

AMARETTO kawa ziarnista
Włoski gorzko-słodki likier o migdałowej nucie znamy chyba wszyscy. A teraz wyobraźcie sobie, że do każdej filiżanki kawy dodamy troszeczkę likieru. Amaretto i kawa ładnie ze sobą współpracują, dlatego aromatyzujemy kawę ziarnistą tym oto tradycyjnym napojem już od kilku lat. Wynik- smakuje wyśmienicie i jest bez alkoholu. Idealny na imprezy damskie lub naradę w pracy.
Skład
Arabica 100%, Naturalny aromatPianka i smak kawy
Stuprocentowa naturalna wysokogórska arabika dodaje kawie ziarnistej Amaretto piękną, okrągłą i pełną podstawę. Jest lekko słodkawa, można w niej odkryć także nuty owoców i czekolady. Na pewno poczujecie w niej piękny smak migdałowy znanego i popularnego likieru. Gorzko-słodkie migdały dają kawie bardzo przyjemny profil. Pianka jest elastyczna, gładka i delikatna.
Pochodzenie kawy
Najlepsze odmiany peruwiańskiej kawy są eksportowane do Niemiec, Japonii i Stanów Zjednoczonych. Tamtejsi klienci mają wysokie oczekiwania i dobrze wiedzą, dlaczego wybierają właśnie kawę z pogórza And. Ta, którą przywozimy z Puno jest uprawiana na stokach wysokich gór przez drobnych farmerów. Kawowce rosną w warunkach podobnych tym, które są charakterystyczne dla rolnictwa ekologicznego a to dlatego, że dostęp do nich jest bardzo skomplikowany w efekcie czego nawożenie albo używanie chemicznych środków ochrony roślin jest prawie niemożliwe. Owoce kawowców, które rozmiarem i kolorem przypominają czereśnie, są zrywane kilka razy w ciągu sezonu a to dlatego, aby były dostatecznie dojrzałe. Farmerzy obrabiają je metodą mokrą, czyli przemywaniem. Owoce są wsypane do wielkich kadzi z wodą i przeciskane przez blachy, które pozbawią je miąższu. Fermentacja przebiega w kadziach fermentacyjnych a suszenie zielonych ziaren na słońcu. Palenie kawy zawsze następuje tuż przed jej sprzedażą. Właśnie dlatego kawę kupujemy zieloną i palimy ją po złożeniu zamówienia przez Klienta. Podczas procesu palenia dodajemy do kawy nośny olej z naturalnymi substancjami aromatycznymi. Osiągniemy dzięki temu równowagę smaku i zapachu kawy, którą odnajdziemy w przygotowanym napoju.
Wpływ kawy
Aromatyzowana kawa ziarnista ma takie same efekty zdrowotne, jak czysta. W przypadku plantacyjnej stuprocentowej kawy arabika nie trzeba się baćżadnych metali ciężkich lub innych związków. Kawa zawiera kofeinę, witaminy, antyoksydanty oraz pierwiastki śladowe. Z tego powodu kawa działa w sposób pobudzający, odgania zmęczenie, pomaga opanować stres i poprawia pamięć. Regularne i długotrwałe spożywanie kawy działa jako prewencja chorób układu krążenia, pomaga w procesie trawienia i zapobiega chorobie Alzheimera oraz Parkinsona. Ponieważ kawa działa także w sposób antybakteryjny, zapobiega powstaniu próchnicy zębów i infekcji jamy ustnej. Sportowcy pokochali kawę, ponieważ jest ona naturalnym spalaczem tłuszczów. Filiżanka espresso wybita przez wysiłkiem fizycznym wspaniale wspiera redukcję wagi.
Przygotowanie kawy aromatyzowanej w automatycznym ekspresie do kawy
Jeśli planujesz używać kawy aromatyzowanej do przygotowania napoju w automatycznym ekspresie do kawy zalecamy upewnienie się, że jest to możliwe w instrukcji obsługi ekspresu do kawy. Jeżeli producent urządzenia nie podaje żadnych informacji na temat kawy aromatyzowanej, należy postępować zgodnie z poniższymi zaleceniami. Naturalny aromat, którym aromatyzowana jest ta kawa, może reagować z tworzywami sztucznymi przy dłuższym kontakcie w zbiorniku i spowodować ich wybielenie.
Ta sama zasada obowiązuje przy mieleniu kawy aromatyzowanej w młynkach (ręcznych i elektrycznych). |
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KARMELOWA kawa ziarnista

AJERKONIAK kawa ziarnista
