

WANILIOWO-ORZECHOWA kawa ziarnista
W jaki sposób przekształcić nielubioną czynność na ukochany rytuał? Uzupełnianie tabelek w Excelu, cerowanie wielu skarpet lub długa podróż samochodem już nie muszą być dla ciebie koszmarem. Jeśli ugotujesz sobie waniliowo-orzechową pyszność nigdy nie będziecie mieli jej dość. Zachęcamy do cieszenia się tą czarującą Arabicą. Miłej zabawy!
Skład
Arabica 100%, Naturalny aromatPianka i smak kawy
Wanilia, orzechy i kawa – jak inaczej niż wspaniale może smakować taki napój. Jej podstawę tworzy wysokogórska plantacyjna arabika obrabiana opłukiwaniem. Dlatego w niej znajdziemy nutę owocową i lekką słodkawość. Pianka jest delikatna, lekka i równocześnie gęsta i spoista.
Pochodzenie kawy
Kawa z Peru Puno jest obecna na świecie już od ponad dwustu lat. Fantastyczna gleba jak i warunki klimatyczne And dodają jej pożądanych właściwości smakowych i zapachowych a zręczne ręce doświadczonych rolników gwarantują wysokiej jakości obróbkę. Prawdą jest, że 98 procent farmerów z tej okolicy to chłopi małorolni. Nie obniża to jednak jakości ich pracy, wręcz przeciwnie. Kawa jest ich jedynym źródłem dochodów. Pracują na plantacjach wraz z całymi rodzinami. Z uwagi na to, że kawę kupują u nich mali odbiorcy, jak np. my, nie muszą obniżać jakości ani ceny pod granicę opłacalności. Inaczej to wygląda w przypadku wielkich plantacji, które dostarczają kawę ponadnarodowym koncernom. Kawa z kawowców jest zbierana ciągle przez cały okres wegetacji. Efektem tego jest eliminacja niedojrzałych ziarenek ze zbiorów. W Puno stosują droższą i trudniejszą metodę obróbki owoców kawowca, tzw. przemywanie, w wyniku którego pozyskiwana jest kawa wysokiej jakości i długim okresem trwałości. Przemywanie (fully-washed, wet-processed) rozpoczyna się nasypaniem kawowych czereśni do specjalnych kadzi z wodą. W nich są wyłapane niedobre owoce a dobre są mechanicznie pozbawiane miąższu. Następuje kolejno fermentacja w specjalnych kadziach fermentacyjnych i suszenie bądź na bezpośrednim słońcu albo w suszarniach. Aromatyzacja kawy jest zadaniem naszego, doświadczonego Mistrza palenia. Ziarenka oprósza olejkiem nośnym z naturalnym aromatem na dopiero później je praży. Tańszy proces (wcześniejsze prażenie i następnie dodanie aromatu) nie zagwarantuje długoterminowego zachowania aromatu i smaku.
Wpływ kawy
Kawa ziarnista jest od dawien dawna doceniana ze względu na zdolność do pobudzenia i uwolnienia ciała od zmęczenia. Jej aromatyzacja w niczym nie ujmuje jej efektów działania. Stymulująca kofeina potrafi wywołać dobry nastrój, pomaga ciału w opanowaniu stresu i poprawia pamięć. Udowodniono, że picie kawy zwiększa fizyczną i psychiczną wydajność o 12 procent! Dzięki antyoksydantom, które kawa zawiera, jej regularne picie jest wyśmienitą prewencją chorób układu krążenia, jak również choroby Alzheimera i Parkinsona. Kawa zwiększa po spożyciu sekrecjęślin i soków żołądkowych, przez co przyspiesza trawienie. Również wpływa na spalanie tłuszczy. Z tego korzystają na przykład sportowcy, którzy przed wyścigiem wypijają filiżankę espresso. Kawa ma także działanie antybakteryjne, dezynfekujące jamę ustną i chroniące przed próchnicą zębów i infekcjami jamy ustnej.
Przygotowanie kawy aromatyzowanej w automatycznym ekspresie do kawy
Jeśli planujesz używać kawy aromatyzowanej do przygotowania napoju w automatycznym ekspresie do kawy zalecamy upewnienie się, że jest to możliwe w instrukcji obsługi ekspresu do kawy. Jeżeli producent urządzenia nie podaje żadnych informacji na temat kawy aromatyzowanej, należy postępować zgodnie z poniższymi zaleceniami. Naturalny aromat, którym aromatyzowana jest ta kawa, może reagować z tworzywami sztucznymi przy dłuższym kontakcie w zbiorniku i spowodować ich wybielenie.
Ta sama zasada obowiązuje przy mieleniu kawy aromatyzowanej w młynkach (ręcznych i elektrycznych). |
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KARMELOWA kawa ziarnista

IRISH CREAM kawa ziarnista
