

ŚMIETANKOWA kawa ziarnista
Kto pragnie czułego przytulenia, aksamitnego pogłaskania i przeżycia kulinarnego, doda sobie do filiżanki jakościowej kawy południowoamerykańskiej odrobinę słodkiej śmietany. Kto szuka czegoś naprawdę ekstra, kupi sobie od razu kawę ze śmietanowym aromatem. Przyjemna stuprocentowa Arabica z produkcji naszego mistrza palacza należy do pierwszej dziesiątki. Kupcie od razu duże opakowanie!
Skład
Arabica 100%, Naturalny aromatPianka i smak kawy
Kawa ziarnista Śmietana jest wyjątkowo przyjemna i delikatna. Ponieważ chodzi o aromatyzowaną arabikę peruwiańską, poznamy w niej typową słodkawość, delikatną pełnię i aksamitną harmonię. Ulubione nuty południowoamerykańskiej kawy plantacyjnej smak śmietany wspaniale uzupełnia. Pianka jest delikatna, ale gęsta, spoista i elastyczna.
Pochodzenie kawy
Góry wysokie, rozciągające się przez całą Amerykę Południową, nie są jedynie przestrzeniąśniegu i lodu. Drobni farmerzy uprawiają na ich stokach, oprócz fasoli i ziemniaków, także kawę. Małe poletka w wysokich Andach są trudno dostępne, dlatego dowiezienie na nie jakichkolwiek nawozów sztucznych bądź chemicznych środków ochrony roślin jest niemożliwe. Tamtejsi rolnicy są, co więcej, rzeczywiście biedni więc preparaty produkowane przemysłowo przekraczają ich możliwości finansowe. Z tych powodów wysokogórska kawa z Peru uważana jesz za produkt organiczny, chociaż farmerzy nie uzyskujążadnych certyfikatów.
Kawowce odmiany Typica nie są szczególnie płodne, ale ich owoce cieszą się niezwykłą popularnością. Kawa ziarnista z regionu Puno kwalifikowana jest jako jedna z najlepszych kaw na świecie. Zbiory przebiegają w zasadzie przez cały rok, według czasu dojrzewania poszczególnych owoców. Do 24 godzin po zerwaniu owoce muszą być opracowane. Typowy sposób obróbki dla kawy peruwiańskiej to tak zwane przemywanie. Na kilogram kawy się zużyje ok. 130 - 150 litrów wody. Owoce kawowca są do niej wsypywane i przeciskane przez specjalne blachy, czym będą pozbawione miąższu. Ziarenka następnie fermentują w wodzie przez około 36 godzin. Suszenie przebiega na słońcu albo w suszarniach.
Do aromatyzacji kawy Mistrz palenia przystępuje tuż przed jej wypaleniem. Zielone ziarno oprószy olejem nośnym a później delikatnie wypraży. Aromat dzięki temu przeniknie całe ziarno i będzie w nim zachowany rzeczywiście na długo.
Przygotowanie kawy aromatyzowanej w automatycznym ekspresie do kawy
Jeśli planujesz używać kawy aromatyzowanej do przygotowania napoju w automatycznym ekspresie do kawy zalecamy upewnienie się, że jest to możliwe w instrukcji obsługi ekspresu do kawy. Jeżeli producent urządzenia nie podaje żadnych informacji na temat kawy aromatyzowanej, należy postępować zgodnie z poniższymi zaleceniami. Naturalny aromat, którym aromatyzowana jest ta kawa, może reagować z tworzywami sztucznymi przy dłuższym kontakcie w zbiorniku i spowodować ich wybielenie.
Ta sama zasada obowiązuje przy mieleniu kawy aromatyzowanej w młynkach (ręcznych i elektrycznych). |
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

WANILIOWA kawa ziarnista

CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWA kawa ziarnista
