

TIRAMISU kawa ziarnista
Wyrazistość kawy nie ma związku z zawartością kofeiny. Jednak wyrazistość przeżycia kulinarnego jest na pewno związana z jakością. Do produkcji kawy aromatyzowanej zawsze wybieramy ziarenka wysokiej jakości. Sztuka mistrza palacza i czysty, naturalny aromat stworzą z nich bezkonkurencyjny smakołyk. Tym razem w stylu typowo włoskiego deseru tiramisu.
Skład
Arabica 100%, AromatPianka i smak kawy
Aromatyzowana stuprocentowa arabika z Andów Peruwiańskich oczaruje Państwa swoją pełnią, lekką słodyczą i średnią kwasowością. Aromat tiramisu, pysznego deseru z mascarpone, biszkoptów i żółtek, znajdzie sobie szybko zwolenników. Pianka jest bogata, delikatna i elastyczna.
Pochodzenie kawy
Kawa pochodząca z plantacji w Peru jest znana ze swojej wysokiej jakości. Gatunek kawowca Typica, który jest hodowany na stokach And nie jest słynny ilością owoców, ale za to daje owoce wyjątkowej jakości. W kręgach specjalistów zajmuje miejsce równorzędne z kawami organicznymi. Biedni rolnicy, który w większości troszczą się o kawowce w Andach nie posiadająśrodków na nawozy syntetyczne ani na chemiczne opryski. Dlatego właśnie kawa z Puno nie zawiera w sobie metali ciężkich i innych substancji szkodliwych dla zdrowia. Metoda płukania, stosowana do obróbki czereśni kawowych jest stosunkowo trudna. Do wyprodukowania jednego kilograma kawy potrzeba zużyć ok. 130-150 litrów wody. Kadzie muszą być czyste a woda świeża. Nagrodą za to działanie jest kawa o bardzo świeżym smaku o lekko owocowej charakterystyce. Po zbiorze owoce kawowców są wsypywane do wody, w której się mechanicznie oddzieli miąższ. Wyłuskane tym sposobem ziarenka są następnie, w specjalnych kadziach, poddawane fermentacji, która trwa około 36 godzin. Działanie mikroorganizmów powoduje oddzielenie resztek miąższu i skorupek. Krok ostatni, czyli suszenie przebiega na bezpośrednim słońcu albo w suszarniach. Zawsze konieczna jest dbałość o właściwy dostęp powietrza, co zapobiega pleśnieniu kawy. Na plantacjach kupujemy kawę zieloną, czyli nieprażoną. Palenie kawy przebiega pod okiem naszego Mistrza palenia tuż przed odesłaniem kawy naszym Klientom. W przypadku kawy aromatyzowanej ziarenka są skropione olejem z aromatem tuż przed uprażeniem.
Wpływ kawy
Kawa ziarnista jest od dawien dawna doceniana ze względu na zdolność do pobudzenia i uwolnienia ciała od zmęczenia. Jej aromatyzacja w niczym nie ujmuje jej efektów działania. Stymulująca kofeina potrafi wywołać dobry nastrój, pomaga ciału w opanowaniu stresu i poprawia pamięć. Udowodniono, że picie kawy zwiększa fizyczną i psychiczną wydajność o 12 procent! Dzięki antyoksydantom, które kawa zawiera, jej regularne picie jest wyśmienitą prewencją chorób układu krążenia, jak również choroby Alzheimera i Parkinsona. Kawa zwiększa po spożyciu sekrecjęślin i soków żołądkowych, przez co przyspiesza trawienie. Również wpływa na spalanie tłuszczy. Z tego korzystają na przykład sportowcy, którzy przed wyścigiem wypijają filiżankę espresso. Kawa ma także działanie antybakteryjne, dezynfekujące jamę ustną i chroniące przed próchnicą zębów i infekcjami jamy ustnej.
Przygotowanie kawy aromatyzowanej w automatycznym ekspresie do kawy
Jeśli planujesz używać kawy aromatyzowanej do przygotowania napoju w automatycznym ekspresie do kawy zalecamy upewnienie się, że jest to możliwe w instrukcji obsługi ekspresu do kawy. Jeżeli producent urządzenia nie podaje żadnych informacji na temat kawy aromatyzowanej, należy postępować zgodnie z poniższymi zaleceniami. Naturalny aromat, którym aromatyzowana jest ta kawa, może reagować z tworzywami sztucznymi przy dłuższym kontakcie w zbiorniku i spowodować ich wybielenie.
Ta sama zasada obowiązuje przy mieleniu kawy aromatyzowanej w młynkach (ręcznych i elektrycznych). |
Zalety kawy
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

23. 7.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CZEKOLADKI BELGIJSKIE kawa ziarnista

AJERKONIAK kawa ziarnista

IRISH CREAM kawa ziarnista
Przeglądaliście
