

CYNAMONOWA kawa ziarnista
Same dobre wieści: kawa aromatyzowana cynamonem poprawia spalanie tłuszczy, niszczy bakterie, grzeje i leczy przeziębienie. Nie wierzycie? Koniecznie musicie spróbować Cynamonową kawę ziarnistą z And. Lekka ostrość czyni z niej oryginalny napój na każdy poranek, z kolei naturalna słodkawość pozwala zakończyć obiad pysznym deserem.
Skład
Arabica 100%, Naturalny aromatPianka i smak kawy
Podstawą tego cynamonowego smakołyku jest stuprocentowa arabika z Peru. Wielu baristów ją lubi ze względu na pełne ciało, niską kwasowość i ogólne zrównoważenie. Kawa oddziałuje bardzo harmonijnie, jest naturalnie słodkawa aż owocowa. Właśnie dlatego dobrze pasuje do niej aromat cynamonu. Pianka jest delikatna, ale gęsta i spójna.
Pochodzenie kawy
Kawy wysokogórskie są na ogół bardzo ulubione. Ta wyrosła na zboczach And, w regionie Puno, kilkadziesiąt kilometrów od słynnego jeziora Titicaca. Kawowce mają w tym regionie idealne warunki klimatyczne i glebowe, a więc na jej uprawianiu koncentruje się wielu miejscowych rolników. Ponieważ swoimi plantacjami, położonymi wysoko w górach, zajmują się sami z rodzinami, jest dla nich niewyobrażalne nawożenie kawowców środkami przemysłowymi. Po pierwsze jest to bardzo drogie, po drugie dostęp do kawowców jest trudny nawet dla zbieraczy owoców kawowca. Zbiory z Puno są więc porównywane do kawy uprawianej w systemie rolnictwa organicznego.
Owoce kawowców są zbierane tak, jak kolejno dojrzewają. W ciągu 24 godzin muszą być dostarczone do obróbki, która w Andach przebiega za pomocą obmywania. Cały zbiór wsypuje się do wody i przechodzi przez specjalne płyty, które owoce pozbawią miąższu. Wolne ziarenka kawy wkłada się później na 36 godzin do zbiorników fermentacyjnych. W nich zachodzi fermentacja. Ostatnim krokiem jest suszenie – albo bezpośrednio na słońcu, albo w suszarkach. Zielona kawa jest w końcu segregowana, pakowana i wieziona na rynek.
Aromatyzacji kawy dokonuje nasz mistrz jeszcze przed paleniem. Ziarenka kawy prószy olejem nośnym z aromatem naturalnym. Aromat komponuje się do ziarenek kawy i zostanie w nich aż do chwili jej mielenia.
Przygotowanie kawy aromatyzowanej w automatycznym ekspresie do kawy
Jeśli planujesz używać kawy aromatyzowanej do przygotowania napoju w automatycznym ekspresie do kawy zalecamy upewnienie się, że jest to możliwe w instrukcji obsługi ekspresu do kawy. Jeżeli producent urządzenia nie podaje żadnych informacji na temat kawy aromatyzowanej, należy postępować zgodnie z poniższymi zaleceniami. Naturalny aromat, którym aromatyzowana jest ta kawa, może reagować z tworzywami sztucznymi przy dłuższym kontakcie w zbiorniku i spowodować ich wybielenie.
Ta sama zasada obowiązuje przy mieleniu kawy aromatyzowanej w młynkach (ręcznych i elektrycznych). |
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

4. 11.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KARMELOWA kawa ziarnista

WANILIOWA kawa ziarnista
