

WIŚNIE W CZEKOLADZIE kawa ziarnista
Wiśnie w czekoladzie to wspaniały podarunek dla wszystkich panien, pań, babci i teściowych. Smakuje także mężczyznom! Tym większy powód do kupienia aromatyzowanej stuprocentowej Arabici od razu w jedno kilogramowym opakowaniu. Świeżość wiśni i grzejące nuty czekoladowe nigdy się nie znudzą.
Skład
Arabica 100%, Naturalny aromatPianka i smak kawy
Wiśnie w czekoladzie należą do bardzo popularnych kaw aromatyzowanych. Łączy się w nich bowiem owocna kwaskawość z gęstą słodyczą, a to wszystko na tle delikatnie palonej kawy wysokiej jakości. Pianka tej rozkoszy składa się z miliona drobnych bąbelków, bardzo puszystych i zwartych.
Pochodzenie kawy
Kawy wysokogórskie należą do bardzo ulubionych kaw na całym świecie, a kawa z And Peruwiańskich jest właśnie taką. Ponieważ jest uprawiana przez stosunkowo biednych drobnych rolników, nie bywa nawożona ani pielęgnowana przemysłowymi środkami chemicznymi i można ją zaliczyć do kaw BIO. W regionie Puno, który znajduje się w pobliżu znanego jeziora Titicaca, uprawia się przede wszystkim odmiana arabiki Typica. Co prawda, odmiana ta ma mniejszą wydajność, jest jednak uważana za jedną z najbardziej jakościowych. Rolnicy, którzy dostarczają ją mniejszym odbiorcom (jak na przykład my), nie muszą produkcji sztucznie pomagaćśrodkami chemicznymi, ponieważ nie potrzebują obniżać ceny do minimum. To jest prawdopodobnie problem dużych plantacji kawy, które produkują kawę dla korporacji ponadnarodowych. U podnóża And zbiera się kawę podczas prawie całego okresu wegetacji. Owoce kawowca bowiem dojrzewają przez 9-14 miesięcy. W jednym momencie znajdziemy na kawowcu tak kwiaty, jak również dojrzałe owoce. Owoce są zbierane ręcznie i od razu są przewożone do obróbki. Tej dokonuje się przez opłukiwanie – pod względem czasu i finansów bardziej wymagająca metoda, która jednak zapewnia produkcję wysokiej jakości. Owoce wysypuje się do specjalnych zbiorników wodnych, maszyny pozbawią je miąższu a ziarenka poddawane są fermentacji w specjalnych kadziach. Potem są suszone albo bezpośrednio na słońcu, albo w suszarniach. Farmerzy muszą każdemu z tych kroków poświęcać należytą uwagę, ponieważ cały plon może spleśnieć. Aromatyzacją kawy zajmuje się już nasz doświadczony palacz. Bezpośrednio przed paleniem opryska ziarenka olejem z aromatem naturalnym. Kawa w ten sposób zachowa smak i zapach na długi czas.
Wpływ kawy
Kawa ziarnista jest od dawien dawna doceniana ze względu na zdolność do pobudzenia i uwolnienia ciała od zmęczenia. Jej aromatyzacja w niczym nie ujmuje jej efektów działania. Stymulująca kofeina potrafi wywołać dobry nastrój, pomaga ciału w opanowaniu stresu i poprawia pamięć. Udowodniono, że picie kawy zwiększa fizyczną i psychiczną wydajność o 12 procent! Dzięki antyoksydantom, które kawa zawiera, jej regularne picie jest wyśmienitą prewencją chorób układu krążenia, jak również choroby Alzheimera i Parkinsona. Kawa zwiększa po spożyciu sekrecjęślin i soków żołądkowych, przez co przyspiesza trawienie. Również wpływa na spalanie tłuszczy. Z tego korzystają na przykład sportowcy, którzy przed wyścigiem wypijają filiżankę espresso. Kawa ma także działanie antybakteryjne, dezynfekujące jamę ustną i chroniące przed próchnicą zębów i infekcjami jamy ustnej.
Przygotowanie kawy aromatyzowanej w automatycznym ekspresie do kawy
Jeśli planujesz używać kawy aromatyzowanej do przygotowania napoju w automatycznym ekspresie do kawy zalecamy upewnienie się, że jest to możliwe w instrukcji obsługi ekspresu do kawy. Jeżeli producent urządzenia nie podaje żadnych informacji na temat kawy aromatyzowanej, należy postępować zgodnie z poniższymi zaleceniami. Naturalny aromat, którym aromatyzowana jest ta kawa, może reagować z tworzywami sztucznymi przy dłuższym kontakcie w zbiorniku i spowodować ich wybielenie.
Ta sama zasada obowiązuje przy mieleniu kawy aromatyzowanej w młynkach (ręcznych i elektrycznych). |
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

18. 10.
5. 6.
3. 8.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CZEKOLADKI BELGIJSKIE kawa ziarnista

IRISH CREAM kawa ziarnista

CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWA kawa ziarnista
Przeglądaliście
