

TRUSKAWKI ZE ŚMIETANĄ kawa ziarnista
Rozsmakujcie się w zmysłowych truskawkach. Czyż istnieje bardziej atrakcyjna kombinacja od świeżego owocu i ubitej śmietany? Tak, my ją odkryliśmy: świeży owoc, bita śmietana oraz stuprocentowa Arabica z Peru. Jedna z najbardziej jakościowych kaw południowo-amerykańskich jest unikatem sama w sobie. A teraz spróbujmy sobie ją wyobrazić z truskawkami…
Skład
Arabica 100%, Naturalny aromatPianka i smak kawy
Kawę aromatyzuje się truskawkami już od dawna. Ich przyjemny i bardzo orzeźwiający zapach i smak ładnie harmonizują z pełnym i czystym ciałem stuprocentowej arabiki. Ma niską kwasowość i jest naturalnie słodkawa. W celu złagodzenia smaku można dodać kilka kropli mleka.
Pochodzenie kawy
Dla Peru kawa jest źródłem przychodu już od XVIII w. Uprawą kawy zajmuje się, w 98 procentach, drobni farmerzy, którzy troszczą się o swoje plantacje wraz ze swoimi rodzinami. Kawa z regionu Puno rośnie na stokach i pagórkach And, dostęp do nich jest skomplikowany, co eliminuje używanie nawozów sztucznych i środków ochrony roślin, dlatego też traktowana jest jak kawa z upraw organicznych. Popularność peruwiańskiej kawy z And wzmacnia także fakt, że chodzi o odmianę Typica. Znana jest z delikatnego smaku a pomimo niższych zbiorów, które kawowce gatunku arabica odmiany Typica dają, mowa jest o kawie, która jest bardzo pożądana na rynkach światowych. Owoce kawowców, czerwone czereśnie, są zbieranie kilkukrotnie w ciągu roku według czasu ich dojrzewania. W Peru ich obróbka przebiega tzw. przemywaniem, czyli metodą używaną w przypadku arabiki wysokiej jakości. Właśnie dlatego mówi się o nich, że są„myte” albo „prane”. Obłupanie owoców musi być wykonane do 24 godzin od ich zebrania. Wszystko przebiega w wodzie, owoce są przeciśnięte przez specjalne blachy, aby były pozbawione miąższu. Kawowe ziarna następnie w wodzie fermentują, aby w końcu są suszone bądź w suszarniach albo na bezpośrednim słońcu. Kawa pro obróbce przemywaniem ma smak owocowy z kwiatowymi tonami. Świetnie się nadaje do konsumpcji w wersji czystej, ale jest także rewelacyjną bazą do produkcji kaw aromatyzowanych. Ziarenka kawy, które przywozimy zielone, palimy dopiero w chwili, kiedy Klient złoży zamówienie. Mistrz palenia dodaje aromat tuż przed prażeniem oprószając ziarenka olejkiem nośnym z naturalnym aromatem. Metody tańszej, czyli aromatyzacji aż po prażeniu nie używamy; nie gwarantuje ona długiego zachowania aromatu.
Wpływ kawy
Kawa ziarnista jest od dawien dawna doceniana ze względu na zdolność do pobudzenia i uwolnienia ciała od zmęczenia. Jej aromatyzacja w niczym nie ujmuje jej efektów działania. Stymulująca kofeina potrafi wywołać dobry nastrój, pomaga ciału w opanowaniu stresu i poprawia pamięć. Udowodniono, że picie kawy zwiększa fizyczną i psychiczną wydajność o 12 procent! Dzięki antyoksydantom, które kawa zawiera, jej regularne picie jest wyśmienitą prewencją chorób układu krążenia, jak również choroby Alzheimera i Parkinsona. Kawa zwiększa po spożyciu sekrecjęślin i soków żołądkowych, przez co przyspiesza trawienie. Również wpływa na spalanie tłuszczy. Z tego korzystają na przykład sportowcy, którzy przed wyścigiem wypijają filiżankę espresso. Kawa ma także działanie antybakteryjne, dezynfekujące jamę ustną i chroniące przed próchnicą zębów i infekcjami jamy ustnej.
Przygotowanie kawy aromatyzowanej w automatycznym ekspresie do kawy
Jeśli planujesz używać kawy aromatyzowanej do przygotowania napoju w automatycznym ekspresie do kawy zalecamy upewnienie się, że jest to możliwe w instrukcji obsługi ekspresu do kawy. Jeżeli producent urządzenia nie podaje żadnych informacji na temat kawy aromatyzowanej, należy postępować zgodnie z poniższymi zaleceniami. Naturalny aromat, którym aromatyzowana jest ta kawa, może reagować z tworzywami sztucznymi przy dłuższym kontakcie w zbiorniku i spowodować ich wybielenie.
Ta sama zasada obowiązuje przy mieleniu kawy aromatyzowanej w młynkach (ręcznych i elektrycznych). |
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

23. 5.
26. 10.
26. 3.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

WIŚNIE W CZEKOLADZIE kawa ziarnista

IRISH CREAM kawa ziarnista
