

TOFFI kawa ziarnista
Znają Państwo toffi? Karmel maślany jest popularny w Stanach Zjednoczonych, Anglii i Australii. Pojawia się jako słodycz z migdałami, kokosem, czekoladą, wanilią lub rumem. Toffi może wyglądać jak twardy karmel, ale także jak ciągliwa guma do żucia. Dodawane jest do lodów i deserów. Uwaga – jest ulubionym aromatem kawy ziarnistej.
Skład
Arabica 100%, Naturalny aromatPianka i smak kawy
Lekko słodka i pachnąca kawa z Andów będzie się Państwu podobać. Aromat karmelowego toffi docenią Państwo przede wszystkim przy porannym rogaliku lub popołudniowej przekąsce owocowej. Jeśli jest dobrze mielona i parzona, ma kawa gęstą, ale delikatną piankę z drobnymi bąbelkami.
Pochodzenie kawy
Dlatego że zawsze wybieramy najwyższą jakość, także dla kaw aromatyzowanych wybieramy te najlepsze ziarenka. Przywozimy je z peruwiańskich And, z regionu Puno. Hodowla kawowców ma w tamtejszych wysokich górach już długą tradycję. Jest jednym z głównych źródeł zapewnienia środków do życia dla lokalnych farmerów. Nasi dostawcy zbierają kawę stale, przez cały okres wegetacyjny. To powoduje, że do dalszej obróbki idą tylko owoce w pełni dojrzałe, na które się mówi kawowe czereśnie. Następna obróbka przebiega poprzez opłukiwanie, czyli w wodzie. Chodzi tu o proces droższy niż obróbka sucha, ale jego efekty są rewelacyjne a smak kawy doskonały. Kawowe czereśnie są przez farmerów wsypywane do specjalnych kadzi z wodą, przecisną je przez specjalne blachy, czym usuną miąższ a jednocześnie wyłuskają poszczególne kawowe ziarenka. Te następnie wędrują do kadzi fermentacyjnych, w których fermentują przez 36 godzin. Spowoduje to likwidację lepkiej warstwy pokrywającej pergaminową skorupkę i samej skorupki. Po tym kroku kawa ma jeszcze wilgotność na poziomie 50%. Aby nie spleśniała musi być wysuszona albo na bezpośrednim słońcu, albo w specjalnych suszarniach. Efektem tego procesu są ziarenka kawy w kolorze zielonym albo szarawym, które są pakowane do worków i w nich wędrują na rynek. Aromatyzowanie kawy wykonuje nasz Mistrz palenia, tuż przed jej prażeniem. Ziarenka są oprószone olejem z dodanym aromatem naturalnym a następnie profesjonalnie prażone. Kawa aromatyzowana w ten sposób na długo zachowa swój aromat i smak.
Wpływ kawy
Kawa ziarnista jest od dawien dawna doceniana ze względu na zdolność do pobudzenia i uwolnienia ciała od zmęczenia. Jej aromatyzacja w niczym nie ujmuje jej efektów działania. Stymulująca kofeina potrafi wywołać dobry nastrój, pomaga ciału w opanowaniu stresu i poprawia pamięć. Udowodniono, że picie kawy zwiększa fizyczną i psychiczną wydajność o 12 procent! Dzięki antyoksydantom, które kawa zawiera, jej regularne picie jest wyśmienitą prewencją chorób układu krążenia, jak również choroby Alzheimera i Parkinsona. Kawa zwiększa po spożyciu sekrecjęślin i soków żołądkowych, przez co przyspiesza trawienie. Również wpływa na spalanie tłuszczy. Z tego korzystają na przykład sportowcy, którzy przed wyścigiem wypijają filiżankę espresso. Kawa ma także działanie antybakteryjne, dezynfekujące jamę ustną i chroniące przed próchnicą zębów i infekcjami jamy ustnej.
Przygotowanie kawy aromatyzowanej w automatycznym ekspresie do kawy
Jeśli planujesz używać kawy aromatyzowanej do przygotowania napoju w automatycznym ekspresie do kawy zalecamy upewnienie się, że jest to możliwe w instrukcji obsługi ekspresu do kawy. Jeżeli producent urządzenia nie podaje żadnych informacji na temat kawy aromatyzowanej, należy postępować zgodnie z poniższymi zaleceniami. Naturalny aromat, którym aromatyzowana jest ta kawa, może reagować z tworzywami sztucznymi przy dłuższym kontakcie w zbiorniku i spowodować ich wybielenie.
Ta sama zasada obowiązuje przy mieleniu kawy aromatyzowanej w młynkach (ręcznych i elektrycznych). |
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczek (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

5. 9.
18. 5.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWA kawa ziarnista

CRÉME BRULÉE kawa ziarnista
