

WANILIOWA kawa ziarnista
Tradycyjny i popularny smak waniliowy dodaje kawie plantacyjnej łagodność. Przyprawę aromatyczną znają chyba wszyscy, jest częścią składową licznych pokarmów, napojów i perfum. Nic więc dziwnego, że wanilią aromatyzuje się także kawę. Nasz mistrz poświęca przygotowaniu kawy aromatyzowanej należytą uwagę. My możemy zatem proponować kawę najwyższej jakości!
Skład
Arabica 100%, Naturalny aromatPianka i smak kawy
Chyba nie trzeba opisywać smaku ani zapachu wanilii. Ulubionej przyprawy nie można z niczym pomylić. Stuprocentowa arabika aromatyzowana wanilią oddziałuje bardzo harmonijnie, delikatnie i słodkawo. Kwasowość jest niska. Jeśli jest poprawnie mielona i parzona, będzie kawa miała bogatą i delikatną piankę.
Pochodzenie kawy
Kawa, której używamy do aromatyzowania, pochodzi z peruwiańskich And. Region Puno jest tradycyjnym producentem arabiki wysokogórskiej której popularność rośnie na całym świecie. Jej odmiana Typica nie jest może zbyt płodna, ale bardzo cenna z uwagi na swoje fantastyczne właściwości smakowe. W Peru w 98 procentach się uprawą kawy zajmują chłopi małorolni. Gospodarzą całymi rodzinami na małych poletkach na górskich stokach. Ze względu na to, że ich plantacje kawy są trudno dostępne, nie są nawożone i nie stosuje się na nich sztucznych środków ochrony roślin. Właśnie z tych powodów kawa z Puno spełnia wszystkie kryteria stosowane w uprawach rolnictwa organicznego. Owoce kawowców (Coffea arabica) są zbierane prawie przez cały rok. Zbiera się tylko dojrzałe. Kiedy owoce dotrą do gospodarstwa farmerów, wsypuje się je do wody, przeciska przez blachy miażdżące czym są pozbawione miąższu. Następnie, przez 36 godzin, poddawane są fermentacji w specjalnych kadziach fermentacyjnych. Efektem tego uzyskiwane są zielone albo lekko szare ziarenka, które farmerzy suszą bądź na bezpośrednim słońcu, albo w suszarniach. Aromatyzacja kawy jest procesem szczególnie delikatnym, który może być przeprowadzony przez faktycznego Mistrza palenia. My takiego mamy, także nasza aromatyzowana kawa zachowa swój aromat na długo.
Wpływ kawy
Kawa ziarnista jest od dawien dawna doceniana ze względu na zdolność do pobudzenia i uwolnienia ciała od zmęczenia. Jej aromatyzacja w niczym nie ujmuje jej efektów działania. Stymulująca kofeina potrafi wywołać dobry nastrój, pomaga ciału w opanowaniu stresu i poprawia pamięć. Udowodniono, że picie kawy zwiększa fizyczną i psychiczną wydajność o 12 procent! Dzięki antyoksydantom, które kawa zawiera, jej regularne picie jest wyśmienitą prewencją chorób układu krążenia, jak również choroby Alzheimera i Parkinsona. Kawa zwiększa po spożyciu sekrecjęślin i soków żołądkowych, przez co przyspiesza trawienie. Również wpływa na spalanie tłuszczy. Z tego korzystają na przykład sportowcy, którzy przed wyścigiem wypijają filiżankę espresso. Kawa ma także działanie antybakteryjne, dezynfekujące jamę ustną i chroniące przed próchnicą zębów i infekcjami jamy ustnej.
Przygotowanie kawy aromatyzowanej w automatycznym ekspresie do kawy
Jeśli planujesz używać kawy aromatyzowanej do przygotowania napoju w automatycznym ekspresie do kawy zalecamy upewnienie się, że jest to możliwe w instrukcji obsługi ekspresu do kawy. Jeżeli producent urządzenia nie podaje żadnych informacji na temat kawy aromatyzowanej, należy postępować zgodnie z poniższymi zaleceniami. Naturalny aromat, którym aromatyzowana jest ta kawa, może reagować z tworzywami sztucznymi przy dłuższym kontakcie w zbiorniku i spowodować ich wybielenie.
Ta sama zasada obowiązuje przy mieleniu kawy aromatyzowanej w młynkach (ręcznych i elektrycznych). |
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczek (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

24. 5.
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KARMELOWA kawa ziarnista

IRISH CREAM kawa ziarnista
