Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

WANILIOWO-ORZECHOWA kawa ziarnista

Kod: 31

W jaki sposób przekształcić nielubioną czynność na ukochany rytuał? Uzupełnianie tabelek w Excelu, cerowanie wielu skarpet lub długa podróż samochodem już nie muszą być dla ciebie koszmarem. Jeśli ugotujesz sobie waniliowo-orzechową pyszność nigdy nie będziecie mieli jej dość. Zachęcamy do cieszenia się tą czarującą Arabicą. Miłej zabawy! 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
150,9 zł /1000 g 15,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 24. 4. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Peru
Różnorodność
Różnorodność:
Typica
Region
Region:
Puno Norte
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1900m
Smak
Smak:
Wanilia, Orzech
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%, Naturalny aromat

Pianka i smak kawy

Wanilia, orzechy i kawa – jak inaczej niż wspaniale może smakować taki napój. Jej podstawę tworzy wysokogórska plantacyjna arabika obrabiana opłukiwaniem. Dlatego w niej znajdziemy nutę owocową i lekką słodkawość. Pianka jest delikatna, lekka i równocześnie gęsta i spoista.

Pochodzenie kawy

Kawa z Peru Puno jest obecna na świecie już od ponad dwustu lat. Fantastyczna gleba jak i warunki klimatyczne And dodają jej pożądanych właściwości smakowych i zapachowych a zręczne ręce doświadczonych rolników gwarantują wysokiej jakości obróbkę. Prawdą jest, że 98 procent farmerów z tej okolicy to chłopi małorolni. Nie obniża to jednak jakości ich pracy, wręcz przeciwnie. Kawa jest ich jedynym źródłem dochodów. Pracują na plantacjach wraz z całymi rodzinami. Z uwagi na to, że kawę kupują u nich mali odbiorcy, jak np. my, nie muszą obniżać jakości ani ceny pod granicę opłacalności. Inaczej to wygląda w przypadku wielkich plantacji, które dostarczają kawę ponadnarodowym koncernom. Kawa z kawowców jest zbierana ciągle przez cały okres wegetacji. Efektem tego jest eliminacja niedojrzałych ziarenek ze zbiorów. W Puno stosują droższą i trudniejszą metodę obróbki owoców kawowca, tzw. przemywanie, w wyniku którego pozyskiwana jest kawa wysokiej jakości i długim okresem trwałości. Przemywanie (fully-washed, wet-processed) rozpoczyna się nasypaniem kawowych czereśni do specjalnych kadzi z wodą. W nich są wyłapane niedobre owoce a dobre są mechanicznie pozbawiane miąższu. Następuje kolejno fermentacja w specjalnych kadziach fermentacyjnych i suszenie bądź na bezpośrednim słońcu albo w suszarniach. Aromatyzacja kawy jest zadaniem naszego, doświadczonego Mistrza palenia. Ziarenka oprósza olejkiem nośnym z naturalnym aromatem na dopiero później je praży. Tańszy proces (wcześniejsze prażenie i następnie dodanie aromatu) nie zagwarantuje długoterminowego zachowania aromatu i smaku.

Wpływ kawy

Kawa ziarnista jest od dawien dawna doceniana ze względu na zdolność do pobudzenia i uwolnienia ciała od zmęczenia. Jej aromatyzacja w niczym nie ujmuje jej efektów działania. Stymulująca kofeina potrafi wywołać dobry nastrój, pomaga ciału w opanowaniu stresu i poprawia pamięć. Udowodniono, że picie kawy zwiększa fizyczną i psychiczną wydajność o 12 procent! Dzięki antyoksydantom, które kawa zawiera, jej regularne picie jest wyśmienitą prewencją chorób układu krążenia, jak również choroby Alzheimera i Parkinsona. Kawa zwiększa po spożyciu sekrecjęślin i soków żołądkowych, przez co przyspiesza trawienie. Również wpływa na spalanie tłuszczy. Z tego korzystają na przykład sportowcy, którzy przed wyścigiem wypijają filiżankę espresso. Kawa ma także działanie antybakteryjne, dezynfekujące jamę ustną i chroniące przed próchnicą zębów i infekcjami jamy ustnej.

Przygotowanie kawy aromatyzowanej w automatycznym ekspresie do kawy

Jeśli planujesz używać kawy aromatyzowanej do przygotowania napoju w automatycznym ekspresie do kawy zalecamy upewnienie się, że jest to możliwe w instrukcji obsługi ekspresu do kawy. Jeżeli producent urządzenia nie podaje żadnych informacji na temat kawy aromatyzowanej, należy postępować zgodnie z poniższymi zaleceniami.

Naturalny aromat, którym aromatyzowana jest ta kawa, może reagować z tworzywami sztucznymi przy dłuższym kontakcie w zbiorniku i spowodować ich wybielenie.

  • Zawsze wkładaj tylko tyle aromatycznej kawy do ekspresu do kawy, ile natychmiast zużyjesz.
  • Po przygotowaniu aromatyzowanej kawy przygotuj kolejną filiżankę z ziaren tradycyjnych. To oczyści urządzenie z pozostałości naturalnych substancji aromatycznych.

Ta sama zasada obowiązuje przy mieleniu kawy aromatyzowanej w młynkach (ręcznych i elektrycznych).

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


CZEKOLADKI BELGIJSKIE kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZEKOLADKI BELGIJSKIE kawa ziarnista

Życie jest jak bombonierka… Odrzućcie skromność i spróbujcie tego co najlepsze. Czekoladki belgijskie w postaci wysokiej jakości kawy plantacyjnej sprawią przyjemność, pobudzą i uszczęśliwią. Aromatyzacja stuprocentowej Arabici z Peru z aromatem czekoladowym, to był genialny pomysł. Docenicie go podczas spokojnego śniadania lub świątecznego obiadu.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
156,6 zł /1000 g 15,7 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 24. 4. 2024

CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWA kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWA kawa ziarnista

Dwa smaki pasują do siebie wspaniale – migdały i czekolada. Spróbujcie je w kombinacji z luksusową kawą plantacyjną. Poczujecie w ten sposób nie tylko jej zaokrąglony i zharmonizowany smak, ale także atrakcyjną gorzko-słodką nutę. Sprawcie, by wasz dzień był piękniejszy. Kawa ziarnista uprawiana z miłością i palona z wyczuciem nie powinna zostać niezauważona.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
150,9 zł /1000 g 15,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 24. 4. 2024

ORZECH LASKOWY kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

ORZECH LASKOWY kawa ziarnista

Orzeszki są ogólne rzecz biorąc jednym z najpopularniejszych smaków. Kawa o ich smaku jest bardzo pożądana najprawdopodobniej dlatego, że smakuje wszystkim bez względu na wiek czy zawód. Jeśli jej podstawą jest wysokiej jakości Arabica to daje nam, oprócz efektów smakowych, także mnóstwo benefitów zdrowotnych. Polepsza skupienie, likwiduje stres i spala tłuszcze. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
150,9 zł /1000 g 15,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 24. 4. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »