Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Zambia Washed Arabica Plus Catimor - kawa ziarnista

Kod: 1780

Popularność zambijskiej kawy rośnie. Ta arabica wyróżnia się nie tylko dużymi ziarnami, ale także niższą zawartością kofeiny i wyjątkowym smakiem. Odmiana Catimor charakteryzuje się wyśmienitą goryczką połączoną z owocową świeżością i prawdziwie delikatnym aromatem. Jeśli jesteście  prawdziwym miłośnikiem eleganckich, jakościowych napojów, to jest to strzał w dziesiątkę!

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
187,5 zł /1000 g 18,8 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 19. 4. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Zambie
Różnorodność
Różnorodność:
Catimor
Region
Region:
Nothern Provincie
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1300 - 1600m
Smak
Smak:
Owocowa, Charakterystyczny
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Zambia Washed Arabica Plus Catimor jest aromatyczna, o pełnym body i przyjemnej kwasowości. Dzięki sposobowi obróbki ziaren, można w niej wyczuć nuty soczystych owoców, zwłaszcza cytrusów. Ogólny efekt jest elegancki i wyważony.

Pochodzenie kawy 

Kawa jest głównym towarem eksportowym dla Republiki Zambii. Drzewa kawowe są uprawiane przez miejscowych rolników od lat 50. ubiegłego wieku, kiedy to posadzili pierwsze nasiona przywiezione z Tanzanii i Kenii. Jednak dopiero 30 lat później ten afrykański kraj stał się oficjalnym eksporterem kawy. Wtedy to Międzynarodowa Organizacja Kawy przyznała jej niezbędny kontyngent eksportowy.

Od tego czasu plantacji kawy w Zambii przybywało, a dziś podaje się, że działa około 20 dużych. Jednak mniejsze pola uprawiane prywatnie powoli znikają - nie są w stanie konkurować z dużymi producentami. Zdecydowana większość kawowców uprawianych w Zambii należy do odmiany arabica. W przypadku tej kawy jest to odmiana Catimor. Charakteryzuje się karłowatym wzrostem, dużymi ziarnami i doskonałym smakiem powstałego napoju. Katimora rośnie na wysokościach od 1 000 do 1 600 metrów nad poziomem morza i jest najbardziej rozpowszechniona w Indonezji i Wietnamie. Jednak po raz pierwszy wprowadzono ją w Brazylii w 1970 roku.

Prowincja Północna, skąd pochodzi kawa Zambia Washed Arabica Plus Catimor, leży na dużym płaskowyżu, zapewniającym krzewom kawowym doskonały mikroklimat. Długie słoneczne dni w połączeniu z niższymi temperaturami i obfitymi opadami deszczu pozwalają owocom kawy powoli dojrzewać. W tym czasie nabiera się w nich niepowtarzalnego aromatu i wyrazistego smaku.

W Zambii typowym sposobem obróbki drzewek kawowych jest mycie, tzw. metoda mokra. Polega na starannym (często ręcznym) zbiorze, a następnie sortowaniu i oczyszczaniu jagód, np. z kamieni, liści czy błota. Następnie kawę należy przepłukać czystą wodą i usunąć niedojrzałe jagody. Górne łuski usuwane są w "pulperze", czyli bębnie, w którym obraca się kawa. Następnie pracownicy przenoszą kawę do zbiorników fermentacyjnych z wodą i pozostawiają ją tam na kilka godzin lub dni. Naturalne procesy zapewniają rozpuszczenie słodkiej pulpy otulającej ziarna kawy. Należy je dokładnie umyć, a następnie wysuszyć. Najczęściej kawę rozkłada się na betonowych płytach i wystawia na bezpośrednie działanie promieni słonecznych przez 8-10 dni. Gdy jest gotowa, pracownicy ponownie sortują i pakują kawę.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


BRAZYLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA

Bardzo dobra, bardzo pachnąca i słodka jak czekolada. Kawa z popularnej brazylijskiej plantacji Fazenda da Lagoa (Farm w pobliżu jeziora) jest jedną z najbardziej popularnych na świecie. Dojrzewa w łonie lasów deszczowych, w otoczeniu gór i jezior krystalicznych.  Palenie kawy musi być umiarkowanie intensywne, aby zachować jej „gładkie ciało“ i owocowy aromat.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
186,0 zł /1000 g 18,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 19. 4. 2024

ROBUSTA INDIA MONSOONED kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

ROBUSTA INDIA MONSOONED kawa ziarnista

Dużo kofeiny, dużo cierpkości. Indyjska robusta to kawa dla dorosłych chłopców i dziewczyn. Docenicie ją podczas długich podróży, męczących narad lub nocnych zmian. Pod ostrym smakiem kryje się czekolada, a pianka jest wystawna. Robustę można użyć jako podstawę dla espresso. Dobrana w odpowiednim stosunku do Arabici tworzy przepyszną mieszankę.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
151,9 zł /1000 g 15,2 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 19. 4. 2024

KENIA AA SUPERSTAR kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KENIA AA SUPERSTAR kawa ziarnista

Superstar AA przygotuje wam bardzo intensywną przygodę kofeinową. Ta 100% Arabica z Kenii to gwarancja wyraźnego aromatu, przyjemnej kwasowości i owocowej harmonii. Jedwabną miękkość pokochasz tuż po pierwszym łyku. Po drugim przekonasz się, że wybrałeś najlepszą. Trzecia degustacja kawy wzniesie cię wysoko nad ziemią.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
216,0 zł /1000 g 21,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 19. 4. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »