

ZAMBIA AA kawa ziarnista
Stolica kraju Lusaka, pierwotni mieszkańcy Khoinowie, znany badacz piękna natury Emil Holub. Republika Południowa Afryki Zambia kryje w sobie jeszcze wiele innych niezwykłości. Jedną z nich jest uprawa kawowców, które w tym kraju uprawia się dopiero od lat 40. ubiegłego wieku. Kawa z Zambii jeszcze nie otrzymała nagrody, na które z pewnością zasługuje. My jesteśmy tego pewni! Posmakujcie i sami sprawdźcie. O kawie z Zambii wkrótce usłyszymy.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Kawę Zambia AA charakteryzuje średnia aż wysoka kwasowość w połączeniu ze słodkim smakiem odzwierciedlającym odcienie kwiatów i owoców cytrusowych. Na podniebieniu, pozostawia pyszny kremowy ślad. Espresso jest pokryte gęstą, spójną pianą.
Pochodzenie kawy
Chociaż Zambia obecnie rozpoczyna dopiero produkcję kawy, klimat kraju, wysokość i glebowe cechy predysponują ją do kawowego sukcesu. Jeśli uda się jej wesprzeć małych plantatorów drzew kawowych, można śmiało stwierdzić, iż za kilka lat trafi do pierwszej dziesiątki najlepszych kaw afrykańskich. W tej chwili, niestety, sytuacja w Zambii jest bardzo skomplikowana.
Kraj szuka sposobów zwiększenia przychodów. Choć ma do dyspozycji największą ilość zasobów wodnych w regionie Afryki południowej, nie wykorzystywuje ich do nawadniania gruntów rolnych prawie w ogóle. Zambia produkuje niewielką ilość kukurydzy, trzciny cukrowej i tytoniu, jednak jest największym na świecie eksporterem miedzi i kobaltu.
Jeśli chodzi o kawę, to przywiezioną ją do Zambii w latach 40. 20. wieku przez misjonarzy. Pierwsze drzewa kawowe posadzono w północno-wschodniej części kraju, ale przez długich 40 lat zbiorem i przetwarzaniem owoców kawowca nikt znacząco się nie zajmował. Jednak sytuacja powoli się zmieniała. Dzisiaj w Zambii znajduje się 18 dużych plantacji, każda o powierzchni co najmniej 500 hektarów. Co jest z jednej strony dobrą informacją, ale z drugiej strony trzeba zdać sobie sprawę, że duże fabryki uprawiające kawę wypierają drobnych rolników.
W Zambii jest uprawiana wyłącznie Arabica 50 procent odmiany Bourbon. Prawie wszystkie zbiory przetwarzane są na mokro. Najważniejsze plantacje znajdują się w północnej części Gór Muchinga (Województwo Nakonde, Kasama, Isoka) i niedaleko stolicy Lusaki.
Marka AA w nazwie kawy odnosi się do wyjątkowo dużych ziaren.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użyciem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
Na jedną kawę należy użyć 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
Zalać wrzącą wodą i przez około 5 minut pozostawić do zaparzenia.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ETHIOPIA SIDAMO GRADE1 kawa ziarnista

ZIMBABWE AA kawa ziarnista
