Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Wenezuela Maracaibo - kawa ziarnista

Kod: 1940

Arabica Venezuela Maracaibo oczaruje Was słodkimi nutami i lekko bogatym smakiem. Pochodzi z północno-zachodniej Wenezueli, gdzie rolnicy zazwyczaj przetwarzają kawę metodą mokrą. Nadaje jej to dodatkowy, lekko świeży charakter. Można go podkreślić, przygotowując ją na filtrze, w aeropressie lub w dzbanku moka. Na letnie dni polecamy cold brew.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Wenezuela
Różnorodność
Różnorodność:
Bourbon
Region
Region:
Maracaibo
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
300-1520
Smak
Smak:
Świeży, Słodki
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Venezuela Maracaibo oferuje słodki smak, zrównoważoną kwasowość i gładkie zakończenie. W smaku wyczuwalna jest przyjemna świeżość. Crema jest gładka, zwarta i niezbyt wysoka.

Arabika nadaje się do większości zastosowań. Można ją pić przefiltrowaną, jako espresso lub macerowaną. Długi kontakt z zimną wodą zapewni jeszcze bardziej delikatne i kolorowe nuty.

Pochodzenie kawy

Wenezuela, a konkretnie region Premontanne w Andach, jest kojarzona z kawą od końca XVIII wieku. Zawdzięczamy to jezuickiemu księdzu José Gumilli, który w 1732 roku sprowadził na te tereny drzewa kawowe. Od tego czasu produkcja kawy w kraju wzrosła, częściowo dzięki wysokiemu popytowi i dostępnej sile roboczej. Początkowo rolnicy eksportowali ją do Brazylii, ale stopniowo Wenezuela stała się samodzielnym graczem na rynku kawy.

Plantacje kawy znajdują się głównie na wybrzeżu i w zachodnich Andach. Ważnymi czynnikami dla udanej produkcji są dobra jakość gleby i wystarczająca wilgotność. Na obszarze Andów drzewa kawowe są sadzone w taki sposób, aby były chronione przed słońcem przez korony dojrzałych drzew. W cieniu owoce kawy dojrzewają wolniej, dzięki czemu mają wystarczająco dużo czasu, aby rozwinąć pełne, bogate w smaku ziarna.

Drzewa kawowe najczęściej występują na wysokości od 300 do 1 520 metrów nad poziomem morza, ze szczególnie żyznymi obszarami na wyżynach, takich jak Táchira, Mérida i Trujillo. Stąd handlarze wysyłają je do portu Maracaibo. To właśnie od tego portu arabica wzięła swoją nazwę.

Dla Wenezueli typowe są odmiany kawy, takie jak Cucuta, Mérida, Trujillo i Tachira. Jednak główną rośliną kawową uprawianą przez tamtejszych rolników jest nadal arabica (Coffea arabica L.). Większość kawy produkowanej w gospodarstwach rolnych jest produkowana między grudniem a styczniem, a eksport jest skierowany na okres od października do maja. Kawa, której Wenezuelczycy nie piją sami, jest eksportowana do USA, Niemiec i Belgii.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »