Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

CYNAMONOWA kawa ziarnista

Kod: 373
Ocena: doskonały, 1 recenzje

Same dobre wieści: kawa aromatyzowana cynamonem poprawia spalanie tłuszczy, niszczy bakterie, grzeje i leczy przeziębienie. Nie wierzycie? Koniecznie musicie spróbować Cynamonową kawę ziarnistą z And. Lekka ostrość czyni z niej oryginalny napój na każdy poranek, z kolei naturalna słodkawość pozwala zakończyć obiad pysznym deserem.  

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
150,9 zł /1000 g 15,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 29. 4. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Peru
Różnorodność
Różnorodność:
Typica
Region
Region:
Puno Norte
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1900m
Smak
Smak:
Cynamon
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%, Naturalny aromat

Pianka i smak kawy

Podstawą tego cynamonowego smakołyku jest stuprocentowa arabika z Peru. Wielu baristów ją lubi ze względu na pełne ciało, niską kwasowość i ogólne zrównoważenie. Kawa oddziałuje bardzo harmonijnie, jest naturalnie słodkawa aż owocowa. Właśnie dlatego dobrze pasuje do niej aromat cynamonu. Pianka jest delikatna, ale gęsta i spójna.

Pochodzenie kawy

Kawy wysokogórskie są na ogół bardzo ulubione. Ta wyrosła na zboczach And, w regionie Puno, kilkadziesiąt kilometrów od słynnego jeziora Titicaca. Kawowce mają w tym regionie idealne warunki klimatyczne i glebowe, a więc na jej uprawianiu koncentruje się wielu miejscowych rolników. Ponieważ swoimi plantacjami, położonymi wysoko w górach, zajmują się sami z rodzinami, jest dla nich niewyobrażalne nawożenie kawowców środkami przemysłowymi. Po pierwsze jest to bardzo drogie, po drugie dostęp do kawowców jest trudny nawet dla zbieraczy owoców kawowca. Zbiory z Puno są więc porównywane do kawy uprawianej w systemie rolnictwa organicznego.

Owoce kawowców są zbierane tak, jak kolejno dojrzewają. W ciągu 24 godzin muszą być dostarczone do obróbki, która w Andach przebiega za pomocą obmywania. Cały zbiór wsypuje się do wody i przechodzi przez specjalne płyty, które owoce pozbawią miąższu. Wolne ziarenka kawy wkłada się później na 36 godzin do zbiorników fermentacyjnych. W nich zachodzi fermentacja. Ostatnim krokiem jest suszenie – albo bezpośrednio na słońcu, albo w suszarkach. Zielona kawa jest w końcu segregowana, pakowana i wieziona na rynek.

Aromatyzacji kawy dokonuje nasz mistrz jeszcze przed paleniem. Ziarenka kawy prószy olejem nośnym z aromatem naturalnym. Aromat komponuje się do ziarenek kawy i zostanie w nich aż do chwili jej mielenia.

Przygotowanie kawy aromatyzowanej w automatycznym ekspresie do kawy

Jeśli planujesz używać kawy aromatyzowanej do przygotowania napoju w automatycznym ekspresie do kawy zalecamy upewnienie się, że jest to możliwe w instrukcji obsługi ekspresu do kawy. Jeżeli producent urządzenia nie podaje żadnych informacji na temat kawy aromatyzowanej, należy postępować zgodnie z poniższymi zaleceniami.

Naturalny aromat, którym aromatyzowana jest ta kawa, może reagować z tworzywami sztucznymi przy dłuższym kontakcie w zbiorniku i spowodować ich wybielenie.

  • Zawsze wkładaj tylko tyle aromatycznej kawy do ekspresu do kawy, ile natychmiast zużyjesz.
  • Po przygotowaniu aromatyzowanej kawy przygotuj kolejną filiżankę z ziaren tradycyjnych. To oczyści urządzenie z pozostałości naturalnych substancji aromatycznych.

Ta sama zasada obowiązuje przy mieleniu kawy aromatyzowanej w młynkach (ręcznych i elektrycznych).

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

4. 11.

Ocena: doskonały
Przepyszna !!!!!

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


KARMELOWA kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KARMELOWA kawa ziarnista

Cukierek karmelowy, likier karmelowy, lody karmelowe. Zapewne Państwo zrozumieją, że nie mogliśmy tego smakołyka ominąć podczas aromatyzacji naszej kawy. Stuprocentowa Arabica z aromatem karmelowym to źródło dobrego nastroju, pokoju i świeżości. Prosimy wygodnie sobie usiąść… rozpoczyna się podróż przez raj karmelowy. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
150,9 zł /1000 g 15,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 29. 4. 2024

15% ZNIŻKA
WANILIOWA kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

WANILIOWA kawa ziarnista

Tradycyjny i popularny smak waniliowy dodaje kawie plantacyjnej łagodność. Przyprawę aromatyczną znają chyba wszyscy, jest częścią składową licznych pokarmów, napojów i perfum. Nic więc dziwnego, że wanilią aromatyzuje się także kawę. Nasz mistrz poświęca przygotowaniu kawy aromatyzowanej należytą uwagę. My możemy zatem proponować kawę najwyższej jakości!  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
150,9 zł /1000 g 128,3 zł /1000 g 12,8 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 29. 4. 2024

CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWA kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWA kawa ziarnista

Dwa smaki pasują do siebie wspaniale – migdały i czekolada. Spróbujcie je w kombinacji z luksusową kawą plantacyjną. Poczujecie w ten sposób nie tylko jej zaokrąglony i zharmonizowany smak, ale także atrakcyjną gorzko-słodką nutę. Sprawcie, by wasz dzień był piękniejszy. Kawa ziarnista uprawiana z miłością i palona z wyczuciem nie powinna zostać niezauważona.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
150,9 zł /1000 g 15,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 29. 4. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »