Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

ŚMIETANKOWA kawa ziarnista

Kod: 36

Kto pragnie czułego przytulenia, aksamitnego pogłaskania i przeżycia kulinarnego, doda sobie do filiżanki jakościowej kawy południowoamerykańskiej odrobinę słodkiej śmietany. Kto szuka czegoś naprawdę ekstra, kupi sobie od razu kawę ze śmietanowym aromatem. Przyjemna stuprocentowa Arabica z produkcji naszego mistrza palacza należy do pierwszej dziesiątki. Kupcie od razu duże opakowanie! 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
150,9 zł /1000 g 15,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 18. 12. 2023
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Peru
Różnorodność
Różnorodność:
Typica
Region
Region:
Puno Norte
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1900m
Smak
Smak:
Śmietana
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%, Naturalny aromat

Pianka i smak kawy

Kawa ziarnista Śmietana jest wyjątkowo przyjemna i delikatna. Ponieważ chodzi o aromatyzowaną arabikę peruwiańską, poznamy w niej typową słodkawość, delikatną pełnię i aksamitną harmonię. Ulubione nuty południowoamerykańskiej kawy plantacyjnej smak śmietany wspaniale uzupełnia. Pianka jest delikatna, ale gęsta, spoista i elastyczna.

Pochodzenie kawy

Góry wysokie, rozciągające się przez całą Amerykę Południową, nie są jedynie przestrzeniąśniegu i lodu. Drobni farmerzy uprawiają na ich stokach, oprócz fasoli i ziemniaków, także kawę. Małe poletka w wysokich Andach są trudno dostępne, dlatego dowiezienie na nie jakichkolwiek nawozów sztucznych bądź chemicznych środków ochrony roślin jest niemożliwe. Tamtejsi rolnicy są, co więcej, rzeczywiście biedni więc preparaty produkowane przemysłowo przekraczają ich możliwości finansowe. Z tych powodów wysokogórska kawa z Peru uważana jesz za produkt organiczny, chociaż farmerzy nie uzyskujążadnych certyfikatów.

Kawowce odmiany Typica nie są szczególnie płodne, ale ich owoce cieszą się niezwykłą popularnością. Kawa ziarnista z regionu Puno kwalifikowana jest jako jedna z najlepszych kaw na świecie. Zbiory przebiegają w zasadzie przez cały rok, według czasu dojrzewania poszczególnych owoców. Do 24 godzin po zerwaniu owoce muszą być opracowane. Typowy sposób obróbki dla kawy peruwiańskiej to tak zwane przemywanie. Na kilogram kawy się zużyje ok. 130 - 150 litrów wody. Owoce kawowca są do niej wsypywane i przeciskane przez specjalne blachy, czym będą pozbawione miąższu. Ziarenka następnie fermentują w wodzie przez około 36 godzin. Suszenie przebiega na słońcu albo w suszarniach.

Do aromatyzacji kawy Mistrz palenia przystępuje tuż przed jej wypaleniem. Zielone ziarno oprószy olejem nośnym a później delikatnie wypraży. Aromat dzięki temu przeniknie całe ziarno i będzie w nim zachowany rzeczywiście na długo.

Przygotowanie kawy aromatyzowanej w automatycznym ekspresie do kawy

Jeśli planujesz używać kawy aromatyzowanej do przygotowania napoju w automatycznym ekspresie do kawy zalecamy upewnienie się, że jest to możliwe w instrukcji obsługi ekspresu do kawy. Jeżeli producent urządzenia nie podaje żadnych informacji na temat kawy aromatyzowanej, należy postępować zgodnie z poniższymi zaleceniami.

Naturalny aromat, którym aromatyzowana jest ta kawa, może reagować z tworzywami sztucznymi przy dłuższym kontakcie w zbiorniku i spowodować ich wybielenie.

  • Zawsze wkładaj tylko tyle aromatycznej kawy do ekspresu do kawy, ile natychmiast zużyjesz.
  • Po przygotowaniu aromatyzowanej kawy przygotuj kolejną filiżankę z ziaren tradycyjnych. To oczyści urządzenie z pozostałości naturalnych substancji aromatycznych.

Ta sama zasada obowiązuje przy mieleniu kawy aromatyzowanej w młynkach (ręcznych i elektrycznych).

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


WANILIOWA kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

WANILIOWA kawa ziarnista

Tradycyjny i popularny smak waniliowy dodaje kawie plantacyjnej łagodność. Przyprawę aromatyczną znają chyba wszyscy, jest częścią składową licznych pokarmów, napojów i perfum. Nic więc dziwnego, że wanilią aromatyzuje się także kawę. Nasz mistrz poświęca przygotowaniu kawy aromatyzowanej należytą uwagę. My możemy zatem proponować kawę najwyższej jakości!  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
150,9 zł /1000 g 15,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 18. 12. 2023

CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWA kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWA kawa ziarnista

Dwa smaki pasują do siebie wspaniale – migdały i czekolada. Spróbujcie je w kombinacji z luksusową kawą plantacyjną. Poczujecie w ten sposób nie tylko jej zaokrąglony i zharmonizowany smak, ale także atrakcyjną gorzko-słodką nutę. Sprawcie, by wasz dzień był piękniejszy. Kawa ziarnista uprawiana z miłością i palona z wyczuciem nie powinna zostać niezauważona.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
150,9 zł /1000 g 15,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 18. 12. 2023

CRÉME BRULÉE kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

CRÉME BRULÉE kawa ziarnista

Żółtka, cukier i śmietana a to wszystko z karmelową koroną! Najlepszy spośród deserów, creme brulee przenieśliśmy na świetną kawę z plantacji. Powód jest prosty - ten przysmak jest prawie dietetyczny, czyli można się w nim rozsmakowywać bez wyrzutów sumienia. Aromatyzowana kawa Creme brulee da Tobie chwile rozkoszy. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
150,9 zł /1000 g 15,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 18. 12. 2023
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »