Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Zambia Washed Arabica Plus Catimor - kawa ziarnista

Kod: 1780

Popularność zambijskiej kawy rośnie. Ta arabica wyróżnia się nie tylko dużymi ziarnami, ale także niższą zawartością kofeiny i wyjątkowym smakiem. Odmiana Catimor charakteryzuje się wyśmienitą goryczką połączoną z owocową świeżością i prawdziwie delikatnym aromatem. Jeśli jesteście  prawdziwym miłośnikiem eleganckich, jakościowych napojów, to jest to strzał w dziesiątkę!

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
182,6 zł /1000 g 18,3 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 5. 12. 2022
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Zambie
Różnorodność
Różnorodność:
Catimor
Region
Region:
Nothern Provincie
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1300 - 1600m
Smak
Smak:
Owocowa, Charakterystyczny
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Zambia Washed Arabica Plus Catimor jest aromatyczna, o pełnym body i przyjemnej kwasowości. Dzięki sposobowi obróbki ziaren, można w niej wyczuć nuty soczystych owoców, zwłaszcza cytrusów. Ogólny efekt jest elegancki i wyważony.

Pochodzenie kawy 

Kawa jest głównym towarem eksportowym dla Republiki Zambii. Drzewa kawowe są uprawiane przez miejscowych rolników od lat 50. ubiegłego wieku, kiedy to posadzili pierwsze nasiona przywiezione z Tanzanii i Kenii. Jednak dopiero 30 lat później ten afrykański kraj stał się oficjalnym eksporterem kawy. Wtedy to Międzynarodowa Organizacja Kawy przyznała jej niezbędny kontyngent eksportowy.

Od tego czasu plantacji kawy w Zambii przybywało, a dziś podaje się, że działa około 20 dużych. Jednak mniejsze pola uprawiane prywatnie powoli znikają - nie są w stanie konkurować z dużymi producentami. Zdecydowana większość kawowców uprawianych w Zambii należy do odmiany arabica. W przypadku tej kawy jest to odmiana Catimor. Charakteryzuje się karłowatym wzrostem, dużymi ziarnami i doskonałym smakiem powstałego napoju. Katimora rośnie na wysokościach od 1 000 do 1 600 metrów nad poziomem morza i jest najbardziej rozpowszechniona w Indonezji i Wietnamie. Jednak po raz pierwszy wprowadzono ją w Brazylii w 1970 roku.

Prowincja Północna, skąd pochodzi kawa Zambia Washed Arabica Plus Catimor, leży na dużym płaskowyżu, zapewniającym krzewom kawowym doskonały mikroklimat. Długie słoneczne dni w połączeniu z niższymi temperaturami i obfitymi opadami deszczu pozwalają owocom kawy powoli dojrzewać. W tym czasie nabiera się w nich niepowtarzalnego aromatu i wyrazistego smaku.

W Zambii typowym sposobem obróbki drzewek kawowych jest mycie, tzw. metoda mokra. Polega na starannym (często ręcznym) zbiorze, a następnie sortowaniu i oczyszczaniu jagód, np. z kamieni, liści czy błota. Następnie kawę należy przepłukać czystą wodą i usunąć niedojrzałe jagody. Górne łuski usuwane są w "pulperze", czyli bębnie, w którym obraca się kawa. Następnie pracownicy przenoszą kawę do zbiorników fermentacyjnych z wodą i pozostawiają ją tam na kilka godzin lub dni. Naturalne procesy zapewniają rozpuszczenie słodkiej pulpy otulającej ziarna kawy. Należy je dokładnie umyć, a następnie wysuszyć. Najczęściej kawę rozkłada się na betonowych płytach i wystawia na bezpośrednie działanie promieni słonecznych przez 8-10 dni. Gdy jest gotowa, pracownicy ponownie sortują i pakują kawę.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


MALAWI MZUZU kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

MALAWI MZUZU kawa ziarnista

Wszystko, co dzieje się w Malawi, jest związane z jeziorem o tej samej nazwie. Turyści jednak nie wyjeżdżają do tej republiki w południowo-wschodniej Afryce, tylko by ujrzeć krystalicznie czystą wodę i faunę Parku Narodowego wpisanego na listę UNESCO. Wielu z nich interesuje się specjalną kawą - słodką, delikatną. Tutejsza kawa ma średnią kwasowość i słodycz owoców cytrusowych z dodatkiem karmelu z czekoladą. Roczna produkcja jest stosunkowo niewielka, więc nie wahaj się ani… Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
162,4 zł /1000 g 16,2 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 5. 12. 2022

INDONESIA BALI PARADISE - kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

INDONESIA BALI PARADISE - kawa ziarnista

Balijczycy nie zawdzięczają swojej kawy Holendrom, jak ich koledzy na Jawie czy Sumatrze, ale handlarzom z sąsiedniej wyspy Lombok. Posadzenie pierwszych plantacji na obszarze Kintamani było krokiem we właściwym kierunku. Na wzgórzach, w cieniu drzew pomarańczowych, owoce dojrzewały od tego czasu z ziarenkami o słodkim smaku, łącząc delikatność migdałów i kakao ze świeżością owoców i ostrością przypraw. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
178,7 zł /1000 g 17,9 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 5. 12. 2022

Kenia AA Top Muranga Gakui washed - Micro Lot
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

Kenia AA Top Muranga Gakui washed - Micro Lot

Zafundujcie sobie kawę z rodowodem. Dlaczego? Ponieważ będziecie mogli posmakować wyjątkowego połączenia słodkiej czekolady, czerwonych porzeczek i soczystych jeżyn. Taka kawa rodzi się tylko w jednym miejscu na świecie. A także dlatego, że mikroloty są nie tylko rzadkością, ale także wyjątkowo starannie uprawiane, zbierane i przetwarzane. Arabika z plantacji w regionie Muranga przekona Was, że legendy opisujące Kenię jako ziemię obiecaną kawie zdecydowanie nie kłamią. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
199,6 zł /1000 g 20,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 5. 12. 2022
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »