidocznią się słodkie jagody, egzotyczny ananas i soczyste śliwki. Arabice braci Asef i Mulugeta Dukamo nie brakuje równowagi i wielowarstwowości, profil smakowy jest doskonały, kompleksowy. Krótko mówiąc, wyjątkowe ziarno na dzień, którym chcesz delektować się pełnymi łykami. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
190,2 zł /1000 g 19,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 5. 4. 2023

Kostaryka Palmichal Micro-Mill Villa Sarchi Honey - kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

Kostaryka Palmichal Micro-Mill Villa Sarchi Honey - kawa ziarnista

Kawa przetwarzana metodą Honey jest zawsze niezwykle atrakcyjna. W przypadku Kostaryka  Palmichal Micro-Mill Villa Sarchi Honey możemy mówić o pięknym, złożonym i słodkim smaku oraz wspaniałym aromacie. Rolnik Miguel Diaz dobrze wie, dlaczego trzyma się najlepszych praktyk ojca. Dzięki temu dostarcza światu kawę o jedwabistym body i nutach dojrzałych owoców. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
225,8 zł /1000 g 22,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 5. 4. 2023

Przeglądaliście


PODARUNKOWY ZESTAW Yerba Mate
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

PODARUNKOWY ZESTAW Yerba Mate

137,6 zł brutto
Dostarczymy do Środy, 5. 4. 2023
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »