

KARMELOWA kawa ziarnista
Cukierek karmelowy, likier karmelowy, lody karmelowe. Zapewne Państwo zrozumieją, że nie mogliśmy tego smakołyka ominąć podczas aromatyzacji naszej kawy. Stuprocentowa Arabica z aromatem karmelowym to źródło dobrego nastroju, pokoju i świeżości. Prosimy wygodnie sobie usiąść… rozpoczyna się podróż przez raj karmelowy.
Skład
Arabica 100%, Naturalny aromat, KarmelPianka i smak kawy
Karmel chyba znamy wszyscy. Smak i zapach palonego cukru przyciąga już setki lat. Z kawą plantacyjną dobrej jakości stwarza wspaniałe duo smaków. Znajdziemy w nim nie tylko pełnię i naturalną słodycz arabiki z Peru, ale także typową nutę karmelu z odrobiną gorzko-słodkiego smaku.
Pochodzenie kawy
Kawę, której używamy do wyprodukowania tego aromatyzowanego smakołyku, przywozimy z południowoamerykańskiego Peru. Sprawdzony gatunek tamtejszej arabiki - Typica może się pochlubić pełnym smakiem i niską kwasowością, co doskonale pasuje do wymagań związanych z aromatyzacją. Ziarenka kawy kupujemy u drobnych farmerów, którzy na stokach wysokich And troszczą się o swoje plantacje wraz z rodzinami. Trudny jest dojazd do ich poletek i dlatego nie używajążadnych nawozów produkowanych przemysłowo, jak również chemicznych oprysków. To wszystko powoduje, że peruwiańska, wysokogórska kawa jest kwalifikowana na poziomie kaw wyhodowanych organicznie. Owoce kawowców zbierane są parokrotnie w ciągu roku i opracowywane są tak zwanym przemywaniem, czyli metodą mokrą. Mowa jest o procesie opracowania kawy, który jest trudniejszy zarówno finansowo, jak i technologicznie, ale jego efektem są ziarenka kawy wysokiej jakości z przyjemnym kwiatowym i owocowym aromatem. Owoce kawowca, wyglądające jak czereśnie, nasypuje się do wody, w której są przeciskane przez specjalne blachy (w celu oddzielenia miąższu) a w wodzie przebiega fermentacja. Kiedy ziarenka pozbawione są już ostatnich łupin zaczyna się ich proces suszenia bądź w suszarniach albo bezpośrednio na słońcu. Aromatyzację kawy przeprowadzamy zawsze przed jej paleniem. Proces ten się zaczyna dopiero po złożeniu zamówienia przez naszego Klienta. Tylko tak możemy zagwarantować maksymalnąświeżość sprzedawanej kawy. Mistrz palenia na początku rozprószy olejek z naturalnym aromatem, a następnie kawę delikatnie upraży. Jego umiejętności są efektem długiej praktyki i doświadczeń. Palenie jest dla kawy krokiem, który ma zasadniczy wpływ na ostateczny smak i aromat produktu.
Wpływ kawy
Udowodniono, że kawa ma pobudzające efekty, eliminuje zmęczenie, wyostrza uwagę i poprawia zdolność uczenia. Dlatego też ją kochają miliony ludzi na całym świecie. Picie kawy zwiększa fizyczną i psychiczną wydajność, i to aż o 12 procent! Kawa działa także w sposób antybakteryjny, jej konsumenci mają mniejsze ryzyko powstania próchnicy zębów i infekcji jamy ustnej. Picie kawy zwiększa produkcjęślin i soków żołądkowych, a więc kawa poprawia trawienie. Równocześnie poprawia intensywność rozkładu tłuszczów. Z tego z chęcią korzystają osoby na diecie, ale także sportowcy. Filiżankę mocnego ristretto przed aerobikiem uważa się za wspaniałego spalacza tłuszczów. Kawa jest także świetną prewencją licznych chorób – od chorób układu krążenia, przez chorobę Parkinsona, Alzheimera aż po niektóre choroby nowotworowe. Według przeprowadzonych badań medycznych regularne i długotrwałe picie kawy obniża ryzyko pojawienia się choroby nowotworowej nawet o 50 procent!
Przygotowanie kawy aromatyzowanej w automatycznym ekspresie do kawy
Jeśli planujesz używać kawy aromatyzowanej do przygotowania napoju w automatycznym ekspresie do kawy zalecamy upewnienie się, że jest to możliwe w instrukcji obsługi ekspresu do kawy. Jeżeli producent urządzenia nie podaje żadnych informacji na temat kawy aromatyzowanej, należy postępować zgodnie z poniższymi zaleceniami. Naturalny aromat, którym aromatyzowana jest ta kawa, może reagować z tworzywami sztucznymi przy dłuższym kontakcie w zbiorniku i spowodować ich wybielenie.
Ta sama zasada obowiązuje przy mieleniu kawy aromatyzowanej w młynkach (ręcznych i elektrycznych). |
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

3. 3.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CZEKOLADKI BELGIJSKIE kawa ziarnista

WANILIOWA kawa ziarnista
