

TIMOR WSCHODNI - kawa ziarnista
Mała powierzchniowo, wielka miłością do kawy. Timor Wschodni jest krajem o burzliwych kolejach losu. Mimo tego dostarcza światu kawę o wyjątkowej jakości i doskonałym smaku. Unikalne hybrydowe krzewy kawowca uprawiane są przez lokalnych plantatorów, skazanych na przestarzałą infrastrukturę i niestabilną gospodarkę. Na szczęście mają silne ręce i odpowiednie doświadczenie. Rezultatem są ziarna kawy, które wiodący specjalista w swojej dziedzinie, Alf Kramer, określił jako „among the top 1% in quality and price worldwide”.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Arabika Timor Wschodni należy do kaw o niskiej kwasowości. Jest delikatna i lekka, jednakże w jej smaku wyraźnie rozpoznamy czekoladę, kakao i szczyptę przypraw. Pachnie naprawdę cudownie, aromat jest lekko cytrusowo-czekoladowy. Można także spodziewać się niskiej, ale puszystej i stabilnej pianki.
Pochodzenie kawy
Wybierzmy się razem w podróż palcem po mapie. Skierujmy wzrok na Australię i wycelujmy około 400 kilometrów nad nią w archipelag Małych Wysp Sundyjskich. Na ich wschodzie znajdziecie państwo o nazwie Timor Leste, czyli Timor Wschodni. Ze swoją powierzchnią (14 609 km²) zajmuje 154 miejsce, a gęstość zaludnienia (69 mieszkańców na km²) plasuje go na 98 pozycji na świecie. Czytać i pisać potrafi prawie połowa mieszkańców, zdecydowana większość lokalnej ludności trudni się rolnictwem, państwo prosperuje głównie dzięki wydobyciu ropy naftowej. Historia Timoru Wschodniego jest bardzo złożona i miejscami pokrętna. Niepodległość proklamowano tam w 1975 roku, jednak świat uznał ten fakt dopiero w 2002 roku. Dziś należy do krajów rozwijających się o ciągle poprawiającej się sytuacji politycznej.
Jakiej kawy możemy spodziewać się po plantacjach Timoru Wschodniego? Według The National Co-operative Business Association jednaj z najlepszych i najbardziej unikatowych na świecie. Potwierdza to również Alf Kramer, ekspert i pierwszy prezes Speciality Coffee Association, a wśród innych importerów także Starbucks, którego dyrektor Linneman docenia globalną jakość i lokalne pochodzenie kawy.
Przemysł kawowy jest jednym z głównych filarów tamtejszej gospodarki. Uważa się, że przy produkcji kawy zatrudnionych jest około 200 000 osób, głównie w dystryktach Maubisse, Aifu i Liquiçá. Jednak połowa produkcji pochodzi z dystryktu Ermera. Warto zauważyć, że produkcja kawy w Timorze Wschodnim opiera się na plonach z częściowo dzikich plantacji. Drogi dojazdowe do nich są w bardzo złym stanie a w przetwórstwie ziaren kawy nie wykorzystuje się nowoczesnych maszyn i urządzeń. Jednak plantatorom udaje się produkować i eksportować kawę o naprawdę wyjątkowych parametrach.
Krzewy kawowca rosną na wysokości 1000-1600 metrów nad poziomem morza. Często są to rośliny nazywane Hybrido de Tirom powstałe w wyniku nieustrukturyzowanego krzyżowania Coffea arabica i Coffea canephora. Zaletą hybrydowego wariantu arabiki i robusty jest posiadanie cech obu rodzajów kaw oraz zdolności do uprawy na mniej żyznych glebach pokrywających zbocza gór na wyspie, w tym na dużych wysokościach nad poziomem morza. Klimat Timoru Wschodniego nie jest do końca optymalnym dla krzewów kawowca – długie okresy suche są poprzeplatane tylko krótkimi deszczowymi, w wielu regionach gleba jest naturalnie mniej urodzajna. W związku z tym, że lokalni plantatorzy nie używają żadnych pestycydów, praktycznie całą produkcję można uznać za ekologiczną. Z suszą walczy się sadząc krzewy w cieniu. Jagody zbiera się od maja do października i przetwarza się poprzez tak zwane przemywanie.
Każdego roku z Timoru Wschodniego wyrusza w świat około 104 tysiące worków (1 worek = 60 kg) kawy, w związku z czym kraj ten zajmuje 28 miejsce wśród producentów kawy.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
1. Kawę zmielić na grubość zgodną z gatunkiem wybranej kawy.
2. Użyj na jedną filiżankę kawy co najmniej 1,5-2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
3. Kawę zalać wodą o temperaturze około 95 ° C

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

MYANMAR PADUAK WASHED AA (BARMA) - kawa ziarnista
