

Wenezuela Maracaibo - kawa ziarnista
Arabica Venezuela Maracaibo oczaruje Was słodkimi nutami i lekko bogatym smakiem. Pochodzi z północno-zachodniej Wenezueli, gdzie rolnicy zazwyczaj przetwarzają kawę metodą mokrą. Nadaje jej to dodatkowy, lekko świeży charakter. Można go podkreślić, przygotowując ją na filtrze, w aeropressie lub w dzbanku moka. Na letnie dni polecamy cold brew.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Venezuela Maracaibo oferuje słodki smak, zrównoważoną kwasowość i gładkie zakończenie. W smaku wyczuwalna jest przyjemna świeżość. Crema jest gładka, zwarta i niezbyt wysoka.
Arabika nadaje się do większości zastosowań. Można ją pić przefiltrowaną, jako espresso lub macerowaną. Długi kontakt z zimną wodą zapewni jeszcze bardziej delikatne i kolorowe nuty.
Pochodzenie kawy
Wenezuela, a konkretnie region Premontanne w Andach, jest kojarzona z kawą od końca XVIII wieku. Zawdzięczamy to jezuickiemu księdzu José Gumilli, który w 1732 roku sprowadził na te tereny drzewa kawowe. Od tego czasu produkcja kawy w kraju wzrosła, częściowo dzięki wysokiemu popytowi i dostępnej sile roboczej. Początkowo rolnicy eksportowali ją do Brazylii, ale stopniowo Wenezuela stała się samodzielnym graczem na rynku kawy.
Plantacje kawy znajdują się głównie na wybrzeżu i w zachodnich Andach. Ważnymi czynnikami dla udanej produkcji są dobra jakość gleby i wystarczająca wilgotność. Na obszarze Andów drzewa kawowe są sadzone w taki sposób, aby były chronione przed słońcem przez korony dojrzałych drzew. W cieniu owoce kawy dojrzewają wolniej, dzięki czemu mają wystarczająco dużo czasu, aby rozwinąć pełne, bogate w smaku ziarna.
Drzewa kawowe najczęściej występują na wysokości od 300 do 1 520 metrów nad poziomem morza, ze szczególnie żyznymi obszarami na wyżynach, takich jak Táchira, Mérida i Trujillo. Stąd handlarze wysyłają je do portu Maracaibo. To właśnie od tego portu arabica wzięła swoją nazwę.
Dla Wenezueli typowe są odmiany kawy, takie jak Cucuta, Mérida, Trujillo i Tachira. Jednak główną rośliną kawową uprawianą przez tamtejszych rolników jest nadal arabica (Coffea arabica L.). Większość kawy produkowanej w gospodarstwach rolnych jest produkowana między grudniem a styczniem, a eksport jest skierowany na okres od października do maja. Kawa, której Wenezuelczycy nie piją sami, jest eksportowana do USA, Niemiec i Belgii.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

PERU ANDES GOLD kawa ziarnista
